Loob var också med och spelade hem OS-guldet i Lillehammer 1994 för att göra meritlistan komplett. Han har på toppen av detta en rad personliga rekord varav några vi ska återkomma till lite senare i denna intervju.
Håkan Loob har aldrig fegat för de riktigt svåra och tuffa uppdragen inom hockeyn. Som att göra lilla Färjestad till en lila stormakt, som laget förvandlades till på 1980-talet.
Nu har han hoppat på det till synes hopplösa uppdraget att få Champions Hockey League att bli intressant för en större svensk publik. Loob ingår i CHL:s styrelse.
– Jag har varit med hela vägen från Nordic Trophy och European Trophy till det här. Jag vurmar fortfarande väldigt hårt för internationell klubbhockey. Jag tycker det är något som verkligen behöver finnas parallellt med att de flesta länder har ganska bra ligor. Just att mäta sig mot europeiska starka lag, säger han.
Underskattar mindre nationer?
– Vi har haft en lite annorlunda inställning gentemot schweiziska och österrikiska lag. Man tycker, fan det blir 10-1, men världen håller på att förändras radikalt med tanke på rörelsefriheten bland spelarna.
Frågan är bara hur den svenska publiken ska börja att gilla att gå och kika på CHL-hockeyn i en betydligt större utsträckning än hittills.
– Det är fortsatt att försöka förklara för allt och alla att det är otrolig kvalitet på hockeyn. Tittar man på internationell klubbhockey, när inte Sverige är inblandat, så ser man att turneringarna som är där ute har jättebra kvalitet. Ibland behöver man lämna sitt eget skepp och åka och titta på andra. Man ser att de har en jävla bra inställning. Vi får försöka förklara att hockeyn i Europa är lite mer än just bara Sverige, och Finland. Man får sluta underskatta det som är där ute och inse när man går på matcherna att ”fan, det här är kvalitet”.
Nåväl. Lite mer än så kommer att behövas för att folk ska få upp ögonen för CHL och det inser Loob också.
– Jag vet att SHL ligger de flesta svenska fans varmast om hjärtat. Det ska man fortsätta att ha som sin största och första grej, men det här är ett tillägg som jag tycker är positivt.
Nytt jobb i NHL
Just nu är det NHL som gäller för Håkan Loob. Han har blivit utnämnd till Calgary Flames nya chefscout i Europa.
– Jag har lovat Calgary att jag ska hjälpa dem under ett år. Det är där fokus ligger. Sedan ska jag stötta CHL så mycket jag kan. Men Calgary är nummer ett.
Vad innebär jobbet?
– Egentligen är det att lämna så mycket rapporter som möjligt om europeisk hockey och framför allt individuella spelare. Vad som finns i Europa, i Sverige och Finland men även i Tyskland och Tjeckien och schweizarna som börjar få fram individer som är väldigt bra. Det vill de få koll på. Jag kommer att resa runt en del.
Hur är det att ha kvar bandet till klubben du vann Stanley Cup med?
– Jag blev lite förvånad när de ställde frågan till mig eftersom allting är nytt där, management och allt. Det finns ingenting kvar sedan jag var där vilket i och för sig är många många år sedan. Någonstans i hjärteroten finns lagen som man har representerat, framför allt på hög nivå, kvar där. Om man pratar NHL är Calgary för mig överlägset. Jag hoppas och tror att det ska gå bra för dem och jag följer dem på hyfsat nära nivå och ser hur det går. Det är klart, det var väl därför jag tackade ja, att det fanns i hjärtat. Jag sa ganska tidigt att det skulle vara spännande om man fick chansen att titta in lite bakom kulisserna.
Nästa år är det 30 år sedan Calgary med Loob i laget vann Stanley Cup.
Hur ser du på Calgarys förutsättningar att vinna Stanley Cup igen?
– Grejen är den att det går jävligt fort där borta. Du ser på Vegas, man sätter ihop ett lag med i och för sig ganska bra hockeyspelare och så är man i final. En turnaround går fort när man har gjort några både free agent-signings och trejder. Jag tror att det kan gå fort och så måste man tro på det. Det är en ny tränarstab och det blir en fräsch start. Tillräckligt bra spelare finns det, både stjärnor och breddspelare.
Säsongen närmar sig och Håkan Loob har flera svårslagna svenska rekord både i NHL och i SHL. I NHL är han den ende svensk som har gjort 50 mål under en säsong. Rekordet är nu 30 år gammalt.
I SHL har han poängrekordet som han satte 1982 i Färjestad genom att göra 76 poäng (42 mål, 34 assist).
På bara 36 matcher.
Vilket av dina grymma rekord kommer att stå sig längst?
– Det där är jävligt svårt att svara på.
De har klarat sig länge?
– Det är tack vare, jag ska givetvis inte underskatta min egen prestation, tillsammans med andra i lagen när det hände, men jag tror framför allt så har hockeyn tätnat. Försvarsspelarna har blivit mycket bättre och framför allt målvakterna har blivit mycket bättre. Det är bara att titta på den generella statistiken. Det finns snart i princip ingen som gör 50 mål i NHL. Det gör det inte enklare för en svensk att kliva fram och göra 50 mål. Det finns potential. Du såg William Karlsson nu med det flytet och den platsen han hamnade på. Why not?
Håkan Loob har blivit en måttstock så tillvida att när någon tidigt varje år vräker in mål och poäng börjar man (i media) att jämföra med Loobs rekord. Kanske, kanske kan någon slå det…
– Haha, jag läser det med jämna mellanrum. Det känns ju jättespännande för mig också att följa. Man brukar ju säga att rekord är till för att slås. Men ge fan i mina…
Av de här två rekorden bör det finnas en bättre chans att göra 77 poäng eller fler i SHL än att vräka in 50 mål i NHL.
Håller du med?
– Det borde rimligtvis vara så. Man spelar ändå 52 matcher här. Det är trots allt en öppnare hockey här hemma, igen. Spelarna har blivit mycket bättre och rent generellt har det blivit mer att man inte får haka och inte slå och banka så mycket. Någonstans kommer någon här att kliva fram och göra en massa poäng givetvis. Det enda som är emot är målvakterna. De är fantastiska helt enkelt.
Loob lyfter fram andra rekordfaktorer som betydligt mer speltiden på 80-talet.
– Jag kan tänka mig, i vissa matcher då man bara spelade med tre femmor och vår femma som jag spelade i när rekordet kom, spelade titt som tätt och gjorde säkert 25-30 minuter. En forward i dag som gör 25-30 minuter finns inte. De kanske ligger på 15-17 minuter, även de bästa.
– I dag har många specialuppgifter. Många spelar mycket i powerplay, men inget i boxplay. Jag spelade allt. Till och med gjorde poäng i boxplay. Sådana faktorer spelar in också.
– Men det kommer att komma någon. Elias Pettersson till exempel, hade han stannat ett år till så hade han säkert gjort det. Men så fort de blir bra så sticker de.
Han skulle ha krossat rekordet
Som 19-åring gjorde Elias Pettersson 56 poäng på 44 matcher för Växjö och vann poängligan under sin första, och kanske enda, säsong i SHL. Nu är han i Vancouver för att ta en NHL-plats.
– Min säsong som jag gjorde 81/82 var ganska hyfsad faktisk, och stannade kvar och spelade ett år till. Förutsättningar är lite bättre då, säger Loob som gjorde 26 mål och 41 poäng året innan det mäktiga poängrekordet.
Hur ska vi får fram målskyttar i världsklass?
– Jag kan tycka att man ska stanna kvar i Sverige i ytterligare ett år och göra de här 60, 70 eller 80 poängen. Då tror jag att även lagen som tar över en har lite mer respekt och ger dig en större möjlighet att lyckas ganska snabbt där i stället för att åka omkring och vara en väldigt talangfull spelare men aldrig få visa att man är en riktigt bra målskytt.
– Därför ska det bli extra spännande att följa Elias nu. Han visar att han är jätteduktig målskytt och poänggörare. Hoppas att han får en bra start och kan göra det direkt där borta.
Kan medverka till trendbrott
Håkan Loob pratar om att få unga spelare att stanna kvar längre i SHL och svensk hockey. Nu sitter han själv på en position i NHL där han kan påverka situationen till viss del.
– Jag har hört att ”Nu kommer du och tar alla spelare”, men det är snarare tvärtom. Att göra en mycket större värdering av var spelarna är och vart de är på väg någonstans. En spelare som är i tredjekedjan i Färjestad kanske ska vänta lite och flytta fram till förstakedjan nästa år innan det är dags att sticka.
– Lite grann kan jag vara kritisk till det här att NHL-lagen har fyra år på sig från det att man draftat spelarna varför tar man då efter två år? Jag hoppas jag kan vara någon form av värdera så inte spelarna sticker till höger och vänster utan spänna bågen lite hårdare. Sedan är det management som bestämmer, det är inte jag, men jag kan ge en liten input.
Håkan Loob är van att ha betydligt mer makt än så här. I Färjestad har han varit både sportchef och klubbdirektör. Han var ett med ”Familjen” i Färjestad och styrde klubben i 20 år.
Men det blev alltmer tydligt på slutet att det var hög tid att lämna över ansvaret för klubben till andra. Sedan ett drygt år tillbaka har Peter Jakobsson tagit över som sportchef och det är mycket nytt folk i klubben.
"Finns ingen bitterhet"
– Jag tycker att det har funkat bra. Jag kan bara svara för min egen del, men tycker att det var precis lagom. Jag hade varit där i många många år och känt att det behövs lite grann nytänk, ännu mer energi, få tillbaka Färjestad i de gamla spåren även fast jag vet att det är annorlunda nu. Spelare kommer och går intensivt. Jag tycker det känns bra och har haft en väldigt bra dialog med framför allt Peter Jakobsson och även med vd:n Stefan Larsson. Det var en önskad överlämning. Det finns ingen bitterhet, att jag lägger mig i för mycket nu, eller att jag själv känner att jag inte fick vara med längre. Det känns jättebra.
Färjestad blev fyra i SHL förra säsongen, den bästa placeringen på fem år. Ett steg åt rätt håll.
Och med en rad vassa värvningar till ett redan starkt lag är förhoppningarna höga på FBK denna säsong.
–Jag håller givetvis en extra tumme för att de kommer över det här året på ett bra sätt också. Första året var det inte direkt någon press. Allt var nytt och man använde sig av det ganska ofta. Nytt, nytt, nytt. Men nu är man lite favoriter i mångas ögon, så nu gäller det att få fart på det, säger Håkan Loob.
Här kan du läsa fler nyheter om SHL
50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)
ERBJUDANDE med Hockeynews: 1 mån/halva priset på TV4 Play Sport Total (utan bindningstid)