HockeyNews
PLUS

Gehlin: Timrå med bra skrällchans

Artikelbild
ANNONS

Publicerad: 26 september 2024

FacebookXWhatsApp

SHL för hela slanten finns på torsdagens Powerplay-meny. En full match-matta kompletteras med en het målduell mellan två av sommarens bästa nyförvärv i Behrn Arena. Publikfesten i Scandinavium, den sprakande tillställningen i “Kaffekokaren” och Rasmus Rissanens debut i Linköpingströjan är andra höjdpunkter. Mot åtta rätt!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

1. Frölunda - HV71 X

Efter 3-4-förlusten mot Rögle uttryckte Roger Rönnberg frustration över zebrornas insats vid TV4:s intervjumikrofon. Frölunda fick noll utvisningar med sig, något som Rönnberg inte för sitt liv kunde förstå. Partiskhet var en faktor. Insatsen i en tuff bortamatch var väl godkänd, men adderade alltså inga pinnar till saldot. Inte heller HV71 fick anledning att fira, utan såg tama ut i 1-3-nederlaget mot Skellefteå. Fortsätter “Tjurarna” att snitta två skador per match finns det snart inga spelare kvar. Allt var dock inte becksvart i hemmapremiären. Försvarsspelet med Sean Day och Hugo Alnefelt som nyckelfigurer fungerade bitvis riktigt bra. Jag ger Jönköpings-gänget bättre chanser än vad streckningen gör gällande och täcker hela bordet.

2. Leksand - Rögle 1

När Leksand gör säsongens första framträdande i Tegera Arena är det upp till bevis. Masarna har sett anmärkningsvärt svaga ut i försvarsspelet och inkasserat dubbla 1-5-förluster som följd. Det är lätt att hänga ut Mantas Armalis mellan stolparna, men problemen har varit mer omfattande än så. Exempelvis ska Lyytinen vara en ledande defensiv back. Han kan inte donera puckar som vid Luleås 0-2-kasse senast. För Rögles del var det Josh Dickinson som glänste mest i krigarsegern mot Frölunda. MoDo-förvärvet stod för 1+2 när ett effektivt RBK drog det längsta strået. Det är dock inte tu tal om att veckans tunga skadebesked gällande Zaar och Everberg påverkar skåningarna negativt. Jag skriver inte under på den högervridna streckningen och nöjer mig med spelvärda 1X.

ANNONS

3. Färjestad - Timrå 2

I enlighet med förväntningarna har Färjestad visat upp en mäktig offensiv udd redan i de första omgångarna. Hypade duon Marian Studenic och Oskar Steen gjorde inget större väsen av sig i premiären, men spelade huvudroller när Växjö lades på rygg. 5-2-segern innehöll därtill dubbla assist från David Tomáseks sticka. Det tänkbara sättet att komma åt värmlänningarna är att pressa aggressivt och tvinga fram misstag redan i uppspelsfasen. Det kommer med stora risker, men är en uttalad ambition i Olli Jokinens “nya” Timrå. Mot Örebro var medelpadingarna förkrossande överlägsna i den andra perioden, där de vann skotten med 16-1. Stunder av defensiv oskärpa blev kostsamma och istället för tre pinnar blev det bara två (4-3 efter sudden). Jag imponerades av TIK:s högstanivå och drar öronen åt mig när ettan streckas till skyarna. X2 prioriteras.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

ANNONS

4. Skellefteå - Växjö 1

Jag backade Skellefteå att studsa tillbaka efter premiärdebaclet och fick rätt. Direkt i den första perioden mot HV71 skaffade sig SAIK ett massivt spelövertag. Efter periodvilan kom utdelningen, bland annat via Axel Sandin Pellikkas läckerbit. Det slog inte nödvändigtvis gnistor om offensiven, men västerbottningarna är på banan inför den efterlängtade hemmapremiären. Där väntar Växjö, som inte hade någonting att sätta emot när explosiva Färjestad tryckte plattan i mattan (2-5). Att spännande nyförvärvet Otto Koivula tröstnätade var välkommet, men på det hela taget mötte Lakers helt enkelt övermäktigt motstånd. Ettan är först ut, men med rådande backkris i hemmalägret är det inte läge att snåla med tecken.

5. Linköping - Luleå 1

Tack vare en spelledig tisdag har Linköping kunnat njuta lite extra av den starka premiärsegern mot Brynäs (3-2). Oscar Fantenberg och Robin Kovács var matchens stora giganter och även nye Heljanko i kassen gjorde ett stabilt intryck. Apropå stabila intryck är inget annat att vänta från Rasmus Rissanen, som står redo att göra sin debut kort efter ankomsten till Saab-staden. Luleå, med sina primära kvaliteter i försvarsspelet, lär få problem att passera “Clubens” defensiva mur. Mathias Bromé mottog en generös gåva och öppnade sitt målkonto i “Björnarnas” ställ mot ett blekt Leksand (5-1). Hemmafördelen gör att utgångspunkten finns i väst. Fyll på efter storleken på lädret.

ANNONS

6. MoDo - Malmö 1

MoDo har fått tid på sig att fundera på vad som egentligen gick fel i den inledande 0-5-smockan mot Örebro. Karlins killar hade hängt två-tre puckar med normal utdelning och sett till anfallsspelet ska det inte vara någon större fara. Det defensiva läckaget kom som en följd av en underlägsenhet framför den egna buren. Här bör Lassi Lehtinen få betydligt bättre hjälp. Malmös första backpar med Salo och Thomson var förmodligen den inledande omgångens allra bästa. Det gäller dock att inte förblindas av 4-1-segern mot Skellefteå. Forwardssidan är inte mycket för världen – i synnerhet inte längre ned i laguppställningen. Läcker värdespik till vänster.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

7. Örebro - Brynäs 1

Niklas Eriksson har tidigare visat att han kan få ut stort spel med små medel. Förutsatt att Kalle Kossila-affären går i lås kommer Örebro först och främst att vara en homogen lagmaskin fram till slutet av oktober, när finnen först kan bli aktuell för spel. Samma hårda arbete som ledde närkingarna till 5-0 mot MoDo låg också till grund för att en pinne kunde lösas i Timrå trots att ÖHK blev kraftigt tillbakatryckta (3-4 efter förlängning). För Brynäs del visade Jack Kopacka att han kan leverera även i finrummet i 2-3-torsken mot Linköping. Många andra BIF-profiler som dominerade på HA-nivå har fortsatt en hel del att bevisa. Med rådande backbesvär tornar ettan upp som en tänkbar singel.

ANNONS

8. Patrik Karlkvist - Jakob Silfverberg X

Patrik Karlkvist har fått stjärnstatus per omgående i Örebro och tackat för förtroendet med dubbla strutar. Prickskytten ger närkingarnas powerplay en helt ny dimension och är speldrivande även i fem-mot-fem. Det svaga fjolåret i ett dysfunktionellt Oskarshamn är ingenting som ligger i bakhuvudet och skaver. Jakob Silfverberg är seriens högst profilerade nyförvärv och förväntningarna är massiva. Silfverberg demonstrerade sin skicklighet genom att skicka in Brynäs första SHL-balja för säsongen. Till skillnad från motparten i denna målduell har Jakob en central roll över hela isen. Krysset inleder som brukligt i head-to-head-sammanhang. Med ettan som stödhjul ska den gröna bocken vara säkrad.

Gehlins dunderspik: MoDo

Vekt spel framför egen kasse och offensiv ineffektivitet satte käppar i MoDo:s premiär-hjul. Räkna med att grabbarna från Ö-vik är taggade till tårna och står upp bättre i det fysiska spelet i hemmapremiären. Då blir det svettigt för Malmö. Läcker etta!

Gehlins skrällbud: Timrå

I den andra perioden mot Örebro blev det uppenbart att Timrås tak inte vet några gränser. Dominansen var total och “håll käften”-hockeyn kan mycket väl vålla problem för den framåtlutade favoriten Färjestad. Missa inte X2!

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

324 rader

  1. Frölunda - HV71 1x2

  2. Leksand - Rögle 1x

  3. Färjestad - Timrå 1x2

  4. Skellefteå - Växjö 1x2

  5. Linköping - Luleå 1x2

  6. MoDo - Malmö 1

  7. Örebro - Brynäs 1

  8. P.Karlkvist - J.Silfverberg 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.