HockeyNews
PLUS

Kampen om förstavalet: "Försprånget har minskat"

(8870) Combine
Bildbyrån

Publicerad: 1 juni 2019

FacebookXWhatsApp

VANCOUVER. Under veckan har över 100 spelare samlats i Buffalo för det årliga Combine-testlägret. Väntade draftettan, Jack Hughes, har varit upptagen med tester och möten med NHL-lagen, medan väntade tvåan, Kaapo Kakko är hemma i Finland och firar VM-guldet. Kan Kakkos VM-prestation möjligtvis bidra till att New Jersey Devils hellre väljer honom som förstaval?

– Jag tror försprånget har minskat, säger Kakko.

Varje år samlas drygt 100 av de spelare, som rankas att gå högst i efterföljande draft, för att utföra tester och samtala med representater från NHL-lagen. För tredje året i rad tar lägret plats i Buffalo och under dagen genomförs de sista testerna, där spelaran testas i bland annat bänkpress, spänst, snabbhet, smidighet, uthållighet och så vidare.

“Varje lag har sina behov”

Jack Hughes har hela tiden varit den stora favoriten att väljas som nummer ett i sommarens draft, som hålls i Vancouver den 21-22 juni. Under veckan i Buffalo har han samtalat med New Jersey Devils, som har förstavalet i sommar.

– De gav mig ingen hint(om förstavalet) men mötet gick bra. Vi skrattade en del och det var bra att lära känna dem litegrann och jag är säker att vi vill lära känna dem lite mer närmare draften, sa Hughes till NHL.com  i veckan.

Kaapo Kakko, som stod för sex mål och en assist när Finland vann VM-guld, har valt att inte medverka i Buffalo utan vara kvar hemma i Finland och fira. Efter finländarens succéår, där han slog poängrekord för spelare under 18 i finska högstaligan och sköt Finland till JVM-guldet, medger han att han tror att Hughes försprång har minskat. 

– Jag tror det har minskat, varje lag har sina behov och preferenser. Men Jack är en väldigt talangfull spelare och väldigt bra skridskoåkare, det är egentligen allt jag kan säga, sa Kakko till NHL.com.

På lite över ett år har Kakko vunnit;

* U18-VM

* JVM

* VM 

* slagit poängrekord i Liiga för U18-spelare, 38 poäng.

Hughes fortfarande favorit

Å andra sidan har Jack Hughes raderat ut Alexandr Ovetjkins poängrekord i U18-VM. Efter att ha stått för 20 poäng på 7 matcher under vårens U18-VM i Örnsköldsvik har han sammanlagt gjort 32 poäng på två VM-turneringar, ett poäng mer än “Ovie”. Dessutom har han slagit poängrekord för den amerikanska utvecklingslaget, där han på två säsonger stod för 190 poäng.

Favoritskapet ligger fortfarande hos Jack Hughes. Den 21 juni väljer New Jersey Devils först i draften. New York Rangers väljer som nummer två och lär få ett lätt val, då de nästintill garanterat kommer välja den av dessa två spelare som divisionsrivalen inte väljer.

– Det skulle vara overkligt att bli vald som nummer ett. Jag menar, man har alltid drömt om att bli vald först, man drömmer inte om att bli vald om nummer två, tre eller fyra när man är liten, sa Hughes till NHL.com under fredagen. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!