HockeyNews
PLUS

Hemligheten bakom Moras succé: ”Livsfarligt”

Andreas Hägglund
Foto: Bildbyrån & Mattias Persson.

Publicerad: 31 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Semifinal två år i rad – men hur kan egentligen lilla Mora slåss mot de stora drakarna år efter år?
Hockeynews åkte dit och redde ut saken ihop med sportchefen Andreas Hägglund som i en lång intervju berättar om:

► Scoutingnätverket – så hittar de guldkornen
► Värvningsarbetet
► Spelarbudgeten
► Hur de lockar spelarna

Mora slog ut AIK med 4–2 i kvartsfinalen, vilket innebär att klubben är i semifinal i det allsvenska slutspelet för andra säsongen i rad. Men vad är det egentligen som gör att klubben år efter år lyckas slåss med de stora drakarna och fynda i en hockeyvärld med tusentals spelare?

Listan över namn som kommit stukade till Mora för att sedan ta sig vidare i karriären är lång. De allra färskaste exemplen är Isak Heens, Ludvig Larsson, Anton Heikkinen, Oskar Stål-Lyrenäs och Oscar Eklind.

Tittar vi ännu längre tillbaka hittar vi spelare som Jacob Nilsson, Linus Johansson, Pierre Engvall, Mathias Bromé, Lukas Bengtsson och Tom Nilsson som alla tagit vägen till toppen via Mora.

Nyfiken på framgångsreceptet tog jag mig till den lilla orten i Dalarna för att gräva djupare i hur klubben jobbar. Sportchefen Andreas Hägglund bjuder in på sitt kontor och börjar berätta om det jag framförallt fastnat för i mitt researcharbete: Scoutingnätverket.

Något som Andreas Hägglund byggde upp när han tillträdde sin tjänst som sportchef 2021.

– Jag ville att vi skulle sticka ut på något sätt. Samtidigt har vi inga pengar, så hur gör vi? Då hittade vi en väldigt duktig amerikan som heter Daniel Triesler och han har varit med på hela resan från och till.

– Jag kände någonstans att i min roll som en sportchef över A-lag, J20 och J18, hur sjutton ska jag hinna allt? Det är ganska många timmar som går åt bara till den administrativa biten. Och sen ska jag scouta på det också.

Scoutingnätverket består idag av en huvudscout och ytterligare sex scouter med olika nationalitet. Det är fler än vad någon annan svensk hockeyklubb har.

Andreas Hägglund berättar att det blivit lite av en dominoeffekt efter Trieslers intåg.

– När folk ser att vi har scouter så kommer det förfrågningar om de kan få börja scouta för oss. Min känsla är att det är inte så enkelt att hitta jobb som scout, men någonstans måste du börja bygga upp din erfarenhet.

– Så vi har någonstans öppnat upp för att, okej kom hit, vi kan inte betala dig men däremot kan du sätta upp det på ditt cv. Vi ersätter för resor till matcher och så vidare.

Moras scoutingnätverk

🇺🇸 Daniel Triesler, chefsscout, 35
🇸🇪 William Karlsson, scout, 24
🇺🇸 Emma Knoll, scout, 23
🇨🇭 Marc Rüegg, scout, 35
🇫🇮 Eetu Siltanen, scout, 25
🇸🇪 Jesper Svennberg, scout, 26
🇸🇪 Fredrik Tofilovski, scout, 52

Den här säsongen har spelare som Roope Laavainen, Joseph Berger, Waltteri Ignatjew, Måns Carlsson, Chad Yetman och norrmännen Noah Steen, Michael Brandsegg-Nygård och Petter Vesterheim slagit igenom stort.

Inga särskilda namn innan de började blomstra i Mora, men som tack vare tydlig individanpassning lyckats ta nästa steg i Dalarna.

– När vi värvar en spelare så har vi en ganska gedigen plan och ett otroligt tålamod. Det är lite: ”Kom hit och misslyckas för att lyckas”. Oftast är det ju så det har sett ut. Stål-Lyrenäs och Heikkinen är ju killar som satt på sidan eller fick konstiga roller i sina tidigare klubbar. Axel Sundberg svajade runt i Vålerengen. Här får de chansen att spela i alla spelformer och få stora minuter, så det är någonstans nyckeln, säger Hägglund och fortsätter:

– Det är jäkligt lätt att ibland säga att han är inte bra i november, vi måste byta ut honom. Men i den sits vi är i ekonomiskt kan vi inte byta ut folk till höger och vänster bara för att det börjar gå lite dåligt. Vi måste ha en tilltro på processen, tålamod med gruppen, tålamod med spelarna och se till att skapa rätt förutsättningar för att lyckas. Scoutingen är ju a och o i det skulle jag säga.

Hur mycket har scoutingnätverket till att hitta ett guldkorn som Chad Yetman?

– Nej men det är klart att scoutingnätverket tillsammans med de kontakter vi har betyder mycket.

– Det är ingen hemlighet att man kan alltid ringa Jeremy Colleton och ställa en fråga. Är det så att han vet vem det är så hjälper han till och så har han kontakter i Nordamerika. Kontentan av allt är att vi hjälps åt, men sen gäller det ju att ha lite tur också.

Finns det vissa nyckelegenskaper ni tittar efter när ni värvar spelare?

– Ja, ihop med den här röda tråden som vi har, som är liksom en standard för hur vi beter oss och vad vi gör så finns det ju också en mall för vilka ingredienser du behöver ha. Du behöver inte vara kanon i alla boxar, men du behöver ha dem och sedan försöker vi koppla det till playbooken. Vi har en ganska gedigen lista på parametrar som vi söker efter.

Andreas Hägglund berättar att klubben undersöker i stort sett alla spelare som de blir erbjudna av agenter.

– Oavsett om vi ger dem en sekund eller tio sekunder så går vi alltid igenom samtliga som det är något med. Det är jäkligt mycket jobb, men jag tror alla som är i vår sits behöver jobba så här. Det gäller att grotta ner sig ordentligt, för det är rätt många av de här spelarna som vi aldrig hade tagit hit om vi bara kollat på deras stats, säger han.

Hur mycket jobbar ni med SportlogiQ och avancerad statistik?

– Det blir väl mer och mer, men sen tycker jag det är lite farligt också. Det gäller att ha en balansgång mellan vad du tittar på video, vad du tittar på live, kontra statistik och att du faktiskt pratar med spelaren och kollar av vad det är för karaktär. Sen referenstagning, det är jätteviktigt.

– Men det är klart, vi tittar mycket i SportlogiQ och försöker sitta och räkna ut parametrar på vad spelaren kan tänkas att vara. Vissa lag har ju analytiker, det är väl inte fel. Hade vi haft mer pengar så hade vi säkert också haft det för då får ju en bild med siffrorna, men jag tror det är livsfarligt att bara kolla siffror.

Hur många samtal ringer du på en värvning?

– Vi försöker ligga på mellan tio till 15 olika referenser. Ibland är tiden knapp för att vi behöver ta beslut om rekrytering inom ett par dagar, så då måste vi göra avkall.

– Vi försöker jobba med god tidsmarginal, så blir det stress på spelare som vi inte har koll på så säger vi nej. Då kan de hamna i något annat lag och göra succé, vilket har hänt. Men har vi inte gjort researchen så vill vi helst vänta och det tror jag kan irritera folk ibland.

Mora som stad är långt i från världens största metropol och det kan försvåra att få spelare att komma dit, men då kan klubben visa på vilken fin språngbräda de kan erbjuda.

– Jag tycker att det vore korkat av oss att inte använda spelarna som varit här. Vi kan ju alltid säga, ring honom och fråga då. Ring Isak Heens och fråga hur det var i Mora, titta på Anton Heikinen och Ludvig Larssons resa och så vidare.

– Det är ett gediget arbete att se till att ryktet blir bra, så att det sprids lite grann med vinden. Att Mora är bra på att utveckla, hit ska vi gå. Du kanske inte kommer tjäna de största pengarna från början, men de kan verkligen sätta fart på din karriär.

Nöjer ni med att vara en utvecklingsklubb eller hur ska ni göra för att kanske till och med behålla spelarna som gör det bra?

– Vi vill ju också gå upp, men kanske inte så tydligt som våra konkurrenter att det måste ske just det året. Vi vill bygga en verksamhet där vi jobbar med spelarna, för att när vi träffar rätt på samtliga så går vi upp.

– Men det är ju svårt när spelare kommer hit och exploderar. Jag tror att vi behöver gå upp till SHL för att kunna behålla den här typen av killar eller få väldigt mycket mer pengar.

Just den ekonomiska delen, var ligger ni i ligan ungefär?

– Jag kanske har fel, nu sitter jag bara och spekulerar… men åtta, nia, tia, där nånstans.

På tisdag drar semifinalsserien mot Djurgården i gång och Andreas Hägglund är förväntansfull.

– Jag tycker ändå vi har ingredienserna för att kunna gå långt. Hur långt är svårt att svara på, men vi har ett bra målvaktsspel, backsidan har varit väldigt bra under stora delar av säsongen och sedan har vi verktygen på forwardsidan för att gå långt.

– Slutspel handlar om att vara som bäst när det gäller, inte åka på skador på fel personer och inte få sjukdomar eller hamna i en svacka. Men jag tycker att gruppen är bra och laget har otrolig moral. Vi hoppas att vi får spela länge, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)