HockeyNews
PLUS

Kontraktet som ger Garpenlöv toppjobben

Johan Garpenlöv
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 15:55

FacebookXWhatsApp

Johan Garpenlöv går från att ha varit förbundskapten för Tre Kronor och huvudtränare i Djurgården till Radiosporten.

Inom kort kan han höras i etern och tycka till om sina före detta arbetsgivare.

– Jag förstår innebörden av det och vi har pratat om det. Det känns bra och det ska bli kul, säger Garpenlöv till Hockeynews.

ANNONS

För snart ett år sedan fick Johan Garpenlöv kicken som huvudtränare från Djurgården. Det sved eftersom det är den han klubb han har vunnit SM-guld med som spelare. Det var i Djurgården som hans aktiva karriär både på riktigt började och tog slut 2001, och det var där hans bana som coach startade 2002.

Nu är 56-årige Garpenlöv redo att ge sig in i rollen som expert. Han blir den stora hockeyexperten på Radiosporten efter Per Svartvadet som har flyttat vidare till TV4.

– Jättekul att få komma in i deras gäng och komma tillbaka till matcherna och hockeyn. Det ser jag fram emot, säger Garpenlöv till Hockeynews.

Svartvadets flytt öppnade dörren

När blev det aktuellt att hoppa på det här jobbet?

– Det var när Svartvadet tackade för sig som det blev en start. Jag var nere i Halmstad med Magnus (Wahlman, mångårig kommentator i toppklass) under en match för några veckor sedan. Vi har pratat längs resan och som man brukar tar steg för steg. Till slut kom vi till ett läge där man från båda parter vill göra nåt och det var det som hände förra veckan.

Hur långt är ditt kontrakt med Radiosporten?

ANNONS

– Intentionen är att vara två år där. Efter första året ska vi sätta oss ned från båda sidor och höra hur det har gått. Det känns bra tycker jag.

Garpenlövs tajming på Radiosporten blir snudd på perfekt med tanke på att Tre Kronor och Svenska ishockeyförbundet, hans tidigare arbetsgivare, står inför ett antal storturneringar under 2025 och 2026.

– Det är det som är fördelen med Sveriges Radio. De har alla turneringar. Det blir SHL, kanske nån match i Hockeyallsvenskan, det blir damerna och det blir Tre Kronor. VM och alla turneringar så det känns kul. Vi får se om vi får plats med allt, men jag hoppas att det blir så mycket som möjligt.

Får kommentera Tre Kronor

Det blir två stora år inte minst för Tre Kronor?

– Ja, vi har Four Nations och vi har VM på hemmaplan och så är det OS året efter och VM det året också. Det blir jättekul. Nu är NHL-spelarna med också vilket gör att man får ta ut de bästa lagen av det vi har tillgängligt.

Johan Garpenlöv har haft olika positioner i Tre Kronor, både som Team Manager, men också som assisterande förbundskapten och till slut också förbundskapten mellan 2019 och 2022.

ANNONS

Hur känns det att vara på expert- och mediesidan?

– Jag har ju varit på Aftonbladet och kommenterat lite grann på Viasat, så det har jag inget problem med. Jag förstår innebörden av det och vi har pratat om det. Det känns bra och det ska bli kul.

Nu blir det ett nytt medium?

– Även om det är nånting jag aldrig har gjort förut, Radiosporten, och det lär väl ta ett tag innan man kommer in i det fullt, men det blir kul att lära sig den sidan. Att radioprata och jobba med de skickliga kommentatorerna som är på Radiosporten. Det blir spännande.

Radiosporten i bilen och på landet

Hur är ditt förhållande till radio som medium?

– Jag är ju uppväxt med Radiosporten. När vi satt i bilen och om det var Radiosporten så var den alltid på. På landet hade vi inte tv från början så då var det radio. Man har tagit med sig det man hade från det man var yngre till nu när man är äldre och man sitter i bilen. Är det Radiosporten. Det är ett härligt format och det är roligt när man får vara med i många arenor och det växlar. Plus att matcherna ofta blir roligare när man lyssnar på radion.

Garpenlöv rosar sina blivande medarbetare. På torsdagskvällen gör han debut i Saab Arena under SHL-matchen Linköping-Färjestad ihop med Magnus Wahlman.

– De har en förmåga kommentatorerna att verkligen lyfta matcherna till en nivå att det blir riktigt spännande. Så får man lägga till sin egen lilla fantasi om vad som händer. Som expert får man försöka ge sin sida av det man ser, säger ”Garpen” till Hockeynews.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln