HockeyNews
PLUS

Lasse Johansson är bäst i VM – briljerar i målet och siffrorna strålar

(28092) Lars Johansson
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 21 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Lasse Johansson är VM:s bäste målvakt.
Tre starter. Tre segrar. Två nollor. Ett insläppt mål. Och 98,39 i räddningsprocent.
– Det gäller att spela bra i slutet när det blir tuffare motstånd. Än så länge känns det bra, säger Frölundamålvakten lugnt efter 4–0 mot Frankrike.

Redan i den första minuten blev Lasse Johansson testad av Frankrike då den NHL-meriterade och före detta Columbusforwarden Alexandre Texier drog på ett direktskott på en kontring.

– Det var väl den skönaste räddningen ändå. Jag tyckte att jag hade ett bra tålamod. Skönt att få nypa den i plocken. Efter det kändes det bra tycker jag, säger Johansson medan svettdropparna tränger fram som pärlor i det skarpa ljuset i mixade zonen i Nokia Arena.

Han fick en bra väg in i matchen mot försvarsmässigt svaga Frankrike. Desto farligare var kontringarna i den första perioden. Som när två fransmän kom fria med Tre Kronor-målvakten.

– Jag försöker bara stå upp så länge som möjligt, men jag var inte beredd på ett pass tillbaka utan trodde att han skulle skjuta. Då blev det lite desperat att jag slängde ut benskyddet. Som tur var fick han inte upp den över benskyddet, säger Johansson om jätteräddningen på Dylan Fabres skott.

– Det var en skön känsla att se den studsa utanför.

LÄS MERFabian Zetterlund spräckte sin VM-nolla men fick hattrickmålet underkänt

Lasse Johansson har inlett med två nollor på sina tre starter. Tre Kronor har gjort 19–2 på fem matcher i VM-inledningen. Även Jesper Wallstedt har en nolla på sina två insatser.

Johansson berömmer försvarsspelet.

– Jag tycker att det är jättestabilt. Det är den här grunden vi siktar på, att vi har bra försvarsspel. Det ska vara svårt att skapa chanser eller lägen på oss. Idag slarvade vi lite i första perioden, men sedan styr vi upp det i andra och tredje och då har de i princip ingenting. Det var bra kommunikation mellan backar och målvakt och forwards som jobbar stenhårt hem och hjälper oss. Det ser bra ut just nu, men det kommer inte av sig själv utan det är ett stenhårt jobb från grabbarna. Vi får fortsätta med det.

Vad sades i omklädningsrummet mellan första och andra perioden?

– Det var egentligen bara att vi inte var nöjda med hur det såg ut. Även fast vi hade 4–0 så var det ingen bra period från vår sida utan det byttes chanser lite hejvilt och mycket pucktapp. Vi pratade bara om att vara lite skarpare och vårda pucken. Inte bara kasta iväg den och hoppas på det bästa. Lite mer stabilt spel och det tyckte jag vi fick.

Johansson spelade i premiären mot Tyskland den 12 maj (1–0), sedan den 15 maj mot Finland (2–1 efter straffar) och därefter ett hopp på fem dagar till den 20 maj mot Frankrike (4–0). Att det blev fem dagars mellanrum utan match störde inte rytmen för honom.

– Man är van. Det är inte så att man står hela tiden under säsongen så man är van vid att det är fem dagar ledigt eller nåt sånt där. Det är inga problem.

LÄS MERHallam orubblig om William Nylanders frånvaro: "Försökt att vara öppen"

Lasse Johansson behövde rädda 15 skott och har i VM tagit 61 av 62 skott. I andra och tredje perioden mot Frankrike fick han sju skott emot sig.

– De gjorde ett bra jobb och speciellt i PK (boxplay) och dödade så det var bara att vara på rätt plats i de två sista perioderna och prata och hjälpa grabbarna när de hade nån i ryggen, vart de kunde spela pucken, så det blev inte ens en jobbig match till slut.

Hur har VM varit så här långt?

– Klart att det har gått bra. En sån här match, det blir att man möter lite sämre lag. Det gäller att spela bra i slutet när det blir tuffare motstånd. Än så länge känns det bra. Försöker koncentrera sig och köra vidare på det här.

Det här är andra mästerskapet för den 35-årige Frölundamålvakten. I OS i Peking 2022 stod Johansson fyra matcher och hade imponerande 95,8 i räddningsprocent. I de två sista matcherna i gruppspelet väntar Danmark på måndagen och USA på tisdagen.

Hur är det med upplägget att spela varannan match?

– Jag tycker att det har funkat jättebra. Får se hur det blir framöver. Han har ett insläppt på två matcher så han har spelat jättebra. Tycker vi har en bra konkurrens här. Taggar varandra att spela bra. Det har sett bra ut hittills, säger Johansson.

Fakta/Målvaktsligan i VM efter fem matcher

1 Lars Johansson, Tre Kronor, 3 starter, 98,39 i räddningsprocent, 2 nollor

2 Leonardo Genoni, Schweiz, 3 starter, 96,61, 2 nollor

3 Casey DeSmith, USA, 3 starter, 96,15, 1 nolla

4 Samuel Montembeault, Kanada, 3 starter, 94,52, 1 nolla

5 Cal Petersen, USA, 2 starter, 93,94, ingen nolla

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!