HockeyNews
PLUS

Hittat tillbaka – Steen om succén: "Press"

Oskar Steen
Bildbyrån, SHL
ANNONS

Publicerad: Idag 12:07

FacebookXWhatsApp

Oskar Steens målskörd var inte vad han önskade i AHL och NHL. I en intervju med Hockeynews berättar Färjestadsstjärnan om succén i SHL.

Där han vill vara
Hittat tillbaka efter Nordamerika
Därför klaffade det direkt
Orsaken till lagets utvisningar
"Jag har inte tänkt så mycket på det"

ANNONS

Rickard Wallins värvning av Oskar Steen inför säsongen har av flera experter setts som en av SHL:s bästa. Förväntningarna är höga på 26-åringen som spenderat de senaste fem säsongerna i Nordamerika.

Det har börjat bra för både mig och laget. Tog sex raka där i början, sedan förlorade vi tre raka och nu tillbaka på vinnarspåret. Det klart att det är kul att det går bra för mig, men det viktigaste är ändå att det går bra för laget, säger Steen som lämnade Färjestad efter säsongen 2018/2019.

Efter tio SHL-omgångar har värmlänningen noterats för ett hattrick, nio mål totalt och fem assist.

– Det har börjat bra med siffrorna, en del puckar som studsat in och det klart att självförtroendet höjs och jag vill hjälpa laget. Jag gjorde inte speciellt mycket mål i AHL, det blev några stycken, men inte i NHL. Så det är skönt att ha hittat tillbaka till målgörandet.

Oskar Steens poängskörd sedan 2018

"Känns som det passar"

Omställningen till spel i Sverige igen, verkar inte ha varit speciellt svårt för Steen, inte sett till vad han producerar.

– Jag tycker det har känts ganska naturligt från första träningsmatchen. Jag har kommit in i det bra och vi har ett skickligt grundspel. Vi spelar på ett sätt som jag gillar och det känns som det passar mig.

Forwarden, som också kan gå som center, har bildat en kedja med Joel Kellman och Marian Studenic.

– Kellman som center är väldigt stabil, han har varit med många år och är väldigt spelsäker. Han täcker upp för oss. Studenic läser av spelet bra och har bra fart med pucken. Han ger mig bra lägen när han är stark på pucken. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra.

ANNONS

Tre i topp-6

Förutom Steens makalösa poängskörd har ytterligare två FBK-spelare levererat. David Tomasék, som pangade in fyra mål i SHL-premiären, är delad skytteligaledare med Steen. Tjeckens poängskörd gör honom till poängbäst i SHL, tätt följt av Steen. På en sjätteplats hittar vi även FBK-nyförvärvet Viktor Lodin.

– Det sas redan innan säsongen att vi skulle ha en bred forwardssida och det har vi visat. Alla gör mål och alla bidrar poängmässigt till laget. Forwardssidan är väldigt bred, men det är lika viktigt att som vi får offensiven att sitta, som defensiven så vi kan vinna de där tighta matcherna.

SHL:s poängliga efter 10 omgångar

Flera FBK-spelare har rejäl press på sig och en av dem är Steen.

– Ja, det klart. Men samtidigt har man alltid press. Nu är jag van vid det här laget, men det är speciellt att komma hem till Färjestad, det är något extra. Men det känns bra i stunden och jag har kommit in i det bra så jag har inte tänkt så mycket på det.

Vad skulle du själv säga är din främsta egenskap?

– Tävlingsinstinkten, kort och gott.

Orsakerna till utvisningarna

Den sex matcher långa segersviten i början av säsongen följdes av tre raka förluster för Färjestad. I torsdags studsade värmlänningarna tillbaka på vinnarspåret när de tog en övertygande 8-3-seger mot Malmö. Steen som gjorde sitt första hattrick på flera år i matchen, tyckte sig se flera positiva aspekter som gjorde att de återigen kunde bli ett vinnande lag.

Vi tog inte lika mycket utvisningar, hade bra fart och attack framåt. Vi var på tå från start och undvek utvisningsbåset, vilket gör väldigt mycket. Istället fick vi göra tre mål, tror jag det var, i powerplay. Det är viktigt att dra ned utvisningarna.

Hur arbetar ni för att minska utvisningarna?


– Vi har gått igenom det för att se vad vi gör för fel. Vi har kunnat se att vi många gånger är lite lata, slarvar eller inte har disciplinen. Vi åker inte igenom situationen, utan istället slår och gör onödiga hackningar.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln