1) Frölunda, 16 matcher, 33 poäng, 48–31 (+17)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 25 poäng, 45–41 (+4)
Skillnad: +8 poäng och en bättre målskillnad.
Kommentar: Roger Rönnberg är inne på sin sista säsong i Frölunda och visst har han och laget bra ordning på försvarsspelet. Tio mål färre insläppta jämfört med förra hösten. Målvakten Lasse Johansson har fått fin avlastning av nye kollegan Tobias Normann som har startat i sex av SHL-matcherna och har faktiskt bättre siffror än Johansson.
Nyförvärvet Linus Weissbach har varit en megahit samtidigt som Henrik Tömmernes, David Edstrom och Erik Thorell har tagit ett steg framåt. Max Friberg – han är alltid väldigt bra.
2) Brynäs, 16 matcher, 30 poäng, 46–36 (+10)
Vid samma tid ifjol: Spelade i Hockeyallsvenskan.
Kommentar: Skrällgänget från Gävle?! Nykomlingen i SHL har varit den stora glada överraskningen under hösten. Men ju längre tiden har gått har ordet överraskning känts mer och mer fel. Det är ju så här bra Johan Larsson, Anton Rödin och Jakob Silfverberg kan vara. Ska vara. Och har varit. Backsidan är oerhört bra och bred. Brynäs är på riktigt.
3) Örebro, 16 matcher, 29 poäng, 40–29 (+11)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 26 poäng, 46–41 (+5)
Skillnad: +3 poäng, lite bättre målskillnad.
Kommentar: Skillnaden i poäng är inte så stor och förra året efter 16 matcher låg Örebro fyra. Men förväntningarna inför den här säsongen var oerhört mycket lägre utifrån sett. Och ser man till vad tipsen sa och vad verkligheten säger är skillnaden enorm. Örebro spelar gediget i defensiven där framför allt målvakten Jonas Arntzen storspelat. Och på slutet har även Jhonas Enroth varit den Jhonas Enroth han skämt bort Örebropubliken med. Lovande start!
4) Luleå, 15 matcher, 28 poäng, 47–36 (+11)
Vid samma tid ifjol: 15 matcher, 26 poäng, 39–29 (+10)
Skillnad: +2 poäng och nästan samma målskillnad.
Kommentar: Det är ett offensivt bättre Luleå den här säsongen och värvningarna av Brian O’Neill, Mathias Bromé och den finländska trion Eetu Koivistoinen, Anton Levtchi och Markus Nurmi har fallit väl ut.
Men bra kan bli bättre. Luleå hade säkerligen velat knipa lite fler poäng än så här och det finns väl fler mål att locka ur en spelare som Pontus Andreasson (ett mål hittills). Å andra sidan har David Granberg redan. Bidragit med fyra mål.
5) Färjestad, 16 matcher, 27 poäng, 61–51 (+10)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 34 poäng, 50–30 (+20)
Skillnad: –7 poäng och en klart sämre målskillnad.
Kommentar: Fram till den svidande förlusten borta mot HV71 spelade Färjestad champagnehockey och ingenting tycktes gå fel. Men i Jönköping var det något som brast. FBK har haft målvaktstrubbel och att ha släppt in 51 mål är inget annat än väldigt underkänt. Kanske kan vändningen borta mot Tappara i CHL i tisdags vara ett tecken på att läget är på väg att förbättras. Max Lagacé var tillbaka i kassen. Och även med ett par skador har Färjestad ett lag för guldstrid. Dags att visa det.
6) Växjö, 16 matcher, 26 poäng, 37–41 (–4)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 25 poäng, 43–37 (+6)
Skillnad: +1 poäng, men en sämre målskillnad.
Kommentar: Växjö har negativ målskillnad (–4). Det är mycket ovanligt för Lakers och det har bara hänt tre gånger under de nu 14 säsonger som laget har spelat i högsta serien. Det var de två första åren efter SHL-avancemanget och det var också 2019/2020.
Växjö har tappat tungt i Marcus Sylvegård, Kalle Kossila och Robert Rosén och ersättarna har inte varit i närheten av att vara lika bra. Men det är väl bara en tidsfråga innan det lossnar?
7) Skellefteå, 17 matcher, 25 poäng, 51–51 (±0)
Vid samma tid ifjol: 17 matcher, 27 poäng, 35–35 (±0)
Skillnad: –2 poäng och likadan målskillnad.
Kommentar: Jämfört med förra hösten har de regerande svenska mästarna nästan identiskt utgångsläge efter första tredjedelen. Skillnaden är att Skellefteå har tappat trygghet i defensiven. Det görs mycket mål framåt, men det släpps till alldeles för mycket bakåt. Skellefteå har nyligen sparkat huvudcoachen Robert Ohlsson och nu blir det upp till bevis för många att koncentrera sig på att göra rätt saker för att det ska lyfta. I början av serien såg det mesta väldigt bra ut. Kanske för bra.
8) Timrå, 16 matcher, 24 poäng, 42–38 (+4)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 26 poäng, 40–43 (–3)
Skillnad: –2 poäng men något bättre målskillnad.
Kommentar: Anmärkningsvärt nog har Timrå två poäng färre i höst än för ett år sedan. Men backsidan har varit tunn och skadedrabbad. Att Kristian Näkyvä kommer in blir fint. Liksom att få in toppcentern Oliver Kapanen. Emil Pettersson var bra i Tre Kronor i förra veckan vilket kan vara en kick för honom. Jonathan Dahlén har skakat av sig smällen som gjorde att han missade spel i Tre Kronor. Känns som att Timrå är på ett bra ställe inför fortsättningen.
9) Rögle, 16 matcher, 23 poäng, 41–43 (–2)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 20 poäng, 36–49 (–13)
Skillnad: +3 poäng och en bättre målskillnad.
Kommentar: Precis som förra säsongen har säsongsinledning gett kalla kårar hos Röglesupportrarna. Men till skillnad från ett år sedan verkar Rögle snabbare ha kommit tillrätta med problemen och att få tillbaka Dennis Everberg från skadelistan betydde mycket. Och bättre ska det bli nu när även Leon Bristedt är på väg tillbaka i spel efter att ha missat det mesta av hösten. Ex-leksingen Carter Ashton är redo att debutera.
10) Leksand, 16 matcher, 23 poäng, 40–48 (–13)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 25 poäng, 45–34 (+11)
Skillnad: –2 poäng och en klart sämre målskillnad.
Kommentar: Poängmässigt ligger Leksand i nivå med förra hösten, men då fick målvakten Filip Larsson sitt stora genombrott och klev in och spelade på landslagsnivå. Leksand har haft stor nytta av juniorkometen Marcus Gidlöf som varit bra under Mantas Armalis skadefrånvaro.
Men överlag är det många i Leksands lag som behöver hitta en jämnare och högre nivå i sitt spel.
11) Linköping, 17 matcher, 22 poäng, 43–50 (–7)
Vid samma tid ifjol: 17 matcher, 30 poäng, 51–46 (+5)
Skillnad: –8 poäng och en försämrad målskillnad.
Kommentar: LHC har lyckats knipa några tunga trepoängare, men totalt sett har hösten varit långt ifrån vad klubben och supportrarna hade förväntat sig. Det är ett otacksamt jobb för Christian Heljanko att ersätta målvaktsjätten Marcus Högberg i synnerhet som det har svajat rejält framför honom. Lagkaptenen Oscar Fantenberg har medgett i intervjuer att han vill och behöver spela bättre. Det kan man säga om många i LHC.
12) Malmö, 16 matcher, 21 poäng, 36–45 (–9)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 24 poäng, 48–42 (+6)
Skillnad: –3 poäng och en avsevärt sämre målskillnad.
Kommentar: Förra säsongen fick Malmö en fullträff med värvningarna av Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi. Det har gått betydligt sämre för Henrik Haapala (0 + 8) och Joona Ikonen (1 + 2). Klassbackarna Robin Salo och Lassi Thomson har kompenserat för det bristande mål- och poänggörandet bland forwards där Carl Persson (1 + 0) inte heller står att känna igen. Nikola Pasic och Axel Sundberg finns bland de forwards som får godkänt för första tredjedelen av säsongen.
13) HV71, 15 matcher, 14 poäng, 42–49 (–7)
Vid samma tid ifjol: 15 matcher, 16 poäng, 39–57 (–18)
Skillnad: –2 poäng, men en något förbättrad målskillnad.
Kommentar: Det har varit en svettig inledning för nye huvudtränaren Anton Blomqvist. Skadorna har varit en betydande faktor för att det har blivit så få poäng. HV71 tar nu nya tag och nyförvärvet Jonathan Ang ska in i laget liksom poängbacken Joey LaLeggia. HV har fortsatt skadebekymmer, men nu är centern Oscar Fisker Mölgaard också redo för spel. Oskar Stål-Lyrenäs har varit en så stor besvikelse att han petas i omstarten och spelare varken mot Timrå eller Skellefteå.
14) Modo, 16 matcher, 11 poäng, 31–57 (–26)
Vid samma tid ifjol: 16 matcher, 22 poäng, 42–46 (–4)
Skillnad: –11 poäng och en drastiskt försämrad målskillnad.
Kommentar: Det är mycket som har gått åt pipan för Modo under starten. Poängskörden är halverad från 22 till elva pinnar. Nyförvärven har varit besvikelser med undantag av landslagsbacken Mattias Norlinder. För att blåsa lite liv i jumbon har sportchefen Henrik Gradin sett till att förlänga kontraktet med huvudtränaren Mattias Karlin och trotjänarna Sebastian Ohlsson och Oscar Pettersson. Och in kommer hårt jobbande forwarden Tyler Benson.
SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.