HockeyNews
PLUS

Högberg om flytten hem: "Jag vill spela hockey och det gör man inte på läktaren"

(26763) Linus Högberg
Bildbyrån

Publicerad: 24 februari 2023

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Linus Högberg tog beslutet att flytta hem från Nordamerika efter nästan tre säsonger i Philadelphias Flyers organisation.

Här berättar den 24-årige SM-guldmedaljören om sitt val.

– Jag vill spela hockey och det gör man inte på läktaren. Det var ingen mening att sitta där och häcka så då får man vända hem och ta nya tag, säger Högberg till HockeyNews.se.

Linus Högberg har spelat JVM för Juniorkronorna och samma säsong blev han svensk mästare med Växjö Lakers.

Det blev ytterligare två säsonger i SHL innan han tog steget över till Nordamerika.

Philadelphia Flyers draftade honom i femte rundan 2016 och 2020 åkte han över och gjorde sin första säsong i organisationen.

Det blev nästan tre säsonger innan Högberg tog beslutet att flytta hem och skriva på för Skellefteå AIK.

Han har fem NHL-matcher med sig hem i bagaget och resten av tiden spenderade han i AHL-klubben Lehigh Valley Phantoms.

– Det har varit ganska hektiskt från att landa i Skellefteå och komma in i allt med den stora isen och ett nytt spelsystem. Men nu börjar man bli lite bekväm så det är på rätt väg, säger han till HockeyNews.se.

Vad föll avgörande i beslutet att komma hem nu innan deadline?

– Ja, varför jag vände hem var väl för att jag fick sitta ganska mycket. Jag fick inte så mycket förtroende från tränaren. Jag vill spela hockey och det gör man inte på läktaren så då var det bara att vända hem och Skellefteå hörde av sig ganska tidigt och de har goda möjligheter här nu i slutet av säsongen så det föll sig ganska naturligt att välja Skellefteå, säger Högberg.

Han fortsätter:

– Första året där borta var coronaåret så det blev bara en halv säsong. Andra året gick väl okej och jag avslutade bra och fick några matcher där uppe och jag tycker att jag gjorde det bra. I början i år valde dom att sätta mig åt sidan även om jag tycker att jag spelade ganska bra. Då kändes det inte som någon mening att sitta där och häcka utan då får man vända hemåt och ta nya tag.

Högberg kastas nu rakt in i en brinnande SHL-säsong med Skellefteå och Växjö i en glödhet toppstrid inför avslutningen av grundserien och för Högberg – som gick på Växjös hockeygymnasium – blir den en speciell kamp mot en klubb som betyder mycket för honom.

– Det är klart att det är lite speciellt. Det kommer bli tuffa bataljer i slutspelet och då gäller det att vara påkopplade och avsluta serien bra och komma in i en bra rytm. Det hade varit speciellt att möta Växjö i ett slutspel men jag ser det bara som något positivt, säger han.

Just nu pågår acklimatiseringen till det nya livet i Norrland.

– Det är första gången jag är bosatt i norr och man är inte van med all snö och kyla men jag tycker det är fint. Hellre snö hela tiden än massa slask. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!