HockeyNews
PLUS

Kyla och taktiskt drag bakom DIF-segern

Michael Holmqvist Marcus Krüger
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 21 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Michael Holmqvist hyllar Marcus Krüger efter jättedramat i den andra kvartsfinalen på Hovet mot Björklöven.
Lagkaptenens kyla fällde avgörande – liksom ett taktiskt drag av Djurgårdens huvudtränare.

Minnet av avgörandet mellan Djurgården och Björklöven på Hovet den 20 mars 2024 kommer att leva kvar länge för alla som följde dramat.
Den andra kvartsfinalen blev en riktig rysare. Efter 3–3 vid full tid flöt den första förlängningsperioden snabbt förbi.
När det var fyra-fem sekunder kvar av den fick Djurgårdens lagkapten Marcus Krüger tag i pucken i mittzonen och han såg Linus Klasen i andra ändan av Björklövens försvarszon.

Krügers lyckosamma sekundbeslut

Det var så lite tid kvar att samtliga spelare på Djurgårdsbänken hoppades att Krüger åtminstone skulle hinna skjuta mot Björklövens mål. Men han kände att han inte hade något bra läge.
Så han tvärnitade, vände runt och hittade en stenhård, precis passning till Linus Klasen.

– Det blir avgörande. Det han gör där på slutet. Han hör från båset att alla skriker skjut, men han väljer att passa. Vi trodde inte att tiden skulle räcka till, men det gjorde den. Bra också att Linus var på den bortre ytan, säger Michael Holmqvist glad och lättad efter 4–3-vinsten i den andra kvartsfinalen.

Det slutade lyckligt. Men det började annars illa för Djurgården.
– Vi får en liknande start som Björklöven fick i första matchen. 2–0 i baken. Tycker ändå att vi är här och kör så jag tycker inte att vi spelar dåligt på nåt sätt utan tävlar bra, säger Holmqvist.
Båda lagen gjorde en väldigt bra slutspelsmatch.

Holmqvist nöjd med förberedelserna

– Känslan är att vi är nollställda och på grejerna. Lyckas kämpa oss ikapp. Jag är nöjd med andra perioden, hur vi lyckas vända spelet snabbt på dem och fånga dem och få ner den i deras zon. De får 3–2. Starkt igen att komma tillbaka.

Efter ett resultatlöst powerplay i den tredje perioden, med omkring sju minuter kvar, bestämde sig Djurgårdstränaren Michael Holmqvist för att gå ner på folk. Det innebar att juniorkedjan bänkades.

Gradin fick lämna bänken – slog till direkt

In kom extraforwarden Anton Gradin som efter två perioder bara hade fått ett byte som varade i 37 sekunder.

När Gradin kom in small det direkt. Han tog hand om en retur och lyfte in 3–3.
– Han hade hungriga ögon egentligen i hela matchen och tittade på mig och var sugen på att hoppa in. Körde honom lite som avlastare i olika formationer i resten av matchen egentligen. Han kom in med bra energi, speciellt när det blev sudden. Vi gick på lite kortare om folk. Han gjorde det bra, säger Holmqvist om sitt taktiska drag.
Men det var Marcus Krüger, och ett antal räddningar i kritiska lägen av Viktor Andrén, som var skillnaden.
Krügers passning till Kevin Karlssons 2–2 höll också högsta slutspelsklass.
– Första målet där han spelar fram är också bra sinnesnärvaro att veta att polaren är på väg dit. Det var ruggigt skickligt och starkt, säger Michael Holmqvist om Krügers första passningspoäng.
ANNONS: Se alla matcher i TV4 PLAY för 399 kr/mån – spara 900 kronor

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!