HockeyNews
PLUS

Alla SHL-lagen: Betyg och potentiella värvningar

SHL
ANNONS

Publicerad: 22 juni 2024

FacebookXWhatsApp

Flera klubbar i SHL är på jakt efter spets och letar på samma marknad.
Här går Hockeynews Mattias Persson igenom värvningsläget lag för lag och listar potentiella värvningar.

► Behov och kommentarer på alla lag
► Potentiella värvningar
► De slåss om samma spelare

ANNONS

Brynäs

Söker: En spetsforward.
Potentiell värvning: Joona Luoto.
Kommentar: Söker en sista spetsforward som ska kunna konkurrera om platserna högt upp. Brynäs håller alla dörrar öppna och kommer att ha is i magen för att det verkligen ska bli rätt. Ett namn jag tycker att klubben bör kika på är Joona Luoto som inte fick förnyat kontrakt nere i Bern. Det är en storväxt powerforward med näsa för mål och en sån passar nog in bättre i SHL än i Schweiz. Bra ålder dessutom, vilket kan behövas i ett annars ålderstiget lag.

Frölunda

Söker: Två spetsforwards.
Potentiella värvningar: Linus Weissbach & Will Bitten.
Kommentar: Behöver ersätta målskyttet man tappat i Malte Strömwall och Jere Innala. Hur man gör det? Värva spelare som kan göra mål. Ett namn det ryktats om de senaste veckorna är Linus Weissbach som är fostrad i klubben. Vad jag förstår trivs han dock riktigt bra borta i USA, men samtidigt kanske en stor roll i hemmaklubben kan locka. Weissbach har haft liknande målsnitt som Malte Strömwall i AHL. Ett annat intressant namn är Will Bitten som också stämmer in på profilen de söker.

ANNONS

Färjestad

Söker: Eventuellt en forward.
Potentiell värvning: Oskar Steen
Kommentar: Är i stort sett klara med truppen om man räknar in Marian Studenic som kommer att presenteras när Calder Cup-slutspelet är över. Sportdirektör Rickard Wallin håller dock dörren öppen för hemvändaren Oskar Steen som ännu inte vet hur det blir med sin framtid. Skulle Färjestad landa honom går man nästan och blir guldfavoriter i mina ögon.

HV71

Söker: En toppcenter, en forward och eventuellt en back.
Potentiell värvning: Laurent Dauphin.
Kommentar: Den nye sportchefen Chris Abbott har en lång önskelista och ska bland annat in med en toppcenter och en forward. Oliwer Kaski tog den sista topplatsen på backsidan, men ännu håller man dörren öppen för Anton Strålman som snart ska ge HV71 sitt beslut. Just toppcentrar är svårt att hitta i dagsläget, men ett intressant namn som finns ute på marknaden är kanadensaren Laurent Dauphin som öst in poäng både i AHL och Schweiz. Men notan är förstås därefter.

ANNONS

Leksand

Söker: -
Potentiell värvning: -
Kommentar: Det blir en lugn sommar i Leksand för sportchefen Thomas ”Tjomme” Johansson. Masarna är redan klara med sitt lag och ser ut att inleda säsongen med nuvarande trupp. Det finns dock vissa förhoppningar om att Felix Unger Sörum skulle kunna bli aktuell att återvända efter campen, även om chanserna är mycket små.

Linköping

Söker: En toppforward.
Potentiell värvning: Milos Kelemen eller Tanner Kero.
Kommentar: Många hoppades på Jiri Smejkal, men han valde att skriva ett femårskontrakt hemma i Tjeckien i stället. Det har spekulerats i allt från Austin Wagner till att det blir något okänt AHL-namn. Peter Jakobsson är dock tydlig med att LHC inte kommer att stressa, utan att det ska kännas rätt. Helst ska det vara en snabb och lite större spelare med näsa för målskytte. Skulle Milos Kelemen kunna vara det namnet? Det var åtminstone en spelare jag gillade väldigt mycket under VM i Tjeckien. Ett annat namn som finns på marknaden är Tanner Kero.

ANNONS

Luleå

Söker: Inget
Potentiell värvning: -
Kommentar: Mathias Bromé blev den där sista lilla pusselbiten som satte pricken över i:et i sportchefen Thomas Fröbergs lagbygge. Luleå har fått ihop ett riktigt intressant lag och blir helt klart att räkna med i höst. På sikt skulle man eventuellt kunna addera något till backsidan för att stärka den ytterligare, men i dagsläget är det hur lugnt som helst.

Malmö

Söker: Inget
Potentiell värvning: -
Kommentar: Henrik Haapala och Robin Salo blev de sista två pusselbitarna som stängde Björn Liljanders lagbygge. Malmö har föryngrat och förbättrat och jag är inte alls så säker på att skåningarna blir det kvallag många räknat med. Jag tycker det ser riktigt spännande ut och får man ut all den potential som finns på papperet talar mycket för att det kan bli en lång vår i Malmö nästa år.

ANNONS

Modo

Söker: En toppback.
Potentiell värvning: Robert Hägg eller Markus Niemeläinen.
Kommentar: Modo hoppades länge på att Robert Hägg skulle komma hem, chansen finns fortsatt, men allt mer talar för att 29-åringen får ett nytt envägskontrakt borta i NHL. Modo har därför börjat jobba med andra namn och ett av de namnen skulle kunna vara finländaren Markus Niemäläinen som gjort en del NHL-matcher. Han stämmer perfekt in på den profil Modo letar efter, då han är en tvåvägsback med sina största styrkor i defensiven.

Rögle

Söker: En toppcenter.
Potentiell värvning: Oskar Bäck eller Fredrik Olofsson.
Kommentar: Blev av med sin toppcenter Rodrigo Abols under sista dagen för NHL-klubbarnas deadline att sajna spelare från Europa. Det blir så klart oerhört svårt för sportchef Hampus Sjöström att ersätta. Sjöström har varit tydlig med att han kommer att ha tålamod och då är det inte omöjligt att ett namn som Oskar Bäck kan dyka upp, om han inte får nytt där borta. Bäck har kopplingar till Färjestad, men samtidigt är Oskar Steen i samma sits. Vem väljer Färjestad då? Ett annat namn som har kopplingar till klubben och hus i närheten av Ängelholm är Fredrik Olofsson. Där pekar dock det mesta på att han blir kvar borta i Nordamerika.

Skellefteå

Söker: En toppforward och en back.
Potentiell värvning: Veli-Matti Vittasmäki & Will Bitten.
Kommentar: Dylan Sikura valde att dra till KHL och det innebär att Skellefteå är ute efter en ny toppforward. Gissniningsvis försöker man fynda en ny AHL-spelare som kan göra skillnad. Will Bitten är ett spännande namn, dessutom rajtare och i bra ålder. På backsidan för att ersätta Petter Granberg hade jag gått för den finske landslagsbacken Veli-Matti Vittasmäki som bjudits ut till SHL-klubbarna.

ANNONS

Timrå

Söker: En forward.
Potentiell värvning: Joose Antonen.
Kommentar: Timrå har redan välfyllt både på back- och forwardssidan, men sportchefen Kimmo Kapanen har öppnat för en forwardsvärvning till. Det kommer att bli än viktigare att landa något om sonen Oliver Kapanen blir kvar borta i Nordamerika efter campen. Vi har sett sportchefen fynda i Finland förr och ett sådant namn skulle kunna vara Joose Antonen som bjudits ut till de svenska klubbarna under våren.

Växjö

Söker: Två toppforwards, alternativt en center och en forward.
Potentiell värvning: Will Bitten & Peter Abbondanato.
Kommentar: Växjö tappade både Kalle Kossila och Marcus Sylvegård och det är förstås tunga namn att ersätta. Den sportsliga ledningen har dock visat fingertoppskänsla förr, där ett färskt exempel är Dylan McLaughlin. Will Bitten och Tanner Kero är redan omnämnda på denna listan och det är ingen vild gissning att Växjö är ute och fiskar på samma marknad som många av sina konkurrenter.

Örebro

Söker: Inget.
Potentiell värvning: -
Kommentar: Utköpet av Mathias Bromé har satt käppar i hjulet för Örebro ekonomiskt och det mesta talar för att man kommer att få inleda med den trupp som nu är satt. Nu ska klubben dessutom komma överens med Philip Holm om ett eventuellt utköp och skulle man hitta en bra lösning där kan det kanske öppna för en värvning i någon av lagdelarna.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln