HockeyNews
PLUS

Lidström till HockeyNews.se – så ska Raymond och Berggren lyckas i Detroit

(28318) Raymond Lidström Berggren
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 13 juni 2023

FacebookXWhatsApp
Detroit-duon Jonatan Berggren, 22, och Lucas Raymond, 21, har spelat sina första två säsonger i Nordamerika och har gjort sitt första VM med Tre Kronor.
Nicklas Lidström, Red Wings vice president för hockeyavdelningen, berättar om spelarnas utveckling för HockeyNews.se och vad de kan ha nytta av i sina NHL-karriärer.
ANNONS

Lucas Raymond är stortalangen som lämnade Frölunda redan för två år sedan och slog sig in direkt i NHL hos Detroit. Första säsongen blev det dessutom 57 poäng (23 mål, 34 assist) på de 82 matcherna.

Snart 23-årige Jonatan Berggren har fått ta en lite längre väg till NHL via farmarligan AHL. Så hela 2021/2022 tillbringade den tidigare Skellefteå-forwarden i farmarlaget Grand Rapids där han öste in poäng. Det blev 64 poäng (21 + 43) på 70 AHL-matcher under debutsäsongen i Nordamerika.

Men det var först under den senaste säsongen som Berggren fick chansen i NHL. Och tog den.

ANNONS

– Han har förtjänat sin plats i Red Wings från att ha varit i farmarlaget lite längre stund än vad han kanske hade velat egentligen, men han har förtjänat sin plats och när han kom upp så tog han den chansen också, säger Detroits näst högste chef på hockeysidan, Nicklas Lidström, till HockeyNews.se.

Jonatan Berggren spelade 67 NHL-matcher för Detroit 2022/2023 och bidrog poängmässigt med 28 poäng (15 mål, 13 assist).

– Han är bra med pucken, har varit bra i powerplay. Ser isen väldigt bra och är väldigt bra på att hålla i pucken och lägga de korta enkla passningarna som kan vara avgörande. De passningarna öppnar upp ganska mycket. Alla ser inte dem och lägger inte dem. Det kan vara små instick där han läser spelet väldigt bra och är kylig och håller i pucken, säger Lidström.

ANNONS

Vad behövde han utveckla och lära sig i Grand Rapids på vägen till Red Wings?

– Det var nog det här att spela på liten rink och sedan, det krävs ett hårt jobb varje dag, varje match. Även fast det kanske inte går ens väg måste man ha den attityden. Det hade han kanske inte i början, men det har han förbättrat och blivit bättre på. Man måste gå till jobbet varje dag. En klyscha, men det är lite grann så.

– I NHL måste man vara beredd hela tiden att göra jobbet. Där tycker jag att han har tagit de kliven och blivit ännu mer professionell i sitt spel.

ANNONS

Jonatan Berggren fick VM-debutera i Tammerfors i maj och gjorde två mål och fem assist på åtta VM-matcher. Nicklas Lidström följde VM från tv:n innan han reste över till Finland.

LÄS MERBerggrens poängsvit i VM – siktar på guld: "En blandning med Växjöhockey"

– Han har styrt mycket av spelet här också. Man ser att de tendenserna vi ser i Detroit har han i VM också, säger Lidström nöjt.

ANNONS

Jonatan Berggrens och Lucas Raymonds rookiekontrakt med Red Wings gäller även för kommande säsong. Raymond kunde inte poängmässigt komma upp i samma nivå år två. Det blev 45 poäng i NHL (17 mål, 28 assist) på 74 matcher.

– Lucas hade en väldigt bra första säsong. Andra säsongen här var en lite segare start. Det kan vara svårt andra säsongen, att komma tillbaka. Helt plötsligt vet alla hur duktig du är. Helt plötsligt förbereder sig lagen på ett annat sätt. De har bättre koll på vad du kan. Det är en del av utvecklingen, att ta nästa steg, att lära sig hantera de situationerna och det tycker jag att han har gjort efter halva säsongen. Det var lite som med (Moritz) Seider. Han har gjort det hårda jobbet, som krävs. Han är otroligt spelskicklig och han jobbar hårt också. Han har utvecklats från förra säsongen till i år tycker jag, säger Lidström som i Tammerfors kunde studera den tyske Detroit-backen Moritz Seider på nära håll.

Är det något annat som gör att det kan ta emot lite andra säsong annat än att motståndarna har bättre koll på dig?

ANNONS

– Om det går väldigt bra första året, jag ska inte säga att det går lätt, men om det går bra, då flyter allting på. Andra jobbet kanske det inte flyter på lika väl utan det krävs det hårda jobbet för att man ska utvecklas och ta nästa steg. Ibland tar det tid att ta det klivet. Man tycker att man gör likadant som man gjorde tidigare, men det krävs lite mer hela tiden för att utvecklas helt enkelt. Bli bättre, säger Lidström, 53, som från sin första NHL-säsong 1991/1992 då han gjorde 60 poäng (11 + 49) gick ner till 41 poäng (7 + 34) under andra NHL-säsongen.

LÄS MERLucas Raymond om det stora lugnet i Tre Kronor: "Sällan stressad"

Var det så för dig också?

ANNONS

– Ja, det var lika för mig. Jag hade en likadan resa andra året. Man tänkte att det skulle flyta på som det gjorde första året, men det gjorde det inte och då måste man hitta en väg ur det där. Det tycker jag både att Seider och Lucas har gjort.

Då har man nytta av det längre fram under karriären?

– Absolut. Det är nånting som man kan blicka tillbaka på tredje säsongen, som båda gör. Vad hände i början av förra säsongen? Vad krävdes för att komma ur den lilla svackan som de var i. Så det är otroligt nyttigt och det är en del av utvecklingen, att lära sig av det man har gått igenom. De är så pass unga också. De är födda 01 och 02 så det är mycket mycket tidigt i karriären för dem. I NHL-karriären i alla fall.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln