HockeyNews
PLUS

Hittat glädjen till hockeyn igen – men framtiden osäker

(9265) Axel Eidstedt
Bildbyrån

Publicerad: 14 juli 2019

FacebookXWhatsApp

Efter ett tungt år i Modo har Axel Eidstedt hittat glädjen till hockeyn igen i Vålerenga.

Men vad som händer nästa säsong för den förre HV-backen är fortfarande osäkert.

– Jag känner ingen stress. Jag tror det ska lösa sig, säger han till HockeyNews.se.

Den HV71-fostrade backen Axel Eidstedt, 24, har de två senaste säsongerna spelat i norska Vålerenga. Både säsongen 17/18 och den gång säsongen blev det tio poäng, och 24-åringen är nöjd med utvecklingen han haft i Norge.

– Jag har haft ett ganska stort defensivt ansvar, lite som i Sverige. Men jag har växlat upp spelet med puck. Jag ska inte säga att jag är offensiv, men offensivare än i Sverige. Jag försöker bli en bättre hockeyspelare rent allmänt. Defensiven känner jag att jag har, men försöker jag utmana mig själv och jobba på offensiven. Sedan förstår jag att jag alltid kommer att vara en defensiv back, säger Eidstedt.

Vad som händer nästa säsong för den 189 centimeter långe backen är osäkert.

– Jag är öppen för det mesta. Just nu fokuserar jag bara på att hålla formen igång, så får vi se vad agenten säger. Jag tror det ska lösa sig, säger Eidstedt.

Vill du fortsätta utomlands, eller är det aktuellt att flytta hem till Sverige?

– Det är lite både och. Jag känner att det finns för- och nackdelar med både och, säger han.

Det blev bara en säsong i Modo för Eidstedt. FOTO: Bildbyrån.

Eidstedt berättar att det fortfarande inte är uteslutet med en fortsättning i Vålerenga heller, och även om nästa säsong närmar sig känner han ingen stress över att inte ha gjort klart med någon klubb.

– Det är så hockeylivet är. De två senaste säsongerna har jag signat rätt sent. Jag ska bara hålla igång så får agenten sköta det andra. Det kan lösa sig nästa vecka, eller så kan det lösa sig i september. Jag har varit med om båda grejerna. Jag känner ingen stress, säger Eidstedt.

Han spelade i HV71 fram till 2016 och under tiden i moderklubben blev det två J20-guld samt 78 SHL-matcher. Till säsongen 2016/17 gick han till Modo, men tiden i Örnsköldsvik blev inte som han tänkt. Ändå ångrar han inte att han gick dit. Istället väljer han att se det som en nyttig lärdom.

– Jag är jätteglad över det året. Hade man inte gjort det hade man inte lärt sig något av det, säger Eidstedt, som under året i Modo gjorde fyra poäng på 41 matcher och på dessa snittade han drygt tolv minuters istid per match.

Vad är det du tar med dig från Modoåret?

– Att ta motgångar helt enkelt, säger han.

Efter året i Modo flyttade han alltså till Norge där ett av målen var att hitta glädjen till hockeyn igen, och det har han gjort.

– Jag hade inga fördomar, utan jag åkte dit som ett öppet blad. Jag var bara sugen på att spela hockey efter att ha haft ett tungt år i Sverige  Jag kände att jag ville spela mer igen och bara ha kul, och det har jag verkligen haft i Vålerenga, säger Eidstedt.

Eidstedt har 78 SHL-matcher med HV71 på meritllistan. FOTO: Bildbyrån.

I Vålerenga är den förre Djurgådsspelaren Espen Knutsen assisterande tränare samt sportchef, och Eidstedt gillar den förre storspelaren.

– Jag tycker han är bra. Jag gillar Espen. Han är en bra matchcoach framförallt. Sedan är han skicklig på isen också, säger 24-åringen.

I sommar är Eidstedt hemma i Jönköping. När HockeyNews.se pratar med honom håller han och sambon på att fixa lite inför att de ska skaffa hundvalp. Men annars kommer de närmaste månaderna framförallt handla om träning för Eidstedt.

– Jag ska bli snabbare och det säger jag varje år (skratt). Det är ett stående mål. Jag tycker att jag blev lite snabbare den gångna säsongen, och jag hoppas kunna fortsätta på den inslagna vägen, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!