HockeyNews
PLUS

HV71:s jättelöfte: ”Jag vet att chansen kommer komma”

(10532) Zion Nybeck
Mattias Persson/HockeyNews.se

Publicerad: 25 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

JÖNKÖPING. Han ses som en av Sveriges största hockeytalanger och öser in poäng i juniorlaget, men A-lagschansen har uteblivit för HV71:s jättelöfte Zion Nybeck. För HockeyNews.se berättar han bland annat om målsättningarna, känslorna inför draften och pressen han upplevt. 
– I början av säsongen kände jag att jag var tvungen att prestera, säger 17-åringen.

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

HV71:s jättelöfte Zion Nybeck traskar ner mot loungen bakom Kinnarps Arenas läktare. Han sätter sig ner vid ett runt bord och kikar ut genom fönstret där solen står på innan vi börjar prata. 

Har du alltid varit en stor talang?

– Det har jag väl alltid varit, men det var en som hette Gottfrid (Heinmert) i Alvesta. Han var ett år äldre, men jag spelade med det laget. Han var en större talang då, berättar han. 

Efter att ha öst in poäng i moderklubben Alvestas juniorlag fick han redan som 14-åring seniordebutera för A-laget i division 2. 

– Jag hade gjort en match i J20 och sen var det direkt upp i A-laget. Jag var inte riktigt beredd på att få chansen så tidigt. Nu i efterhand tycker jag dock att jag har haft stor nytta av de matcherna. Jag är rätt kortväxt men fick lära mig att spela mot större spelare tidigt, säger han. 

För två år sedan lämnade han moderklubben för HV71:s organisation, efter att ha jagats av i stort sett alla hockeygymnasium runt om i Sverige. 

– Det kändes tryggt att välja HV. De har bra förutsättningar runtomkring och många duktiga tränare på hockeygymnasiet. Sen hade jag mycket kompisar här från TV-pucken. Det var ett ganska enkelt val, säger han. 

Har du några förebilder?

– Det har varit min bror mest. Han (Chris Nybeck) lirade i Oskarshamn när jag växte upp och spelade även i HV under hockeygymnasiet. Det är han jag sett upp till mest. 

Foto: Mattias Persson/HockeyNews.se.

I dag ses 17-åringen som en av Sveriges största hockeytalanger och jättelöftet har inlett säsongen med att ösa in 23 poäng på 14 matcher för HV71:s J20-lag. Trots det har han ännu inte fått chansen i SHL. 

– Det är inget jag tänker på så. Jag vet att chansen kommer komma, det är bara att vänta och vara förberedd när jag får den, säger Zion Nybeck som inte ens tränar med A-laget för tillfället:

– Jag fick vara med på försäsongen nere i Tyskland och tycker att jag gjorde det bra då, men annars har det inte varit så mycket mer. 

Har du fått någon förklaring?

– Nej, de har sagt att de har många forwards just nu bara.

”Jag kämpar alltid för att komma med där”

Som underårig fick han vara med och vinna VM-guld med Småkronorna på hemmaplan i våras och när vi börjar prata om det börjar han dra på smilbanden.


– Det var helt otroligt. Extra speciellt att få vinna på hemmaplan inför alla fans, säger han. Vi visste innan turneringen att vi hade ett väldigt bra lag och vi hade slagit USA i Ryssland någon månad innan. Det kändes bra, men vi fick en tung start på turneringen. När vi slog Ryssland kom vi ihop som grupp och fick bra självförtroende. Alla tog sina roller. 

Vad betyder det för dig att få dra på dig landslagströjan?

– Det är alltid lika häftigt, en ära. Jag kämpar alltid för att komma med där. 

Jagar du en plats till JVM redan i år?

– Svårt att säga nu. Jag måste få chansen i A-laget här först om jag ska kunna slå mig in i JVM. 

Forwarden har tagit stora kliv i sitt spel sedan han anslöt till HV71, men den största utvecklingen har skett utanför planen. 

– Jag har blivit bättre på att ta hand om mig själv. Man har fått lära sig att laga mat, sova i tid och ta hand om kroppen. Det är viktiga saker för att kunna prestera, säger han. 

Hur funkar det att kombinera skolan med hockeyn? 

– Det funkar rätt bra. Vissa dagar får jag gå lite tidigare för att hinna med träningar, men överlag sköts det bra och klubben och skolan har en dialog. 

Är skolan viktig för dig?

– I slutändan är den det, men det är kanske inte så jag tänker nu. Nu är det mest hockey, men det är klart att jag måste göra bra ifrån mig i skolan också. 

Zion Nybeck blickar upp mot tröjorna i taket – där han själv gärna hänger en dag. Foto: Mattias Persson/HockeyNews.se.

”Det är det man drömmer om”

Zion Nybeck har ett viktigt år framför sig. Under kommande sommar ska han tingas i NHL-draften och enligt de senaste rankingarna förväntas han väljas som nittonde spelare totalt. 

– Jag tänker inte jättemycket på det. Det är bara att göra jobbet här och nu, men det är klart att jag ser fram emot det, säger han. 

Upplever du någon press?

– I början av säsongen kände jag att jag var tvungen att prestera, men nu på slutet tycker jag att jag har slappnat av mycket mer. Jag har insett att jag måste fokusera på mig själv och det jag är bra på. Det är då det kommer att flyta på. 

Först och främst ska Zion Nybeck slå sig in i HV71:s A-lag. Därefter har han betydligt högre mål i sikte. 

– Jag vill nå så långt som möjligt och kunna leva på hockeyn. Siktet är NHL så klart, det är det man drömmer om, säger han. 

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!