HockeyNews
PLUS

HV71:s nye landslagscenter: ”Känner att jag har mer att ge”

(9156) Linus Fröberg, landslag
Bildbyrån

Publicerad: 29 juni 2019

FacebookXWhatsApp

Han var nära KHL, men Linus Fröberg valde HV71 i stället.

För HockeyNews.se berättar han om varför det inte blev spel i Ryssland, känslorna efter att ha blivit pappa för första gången och landslagsspel.

– Jag känner att jag har er att ge i SHL, om man tänker poäng. Jag hoppas få ut det i HV71, säger Fröberg.

SHL presenteras av ATG Sport

Linus Fröberg har en minst sagt händelserik vecka bakom sig. När HockeyNews.se pratar med honom är han på väg hem till Karlstad efter att ha gjort några tester i Jönköping och i måndags blev han pappa för första gången. 

– Jag vet faktiskt hur man ska beskriva det, men det är coolt. Mäktigt, säger Linus Fröberg.

Vad ska han heta?

– Leon är det vi har tänkt, säger Fröberg.

Den 26-årige centern har en bra säsong bakom sig, där han med sina 28 poäng tog personligt poängrekord i SHL. Dessutom fick han debutera i landslaget och till slut blev det tio landskamper.

– En helt okej säsong. Jag hade väl någon dipp. i januari, februari, om jag minns rätt. Där hade jag kunnat producera mer, så hade det sett ännu lite bättre ut. Jag fick prova på landslagsspel och det gör att man växer. Man ska inte klaga för mycket när man fått vara med där. Fast jag känner ändå att jag har mer att ge i SHL, om man tänker poäng. Förhoppningsvis kan jag få ut det i HV. Jag kommer nog att få en lite offensivare roll än jag haft tidigare och då blir möjligheterna större också, säger Fröberg.

Efter fyra säsonger i Växjö lämnar Fröberg för spel i HV71. FOTO: Bildbyrån.

Den Nor IK-fostrade centern har spelat de fyra senaste säsongerna i Växjö, och tagit kliv för varje säsong, men det stod klart rätt tidigt att han inte skulle bli kvar i Lakers.

– Jag och Växjö var införstådda med att det inte skulle bli någon förlängning. Vi var inte jättenära där, men det sköttes snyggt, säger Fröberg.

I stället har det flera gånger under våren rapporterats om KHL-intresse för Fröberg, och han medger att han var på väg dit.

– Det var ganska nära på KHL. När det inte blev av kändes det bra med HV. Jag är skitnöjd. Det ska bli kul att testa något nytt, säger Fröberg.

Varför blev det inget i KHL?

– Lite tid, tror jag. Jag vill inte gå in på alla detaljer, men jag ville inte vänta för länge. Då började vi kolla och då var HV jätteintresserade. Magkänslan kändes helt rätt med HV, säger Fröberg

Var det Barns Astana du var närmast?

– Ja, det var klubben det närmast. Sedan fanns det lite annat. Men då kände jag att det var bättre ta något år till här, säger Fröberg.

Är du besviken på att det inte blev något med KHL?

– Både och. Jag är jättenöjd med chansen jag får i HV nu. Vi har ett bra lag och de tror på mig. Vi har ganska samma syn på hockey. När det blev som det blev med barnet känns det rätt. Det gick över tiden mycket med beräknat datum. Hade det blivit Ryssland hade jag fått åka snart. Det är skönt att kunna vara hemma och hjälpa tjejen, säger han.

I och med att han väntat med hur det skulle bli med KHL har han kört barmarksträningen på egen hand i vår.

– Det har gått bra. Det är speciellt då det är första gången jag har kört själv. Jag tycker ändå jag har skött mig bra, säger han.

Vilken är den största utmaningen med att köra på egen hand?

– Ingen direkt. Man har scheman som man kört tidigare. Det är kanske att man får en liten push när man kör i grupp, framförallt på konditionsdelen. Det är lite svårare på egen hand. Det har ändå fungerat bra. Jag funderade lite på att köra med en personlig tränare, men jag visste inte hur länge det skulle bli med allt och när barnet skulle komma, säger Fröberg.

Linus Fröberg fick debutera i Tre Kronor den gångna säsongen och han hoppas på fler chanser i landslaget kommande säsong. FOTO: Bildbyrån.

Fröberg är ett av flera intressanta nyförvärv HV71 gjort under silly season, och 26-åringen är optimistisk när HV:s lagbygge kommer på tal.

– På papperet ser det riktigt bra ut. Det var en anledning till att jag valde HV. Det känns som att vi har bra chanser att gå långt, säger Fröberg.

Förutom att gå långt med HV71 hoppas Linus Fröberg också att nästa säsong ska innehålla landslagsspel för hans egen del.

– Det har jag som mål. Du måste prestera bra för att komma med. Det är inte bara producera poäng, utan det gäller att spela bra. Då kommer ofta poängen automatiskt också. Men landslagsspel är helt klart ett mål jag har. Men det är bra spelare som kommer hem till andra klubbar och det kommer bli stor konkurrens, säger Linus Fröberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!