Storstadsklubbarna blir utan – mindre kommuner slussar pengar till sina SHL-klubbar.
Det är den genomgående linjen i Sportbladets sammanställning.
Diskussionen om de olika förutsättningarna har pågått länge.
Men Patrik Sylvegård, vd för Malmö, tycker ändå att det är “hysch-hysch”.
– Det är klart att klubbar som får ett stort stöd inte står på barrikaderna. Varje kommun har rätt att ta sitt beslut och de ser olika på saken. Kanske skulle det finnas någon kommunal lag som reglerar detta? frågar han sig i Sportbladet.
I februari rapporterade Sveriges Radio att Leksand fått ytterligare tio miljoner i borgensåtagande från kommunen vilket gör att kommunen nu totalt gått i borgen för 18 miljoner kronor.
Nu konstaterar Sportbladet i sin granskning att Leksand och kommunens samarbeten med arenan under åren gett 250 miljoner kronor till klubben.
Idrottens affärer har noterat en koppling mellan idrottslaget och befolkningsantalet.
– Om detta har varit en bra strategi, det får väl visa sig framöver. Den 31 december 2022 hade Leksands kommun flest invånare någonsin – 16 113 – och Leksands IF har nu för första gången sedan 1990-talet spelat fyra raka säsonger i högsta serien, säger Lars Ingels, civilekonom.
Även i Timrå har gjorts flera affärer med arenan som skänktes från kommun till klubb 2002 innan kommunen även köpte tillbaka den för att rädda klubben undan konkurs 2015. Då räknade Sveriges Radio ut att Timrå Kommun lagt ungefär 90 miljoner på den.
Vad gäller stöd årligen sticker Modo Hockey också ut. 16 miljoner netto från kommunen plus marknadsföringsavtal och att kommunen gick in som säkerhet när arenan byggdes, konstaterar Sportbladet.
– Mindre kommuner är mer rädda om sina varumärken, klubb och kommun lever närmare varandra. Modo är en jättebra affär för Örnsköldsvik, det lockar turister, det är bra för hotellen och för restauranger. Vi är ett starkt varumärke för vår kommun och det är klart att i en större stad blir det en stor skillnad, säger Johan Widebro, vd på Modo Hockey, till Sportbladet.
Men kommunala samarbeten räcker inte alltid. Brynäs spelar numera i Hockeyallsvenskan trots projektet ”En bra start” där SVT berättat att klubben fick 2,5 miljoner varje år av Gävle kommun.
50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.