HockeyNews
PLUS

Gehlin: Nybro singlas i Smålandsderbyt

Artikelbild
ANNONS

Publicerad: Idag 09:31

FacebookXWhatsApp

Under brinnande hockeysäsong är fredagar synonyma med en fulltalig hockeyallsvenskan omgång och denna löningsfredag är inget undantag. Västerås - Djurgården är ingen tokig tillställning, men får vika på kepsen i kampen om kvällens höjdare. Dusten mellan Södertälje och Björklöven kan bli något alldeles extra. Powerplay-kupongen går i mål med en SDHL-kamp från Tegera Arena. Trevlig helg!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

1. Västerås - Djurgården 1

Efter fjolårets debacle i Hockeyallsvenskan har Västerås varit kvicka ut startblocken under hösten. Västmanlänningarna var det bättre laget trots 3-5 borta mot Löven och körde häromkvällen över Östersund med 5-0. Rasmus Korhonen tog gruvlig revansch på sig själv genom att hålla nollan och framåt var kedjan med Hayhurst, Komarek och Rosdahl på spelhumör. Trion tycks redan ha funnit en bra kemi och bjöd stundom på rena rama klapp-klapp-spelet. Jag är inte helt övertygad om att Djurgårdens defensiv förmår att stoppa enheten och skriver inte under på rådande procentfördelning. Streckas tvåan över 45 prolle blir 1X min lösning i ABB Arena.

2. Södertälje - Björklöven X

Vi bjuds på ett tidigt toppmöte från Scaniarinken när två av ligans tre fullpoängare drabbar samman. Efter två vinster i Umeå lämnar Löven hemmets trygga vrå för första gången. Seriefavoriterna kommer dock att bli påhejade av en knökfull bortasektion. Bitvis har fem mot fem-spelet hackat för västerbottningarna, men dubbla trepoängare är likväl starka papper och den offensiva lustan är det inget fel på. Södertäljes tredjekedja med Hampus Harlestam i spetsen visade vågen i 4-3-segern mot Nybro. Två insläppta i boxplay torde skapa lite huvudbry hos tränare Bogren vars manskap inte har råd att spendera tid på botbänken när spetsiga gubbar som Theocharidis, Forsberg och ”Lillis” Nilsson frontar Lövens PP. Måla tvärsöver!

ANNONS

3. Kalmar - AIK 1

Spelmässigt blev AIK avklädda av Mora senast, 3-5-förlusten hade kunnat vara större. Gnaget var emellertid effektiva när lägena dök upp, samtidigt som målman Stålberg gjorde en stark insats mellan stolparna. Stockholmarna fick mestadels fokusera på att försvara skottsektorn framför Stålberg och hade själva inte mycket till ordnat spel. Norin saknas enormt på backen medan Pooley ännu inte anslutit, senast befann sig dessutom Muzito-Bagenda och Ljungman i sjukstugan. Kalmar har flugit fram inledningsvis och pulveriserat Tingsryd och Vimmerby. Tuffare motstånd väntar härnäst, men KHC får likväl första penseldraget. Tvåan ackompanjerar.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

4. Nybro - Tingsryd 1

För tredje matchen i följd ställs Tingsryd mot en småländsk rival. De två tidigare har sannerligen inte gått TAIF:s väg, även om det gick att skönja en spelmässig förbättring hemma mot Oskarshamn. Nybro fick bara en pinne med sig hem från mötena Vimmerby och Södertälje. Samuelssons vikingar var dock inte långt ifrån att knycka poäng av ett bra SSK (3-4), mycket tack vare ett vasst powerplay där NHL-draftade Alex Ciernik glänste. Slovaken såg även pigg ut i premiären och är en potentiell matchvinnare i ett kokande Liljas Arena. Upp till 60 prolle är Vikings en spik att luta sig emot.

ANNONS

5. BIK Karlskoga - Mora 1

Mora var ett av lagen som var hetast på avtryckaren i fjol, något som var tydligt i slutspelsserierna mot AIK och Djurgården. Trots en stor omsättning på spelarfronten har masarna fortsatt på inslagen väg under grundseriens begynnelse. 71 avslut på två fighter är i särklass flest i klassen och mot AIK betalade det av sig (5-3). Jag sätter dock ett frågetecken för back- och målvaktsspelet som svajade mot Gnaget och som kommer att testas av ett hårt jobbande Karlskoga. Dennis Hall lotsade värmlänningarna till två pinnar på Hovet mot Djurgården och i Nobelhallen får BIK gälla som favorit, om än en knapp sådan. Dra från vänster!

6. Östersund - Vimmerby 1

Östersund bjöd inte på någon sprakande underhållning i premiären, men jämtarna jobbade stenhårt och offrade kropparna framför Daniel Rosengren. Det räckte hela vägen till 3-1 mot Mora. ÖIK var dock inte villiga att lägga ned samma arbetsinsats i Västerås, varpå lagets svagheter blottades. 0-5 i baken speglade matchbilden i ABB Arena väl. Här tror jag att Mikael Holmqvists herrar studsar tillbaka. Efter en lyckad premiär plockades Vimmerby ned på jorden av den tippade bottenkollegan Kalmar. Det var ren och skär klasskillnad lagen emellan och nu får inte nykomlingen hjälp av publiken. När ytorna blir större är det ett ypperligt läge för firma Videll-Molin att presentera sig för ÖIK-fansen. Bra spiketta upp till 60-strecket.

ANNONS

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

7. Almtuna - Oskarshamn 1

Tomas Rydén hade en tuff premiär hemma i Be-Ge Hockey Center och förpassades till rollen som båsöppnare efter fyra insläppta mot Djurgården. Emil Kruse kom in och gjorde det bra, men i onsdags var Rydén tillbaka på linjen och ställdes då mot sina tidigare lagkompisar i Tingsryd. Han räddade 28 av 30 skott och var solid när IKO vann med 5-2. Underliggande nuffror indikerar att det var en förhållandevis jämn tillställning och här tror jag att procenten på gästerna skjuter i höjden. Få lag hämtar enkla pinnar i Uppsalas plåtburk till arena, sett till hemmatabellen var Almtuna ett mittenlag i fjol. Känslan är att detta blir jämnt in på målsnöret och jag prioriterar 1X i jakt på kosingen.

8. Leksand - Skellefteå 1

Vi rundar av fredagsmyset med en SDHL-duell mellan två aktörer som troligen kommer husera på den undre halvan av tabellen. Skellefteå kan kvittera ut godkänt betyg i och med fyra inspelade poäng på lika många fighter. Bara en pinne hemma mot bottenkollegan HV71 var dock en stor missräkning för nykomlingen som haft problem med målskyttet under upptakten. Leksand ser betydligt bättre ut i år jämfört med föregående säsong då kullorna så när tvingades kvala. 2-1-viktorian i rivalmötet med Brynäs var en knall som heter duga av LIF vars självförtroende torde vara på topp. Börja med ettan och gardera i samråd med plånboken.

Gehlins dunderspik: Nybro

Efter den bleka insatsen mot Vimmerby visade Nybro klass mot Södertälje, inte minst i powerplay. Några poäng blev det emellertid inte, men nu tror jag att Vikings får utdelning retroaktivt.

Gehlins skrällbud: Almtuna

Almtuna är som alltid att räkna med hemma i Uppsala. I den kyliga och halvtomma ladan fällde AIS flera stora drakar i fjol. 1X missas inte till låg procent!

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

324 rader

  1. Västerås - Djurgården 1x

  2. Södertälje - Björklöven 1x2

  3. Kalmar - AIK 12

  4. Nybro - Tingsryd 1

  5. BIK Karlskoga - Mora 1x2

  6. Östersund - Vimmerby 1

  7. Almtuna - Oskarshamn 1x2

  8. Leksand - Skellefteå 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.