HockeyNews
PLUS

Gehlin: Oskarshamn spikas i Jämtland

Artikelbild
ANNONS

Publicerad: Idag 08:36

FacebookXWhatsApp

Fredagens festliga Powerplay bjuder sin vana trogen på full omgång i HockeyAllsvenskan. Blickar och strålkastare riktas i första hand mot Visionite Arena, där två obesegrade lag ska bli ett. Som om inte den inhemska underhållningen vore tillräcklig rundas kalaset av med den maffiga NHL-premiären i Prag. Snart dags för nedsläpp. Let’s go!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

1. Västerås - Södertälje 1

Västerås var spelmässigt på efterkälken från start till mål i Hatstore Arena. Det syntes dock inte i målprotokollet förrän Kalmar ryckte i slutperioden (3-5). Sett över upptakten i stort har VIK spelat betydligt bättre än vad poängskörden antyder. Hayhurst, Jakobsson och Komarek har alla levererat. Trion kommer att göra sitt yttersta för att se till att Södertälje får ett kyligt välkomnande när de nu beger sig till Rocklunda. SSK bjussade knappast på någon gladhockey mot Almtuna, men gjorde jobbet och knep hela poängpotten utan nerv (5-2). Nolan Stevens visade spelsug i återkomsten efter avstängning och var en av de som tog för sig allra mest. Bogrens boys har visat att de blir att räkna med i toppen. Sett till tabell och form är det rimligt att tvåan stiger norr om 50-strecket. Då är jag mån om att måla brett i ett tidigt skede.

2. Nybro - AIK 1

Nybro har fått en oerhört motig start och inkasserade förlust nummer fyra i följd mot BIK Karlskoga. Efter en stark förstaperiod där Emil Forslund gav Vikings ledningen blev det pannkaka av allt. När motståndarna skruvade upp intensiteten hade smålänningarna ingenting att komma med. Tommy Samuelsson försökte med de medel som fanns till hands och tog timeout, men skadan var redan skedd (1-5). Jag räknar med att värdarna nyttjar publikens stöd och når helt andra höjder här i Liljas Arena. AIK var tillbaka som ett vinnande lag efter 1-5-lavetten mot “Löven”, men vackert var det inte. I en sömnig strid mot Tingsryd blev Simon Åkerströms dubbel i den första perioden avgörande (3-1). Såvida tvåan överstiger 35 procent väljer jag 1X utan minsta tvekan.

ANNONS

3. Djurgården - Tingsryd 1

Jag flaggade för att Djurgårdens stjärnor inte alls skulle spela med samma glädje i onsdagens oinspirerande uppgift mot Vimmerby som de gjort dessförinnan. DIF ägde visserligen matchen, men lyckades inte sätta spiken i smålänningarnas kista. Istället innebar bristande disciplin att Kimbys killar tvingades spela tre mot sex i slutskedet. Andrén kunde inte stå pall och blev sedan upplurad på läktaren i straffläggningen (2-3). Tingsryd slumrade igenom den första perioden mot AIK, vilket blev deras fall (1-3). Jämfört med övriga bottenlag har TAIF riktigt skapliga underliggande siffror, särskilt kopplat till försvarsspelet. Hemmasegern är trolig men procenten allt annat än rolig. I jakten på utdelning garderas ettan i största möjliga mån.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

4. Björklöven - BIK Karlskoga 1

Björklövens onsdagsakt mot Östersund kändes på förhand som en tillställning med samma svårighetsgrad som att sno godis från ett barn. “Löven” var givetvis det bättre laget, men hade påtagliga problem att hitta förbi en storspelande Daniel Rosengren. Med blott tre sekunder kvar att spela satte Oscar Tellström 2-1-pucken i nät, till Björn Hellkvists stora lättnad. För att värdarna ska kunna hävda sig i denna tidiga seriefinal krävs något helt annat. BIK Karlskoga har imponerat stort med sin tuffhet. Nybro hade inte en sportkeps efter att Dennis Hall sagt ett par väl valda ord mellan period ett och två häromsistens. 0-1 förvandlades till 5-1 och den värmländska lagmaskinen är onekligen välsmord. Holmgången i Visionite Arena kan mycket väl komma att avgöras av individuella prestationer. Där har hemmalaget en fördel med sina spetsvärvningar. Jag tar ställning och singlar ettan.

ANNONS

5. Mora - Vimmerby X

Mora-veteranen Johan Persson fortsätter att näta på löpande band. Powerplay-målet i 6-3-segern mot Oskarshamn var en karbonkopia på en aktion som vi redan har sett ett antal gånger den här säsongen. Ett sylvasst avslut från tekningscirkeln som hittar in vid första stolpen. Daniel Hermansson får allt bättre ordning på sin skuta, som dock ännu inte är en favorit att luta sig emot när procenten skjuter i höjden. Vimmerby kommer med stormvind i seglen efter onsdagens 3-2-vinst mot Djurgården. Isak Hansens avgörande straff var matchens stora delikatess, men den verkliga hjälten var Robin Christoffersson i kassen. Han har i en utsatt situation stuckit ut som en av de främsta på sin position i de inledande omgångarna. Hela upp och jobba knall!

6. Östersund - Oskarshamn 2

Östersund ska ha en eloge för sättet som de reste sig efter knocken mot Djurgården (0-5) och krigade hela vägen in i kaklet mot Björklöven. Den starka kämpainsatsen fick dessvärre ett dystert slut för jämtarna, då 1-2-pucken kom med tre sekunder kvar att spela. Det gör det svårt att glädjas åt de spelmässiga förbättringarna. Frånsett de första åtta-tio minuterna var det inget större fel på Oskarshamns laginsats mot Mora. Däremot saknades skärpa i de avgörande lägena, både i offensiv och defensiv zon. Tomas Rydén i kassen vill åtminstone ha tillbaka två av puckarna som han släppte in (3-6). Ljuspunkten var att det lossnade för prestigeförvärvet Erik Bradford, som tog stort ansvar och var inblandad i alla tre mål. Smålänningarna bör ses med toppchans att studsa tillbaka. Tvåan är bongens bästa spik!

ANNONS

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

7. Almtuna - Kalmar X

Trots fem raka förluster och jumboplacering verkar Almtunas motståndare vara rörande överens om att det energiska Uppsala-gänget är svåra att möta. I den första perioden lyckades AIS neutralisera Södertäljes offensiva hot med den äran. Ju längre matchen led, desto tuffare blev det (2-5). Räkna med att Daniel Karlundens killar blir kriminellt underskattade när ett välmående Kalmar hälsar på. När matchen mot Västerås stod och vägde tog Andrew Vanderbeck saken i egna händer. Dubbla kassar i 5-3-viktorian tar jänkarens totala skörd till fem på de senaste fyra fighterna. Det förmodade spelvärdet i väst fångas in bäst med en helgardering.

8. Buffalo - New Jersey 2

Världens bästa hockeyliga blir bara mer och mer global. Årets NHL-säsong smyger igång med ett dubbelmöte i Prag innan det verkliga startskottet går i början av nästa vecka. Buffalo Sabres har utsett Rasmus Dahlin till ny lagkapten. Svensken går dessutom in på första året av sitt monsterkontrakt värt elva millar om året. Pressen på den forna draftettans axlar är monumental. New Jersey har gjort högintressanta affärer under sommaren och har alla förutsättningar att studsa tillbaka från fjolårets fiasko. Jacob Markström löser målvaktsproblemet och Brett Pesce höjer nivån på blålinjen. I en underhållande öppningsakt ser jag lösningen på någon av flankerna. Tvåan först, ettan därefter.

Gehlins dunderspik: Oskarshamn

Att eliminera de enkla misstagen och täppa till i egen zon är rimligtvis prio för Oskarshamn efter 3-6 mot Mora. Tafatta Östersund gör inte en fluga förnär och är en perfekt uppgift för segerhungrande “Oket”. Fin tvåa!

Gehlins skrällbud: Vimmerby

Kan Vimmerby sväva vidare på molnen från veckans knall mot Djurgården? Inte otänkbart. Mora kan inte räkna med samma utdelning som mot Oskarshamn och är ingen favorit som jag gärna singlar när streckningen skenar iväg.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

324 rader

1. Västerås - Södertälje 1x2

2. Nybro - AIK 1x

3. Djurgården - Tingsryd 1x2

4. Björklöven - Karlskoga 1

5. Mora - Vimmerby 1x2

6. Östersund - Oskarshamn 2

7. Almtuna - Kalmar 1x2

8. Buffalo - New Jersey 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.