HockeyNews
PLUS

Gehlin: Jag lutar mig mot Oskarshamn

Artikelbild
ANNONS

Publicerad: 16 oktober 2024

FacebookXWhatsApp

Onsdagens Powerplay kommer lastat med ett hypat Stockholmsderby och en kvarts mille i Extrapengar. Utöver dusten på Hovet är Kalmar - SSK och Löven - Mora intressanta dueller. I kvällens Smålandsderby spikar jag ett framåtlutat Oskarshamn medan Löven och SSK är favoriter att fälla i jakten på ett stort klirr i kassan. En CHL-match ska även synas i sömmarna. Lycka till!

ANNONS

Spelstopp: 18.59

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

1. AIK - Djurgården 2
Säsongens första Stockholmsderby får äran att inleda kupongen och på Hovet är endast hemmalagets supportrar välkomna, det vill säga AIK:s. Gnagets fans har äntligen fått anledning att dra på smilbanden. De svartdressade kommer från fyra raka vinster och förfogar över en av ligans just nu hetaste spelare. Simon Åkerström har svarat för sju pinnar under AIK:s segersvit och den kompletta backen är tveklöst ämnad för större utmaningar. AIK:s underliggande statistik är dock fortfarande alarmerande och mot värsta fienden slår Åkerström och gänget ur underläge. Djurgårdens problem på målvaktsposten gör att jag ändå inte vågar spika tvåan. Alla tecken spelas ut.

2. Kalmar - Södertälje 1
Om AIK:s underliggande siffror är alarmerande är läget det motsatta när jag ögnar igenom Kalmar statistik. KHC har bäst xG (för/emot) i hela ligan och även om 17 procent i powerplay inte är något vidare kan coach Tuurala sitta lugnt ned i båten. Smålänningarna har nämligen näst högst xG i spelformen och det är bara en tidsfråga innan målen trillar in. Södertälje är ett av tre lag som ännu inte har förlorat under ordinarie tid. “Kringlorna” var dock illa ute mot Karlskoga senast och jag ställer mig inte bakom gästernas tydliga favoritskap. 1X är ett läckert drag!

ANNONS

3. Björklöven - Mora X
Liksom Södertälje har Björklöven ännu inte förlorat under ordinarie tid, faktum är att Umeå-gänget plockat 23 av maximalt 24 pinnar. Det är bara att lyfta på hatten för Hellkvist och company som utan tvekan är laget att slå i Hockeyallsvenskan just nu. Spelmässigt såg det emellertid inget vidare ut mot varken Tingsryd eller Vimmerby där Löven bland annat torskade xG-kampen i båda fighterna. Med den individuella skicklighet som finns innanför de gröna väggarna är jag dock inte förvånad över att västerbottningarna hittar vägar att vinna. Moras höjd ska emellertid inte underskattas. Har Johan Persson en bra dag kan han mycket väl sätta stopp för Lövens framfart. Lågt streckade X2 måste finnas med i jakten på kosingen!

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

4. Västerås - BIK Karlskoga 2
Karlskoga var ett annat lag som inledde i ett rasande tempo och mosade allt som kom i deras väg. Bikarna har dock kommit ned på jorden och 1-3 i baken hemma mot Södertälje förkunnande tredje raka nederlaget för Dennis Hall och company. Utöver debaclet borta mot Löven (1-7) har BIK svarat för bra insatser och man noterade bland annat tre gånger så hög xG som SSK senast. Västerås får inte alls spelet att stämma och precis som i fjol är Karl Helmersson en hårt kritiserad man i VIK-båset. När han nu ställs mot sin tidigare arbetsgivare tror jag att den gode Karl återigen tilldelas en lavett. Jag singlar tvåan upp till 45 procent.

ANNONS

5. Almtuna - Tingsryd 1
I Uppsala står ett ångestladdat jumbomöte på menyn när Almtuna tar emot Tingsryd. Båda gängen står på tre futtiga poäng efter åtta omgångar och kommer av allt att döma få kämpa i botten under hela säsongen. Jag tycker att Tingsryd sitter ihop på ett bättre sätt än vad Almtuna gör, däremot har TAIF enorma problem på målskyttet, i synnerhet på resande tass. AIS har i sin tur släppt in flest mål i ligan, vilket inte är konstigt med tanke på hur ihålig defensiven var mot AIK häromsistens (3-6). Hemmafördelen gör att jag viktar något åt vänster, men här är det knappast läge att snåla med tecken.       

6. Vimmerby - Oskarshamn 2
VBO Arena bjuder in till ett intressant derby när storebror Oskarshamn kommer på besök. Oket bussar de knappa sju milen norröver med friska vindar i seglen. Fyra raka vinster har fört poängligaledaren Zion Nybeck och dennes vänner upp till en finfin fjärdeplats. Nybeck noterades för tre nya pinnar, varav dubbla ass i powerplay, när IKO malde ner Östersund på hemmais (5-2). I numerärt överläge är Oskarshamn brännheta och jag ser inte hur Vimmerbys mediokra boxplay ska lyckas täppa till framför den egna buren. I synnerhet inte då förstaspaden Endre alltjämt dras med skadebekymmer. Tvåan är kupongens “åsnespik”.

ANNONS

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

7. Östersund - Nybro X
Östersund är säkerligen glada över att vara tillbaka hemma i Jämtland. Fjolårets nykomlingar var inte närheten av att få med sig poäng från Smålands-trippen och på sex bortamatcher är jämtarna alltjämnt poänglösa. Hypade nyförvärven Linus Videll och Emil Molin har gjort fem pinnar tillsammans efter nio omgångar, båda står därtill på -8 i plus/minus-statistiken. Det håller såklart inte med tanke på hur tunna ÖIK är på forwardssidan. Nybro har tagit poäng i tre raka matcher och tycks vara lite på gång. De underliggande siffrorna är dock fortsatt bedrövliga och med på resan norrut finns inte den spelskickliga backen Kalle Holm (sjuk). Min känsla är att detta kan gå åt endera håll och med sunda streck målar jag tvärsöver.

8. Klagenfurt - ZSC Lions 2

Vi rundar av med en CHL-tillställning från Österrike där ett slutspelsklart ZSC Lions ser ut att bli överstreckade. Den schweiziska stormakten har efter tre inledande vinster uppträtt sömnigt i den europeiska turneringen och förlorat mot Salzburg och tappat poäng mot Sheffield. Klagenfurts öde kan redan ha beseglats, beroende på hur det går för lagen som huserar runt slutspelstrecket under tisdagen. Skulle hoppet om avancemang finnas är en vinst ordinarie tid det enda som räknas för "Rödrockarna". Ett-tvåan är således en lämplig lösning. Invänta gärna streck- och oddsrörelser om möjligt.

ANNONS

Gehlins dunderspik: Oskarshamn

Oskarshamn äntrar Smålandsderbyt med råg i ryggen efter fyra raka vinster och med ett formstarkt powerplay. Zion Nybeck har seglat upp i toppen av poängligan och skjuter Vimmerby i sank!

Gehlins skrällbud: Mora

Mora har de offensiva verktygen som krävs för att slå samtliga lag i ligan och med tanke på Lövens svaga underliggande siffror är det bara en tidsfråga innan serieledarna tappar poäng. När ettan streckas till skyn är jag snabbt framme med den breda penseln. 

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

324 rader

1. AIK - Djurgården 1x2
2. Kalmar - Södertälje 1x
3. Björklöven - Mora 1x2
4. Västerås - BIK Karlskoga 2
5. Almtuna - Tingsryd 1x2
6. Vimmerby - Oskarshamn 2
7. Östersund - Nybro 1x2
8. Klagenfurt - ZSC Lions 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.