HockeyNews
PLUS

Klasen fortsatt petad – Wikegård om läget

Wikegård Klasen
Foto: Mattias Ek och Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 14:55

FacebookXWhatsApp

Ny vecka, tre nya matcher för Djurgården och nio poäng på spel

Men Linus Klasen är fortsatt petad och tränar extra på Hovet. Frågan är hur lång tid han behöver för att komma tillbaka.

– Det är helt upp till honom själv, säger sportsligt ansvarige Niklas Wikegård till Hockeynews.

ANNONS

Under måndagen tränade Djurgården på Hovets is för att förbereda sig för två bortamatcher mot Nybro och Tingsryd på onsdag respektive fredag. Och på söndag kommer Vimmerby till Hovet.

Linus Klasen, som förra veckan togs ur spel för att träna upp sina fysiska värden, tränar ännu inte med laget och kommer att missa veckans tre matcher. Klasen hade fram till petningen stått för tio poäng på tio matcher (1 + 9) inklusive sex assist på 13 mål i powerplay. Han har fått stå åt sidan i mötena med Mora och Björklöven på Hovet.

Sportsligt ansvarige Niklas Wikegård var på plats på måndagens träning och svarade på Hockeynews frågor om Linus Klasens situation.

ANNONS

Wikegårds förklaring

Det var Hockeynews som förra tisdagen var först med att berätta om petningen av Klasen.

– Jag tycker inte att det är några hemligheter. Det är som jag sa till dig när vi pratade förra veckan. Linus är en extremt duktig hockeyspelare. Ska vi ha mest nytta av den typen av spelare måste han vara i bra form. Och jag räknar med att han kommer att vara i bra form. Jag räknar med att vi kommer att ha ruggig nytta av Linus framöver, säger Wikegård till Hockeynews.

Var det du som ville göra något åt det eller var det tränarstaben som signalerade?

– Hela gänget. Allihopa. Vi känner att vi kan få ut mycket mer av Sveriges kanske skickligaste hockeyspelare, säger Wikegård berömmande om Linus Klasen.

Och fortsätter:

– Han har ett track record både i Sverige och Schweiz att göra poäng och är extremt skicklig i fem mot fyra. Men vi vill att han ska vara bra i mer grejer än bara i fem mot fyra.

Hur lång tid behöver han nu?

– Det är upp till honom själv. Det är helt upp till honom själv.

Roten till problemet

Niklas Wikegård att ingenting annat än de fysiska värdena är det som gjort att Djurgården valt att låta Linus Klasen träna ikapp övriga spelare i laget.

– Ja, det är bara fysiska värden. Det är ungefär som på alla arbetsplatser. Man måste ha en grundstandard för att kunna vara med och köra. Att han har en grundstandard rent spelmässigt det är utom allt tvivel.

Ni har gjort fystester eller har ni upptäckt det med blotta ögat?

– Tester och ögat.

Ni testar kontinuerligt?

– Ja, med alla spelare hela tiden. Det har man gjort sedan 1999.

Wikegård tycker att situationen runt Linus Klasen, poängkung förra säsongen i Djurgården och med en bra poängmässig start under hösten, har blivit lite för stor.

Vill ha mer än powerplay-spelet

– Lång historia kort. Linus har varit suverän i fem mot fyra-spelet i viktiga delar. Djurgården känner att ska vi vara med och kämpa om en SHL-plats i slutet av säsongen så måste våra bästa spelare vara bäst. Det är den enda anledningen. Vi ser honom som en av våra absolut bästa spelare och vi ska se till att han är i bättre fysisk form. Då kommer han att vara ännu viktigare för Djurgården. Det är grunden till det här.

Niklas Wikegård har haft fullt upp med att smälta prestigemötet mellan Djurgården och Björklöven sent i fredags kväll och som innehöll 13 mål inklusive Lövens avgörande på straffar vid 23.30-tiden.

– Underhållning. Det jag är så extremt imponerad av är p-u-b-l-i-k-e-n som är här. Alltså, tänkte du en halvtimme innan och till en bit efter sista straffen är slagen så är det ett sånt otroligt liv på 8 100 djurgårdare och 200 hårt arbetande Lövenfans också. Jag tycker att fan det var en av de coolaste upplevelser jag har varit med om på länge, säger Wikegård.

Hyllar energin på Hovet

– Det är väl den stora grejen. Energin som den här publiken ger till Djurgården och den energi som till sist laget ger till publiken också, den symbiosen tycker jag var jäkligt häftig.

Tidigare var han TV4-expert med viss distans till det som händer och sker på Hovet när Djurgården spelar. Men nu har han för första gången på 20 år fått vara med om energiutbytet mellan spelare och publik.

– Allting sitter ihop. Den publik som Djurgården har byggt här under många år i SHL och nu i Hockeyallsvenskan, de här 7 000 i snitt ifjol och vi lär väl landa någonstans lite mindre i år eftersom vi inte spelar några matcher i Globen, men det är ju helt otroligt vilket jävla drag! Och Järnkaminerna får man väl säga vad man vill om när de är uppe på nätterna och donar med tifon, det är fantastiskt för Djurgårdens del måste jag säga.

13 mål i prestigemötet

Men i matchen hamnade Djurgården i underlägen med både 1–0 och 2–0, 4–1, 5–2 och 6–3.

– Jag tror att det är överambition. Det är första gången det är lapp på luckan för många som inte har varit här. Jag tror det handlar om en anspänning i gruppen som gör att det blir som det blir. Vi släpper till tolv skott i fem mot fem på hela matchen. Och som Djurgården avslutar sista 15 i tredje och även sista skulle man till och med vunnit den här matchen.

Publiken gav aldrig upp trots det dystra läget i prestigemötet.

– De stöttar oss fast det här laget kommer in helt fel i matchen i 20-30 minuter. Challe (Berglund) och (Stig) Tvilling skulle in i Hall of Fame och Jonny (Tychonick) och (Marcus) Krüger går på samma gubbe direkt och det blir 1–0 och vi spelar bra vid 2–0, det blir 2–1, de gör 3–1 och vi får ingenting att gå på. Vi gör fler misstag på 40 minuter än vad vi gjort på hela säsongen i stort sett.

Wikegård tillägger:

– Löven är ett jättebra lag, men vi ger dem mycket bränsle. Jag tror att alla som var på plats var nog rätt tagna när de gick härifrån.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln