HockeyNews
PLUS

KHL-spelare i OS-kvalet – Cehlarik petas

Peter Cehlarik
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 19 augusti 2024

FacebookXWhatsApp

Slovakien har tagit ut sitt landslag till OS-kvalet i månadsskiftet.
Dă finns det kontroversiellt nog flera KHL-spelare med – däremot är Leksandsstjärnan Peter Cehlarik petad.

ANNONS

Tre Kronor tar liksom Finland och Tjeckien inte ut några KHL-spelare till internationella turneringar på grund av Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina.
När Slovakien inom kort ska kvala för att ta sig till OS i Italien 2026 släpps KHL-spelarna in i värmen.
Trion Martin Gernat, Mario Grman och Adam Liska, som till vardags spelar för ryska KHL-klubbar, finns med i förbundskapten Craig Ramsays landslagstrupp. Samtidigt har VM-duon Peter Cehlarik, 29, från Leksand, och Montreal-forwarden Juraj Slafkovsky, 20, ställts utanför.

Slovakiska klubbarna röstade för KHL-spelare

Slovakiens ishockeyförbund har låtit genomföra en omröstning bland klubbarna i högsta ligan huruvida de tycker att KHL-slovakerna ska få vara med i landslaget eller inte.
52 procent har röstat för medan 38 procent har varit emot och tio procent har avstått ifrån att medverka i omröstningen.
Slovakiens general manager Miroslav Satan säger, enligt Sport.sk:
– Vi förstår att detta delar upp samhället något, men vi tror att vi kommer att vara ett exempel på enighet, hur man samarbetar. Jag vet att folk har olika åsikter. Jag tror att det här laget, människor med olika åsikter, men med samma pass eller födelseort, kan slåss för Slovakien och nå framgång. Detta var vår filosofi.
Satan tillägger:
– Vi vill inte lösa några politiska frågor, vi är en idrottsorganisation och vi vill syssla med sport och kämpa för framgång för Slovakien.

Leksands Cehlarik petad

Förbundskapten Craig Ramsay, som fortsätter i sin roll kommande säsong, fick frågor av slovakiska reportrar om varför Cehlarik blivit petad.
– Cehlarik var ett väldigt svårt beslut. Han sa till oss att om vi behöver honom nästa gång så är han tillgänglig, säger Ramsay.
Peter Cehlarik gjorde tre mål och en assist på åtta matcher i VM i Tjeckien i våras. Från SHL är Färjestadsforwarden Marian Studenic och Leksandscentern Marek Hrivik uttagna till OS-kvalet. Slovakien öter Österrike, Ungern och Kazakstan 29 augusti till 1 september i Bratislava.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln