HockeyNews
PLUS

Pudas: "Jag blir lite bättre av att hela tiden vara på gränsen"

(31821) Jonathan Pudas (montage)
Bildbyrån

Publicerad: 4 februari 2024

FacebookXWhatsApp

Jonathan Pudas är ofta uppe i limningen på isen. Men i en intervju med Hockeynews berättar Skellefteås lagkapten om sin andra sida som syns på hans riktiga hemmaplan, den med familjen.
– Som med alla andra småbarnsfamiljer fastnar man lätt på soffan, säger Kirunasonen. 

Jonathan Pudas har gjort sitt namn till ett välkänt sådant i SHL, dels på grund av sina åtta säsonger i ligan. Men också på grund av att han ofta hamnar i händelsernas centrum, han gillar att snacka helt enkelt. I början på veckan ska han bland annat ha uppmanat domarna att ta "mycket utvisningar idag", enligt Leksandstränaren Charles Berglund, som en gliring åt motståndarnas svaga facit i power play.

Ett av många exempel.

I januari hamnade han i ordbråk med TV4-studion (!) och tyckte att Joel Lundqvist skulle "lägga ner skitsnacket".  När Pudas inte hänger i ishallen, pushar sina lagkompisar på träningar eller snackar med domaren i periodpaus, så ser livet ganska normalt ut.

– Jag tränar på förmiddagen sedan är det hämta tjejerna på förskolan. Sedan är det fullt ös tills dess att de somnar, sedan som alla andra småbarnsfamiljer fastnar man lätt i soffan, skrattar Pudas.

 Till vardags är 30-åringen från Kiruna en lugn och trygg person, en riktig hockeykille, förklarar hans backtränare Pierre Johnsson som känner honom väl efter att tillbringat i princip varje dag under vinterhalvåret tillsammans med honom.

Han gillar att vara nere på hallen. Han tänker oerhört mycket hockey och är väldigt smart taktiskt. En väldigt hockeysmart person som läser motståndarna väldigt bra. Han pratar gärna hockey även utanför, säger Johnsson. 

 Pudas vän och Leksands stjärnback, Anton Lindholm, har spelat sina juniorår i Skellefteå tillsammans med Pudas och har även gjort ett antal matcher med honom i Tre Kronor. Lindholm konstaterar att vännen däremot inte är speciellt lugn på isen.

 – Som motståndare är han kanske inte lika uppskattad som en medspelare. Han gillar ju att vara där det händer även i periodpauser, han pratar mycket med domare och han kan nog uppfattas som en nagel i ögat för många, säger vännen Lindholm.

 Johnsson är inne på samma spår och beskriver honom som mycket verbal och att det ibland kokar över.

– Ja, det kan det göra. Det ligger väl lite i mitt spel, att hela tiden vara på gränsen. Jag blir lite bättre av att hela tiden vara på gränsen, men det är en tunn linje. Så länge jag lyckas hålla mig på rätt sida av den bara så är det bra, säger Pudas.

 Att spela med Pudas är däremot raka motsatsen, det är en fröjd, säger Lindholm:

– Han är grym att spela med. Han är en kille som vill ha pucken och drar på sig folk. Han har höga krav på sig själv och sin omgivning, sedan har han alltid haft ett högt temperament, lika mycket på match som på träning, det händer ofta något roligt runt honom. 

Pudas tog över kaptensbindeln i Skellefteå i år efter att Oscar Möller blivit sjukskriven för utmattningssyndrom. En roll som Pudas upplever att han växt in i alltmer.

Det var lite speciellt i början. Man hade ju helst såklart sett att det varit som det var innan, men det blev som det blev. Jag tycker inte att det har förändrat mitt sätt att vara utan egentligen att det är mer media kontra innan, säger Pudas. 

 Johnsson ser honom som en stor ledare för Skellefteå, en motor i truppen och en person som har en förmåga att alltid få alla spelare att vara påkopplade inför match, inte minst honom själv. För Pudas egen del är det dock inget han reflekterar över, han försöker bara göra sitt jobb. 

– 
Jag vill vara en spelare som visar genom mitt spel på isen och vid sidan av hur man ska göra. Jag bär en enorm stolthet, att träna hårt varje och alltid spela på gränsen även på träning kan förhoppningsvis göra att det smittar av sig även på match, säger Pudas.

 Backens ledaregenskaper hyllas inte enbart av människor i och runtom laget. Hans sätt att vara uppmärksammas av även av andra.

– 
Det talar nästan för sig självt, rent statistiskt och det han åstadkommer i offensiv zon. Nu är inte jag längre med på nära håll i laget men jag kommer ihåg från juniortiderna, hans driv på träningar och den höga tävlingsinstinkten. Han ställde krav, han är en kapten.

FAKTA:

Namn: Jonathan Pudas

Ålder: 30

Moderklubb: Kiruna IF

Antal matcher i SHL: 451

Antal assist i SHL: 214

Antal mål i SHL: 72

Antal landskamper: 57

Utmärkelser: Utsetts till "Årets back" två gånger och vunnit Salming Trophy.

30-åringen är en av SHL:s poängstarkaste backar, och har varit i flera år. Hittills har Kirunasonen stått för 31 poäng på 39 matcher. Men det är siffror som hade kunnat varit betydligt bättre, menar han.

– Jag tycker väl att det har varit lite som för laget, det har varit lite upp och ned. Det var en trevande start och det gick sådär. Nu har vi fått löst upp några knutar och det har börjat lossna offensivt och även för egen del, säger han.

Vad som inte har fungerat tidigare är svårt att ge ett konkret svar på.

– 
Nyckeln är att kunna vara konsekvent och det är väl den svåraste grejen att hitta i sitt spel, det kanske är största skillnaden på att jag tycker det gick bättre ifjol. Jag har inte riktigt hittat den där jämna nivån, säger backen. När Pudas inte levererar poäng efter poäng är det väldigt enkelt att glömma av hans defensiva egenskaper, anser hans backtränare.

– 
Han blockerar mest skott i ligan, tror jag statistiken sa.

När man tänker på Pudas tänker man oftast på offensiven, men han är där lika mycket defensivt som offensivt, säger tränaren. Pudas instämmer i Johnssons påstående.

– Jag sätter väldigt mycket stolthet i att täcka skott och att visa det tydligt för laget. Det är en grej att bidra med i andra änden, något jag håller väldigt högt.

 I år är han inne på sin nionde säsong i klubben, varav sex säsonger och 327 matcher spelats i SHL.

– 
Det betyder väldigt mycket, det är klubben som överlägset ligger varmast om hjärtat. Att få spela för den klubben man brinner för, det uppskattar jag. Det är inte alla som får göra det. Jag får ut mer av mitt spel, det är en stor motivationsfaktor och tar fram den där lilla extra energi.

 Men Pudas saknar fortfarande en grej med Skellefteå, ett SM-guld. Ifjol föll man på mål snöret mot Växjö, men i år ska det bära hela vägen.

– Jag tycker att vi har ett brett lag, det är välfyllt på alla lagdelar och vi är farliga i spel fem mot fem. Det är ett hungrigt lag som vill ha revansch på finalförlusten i fjol.

FEM SNABBA:

1. Ditt bästa hockeyminne?
När jag blev uttagen till OS. 
2. Vem var din första stora idol inom ishockeyn?
Peter Forsberg. 
3. Vilket SHL-lag är roligast att spela mot?
Luleå.
4. Vilken SHL-spelare är jobbigast att möta?
Joakim Nygård.
5. Vem är Sveriges bästa spelare just nu?

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!