HockeyNews
PLUS

Gehlin: Ettan bankas in i Scaniarinken

Artikelbild
ANNONS

Publicerad: Idag 08:27

FacebookXWhatsApp

Det blev återigen full pott på onsdagens Powerplay, dessvärre lös de stora knallarna med sin frånvaro och utdelningen blev därefter. Upp på sadeln igen då det är dags att sätta tänderna i ännu en HA-betonad kupong. Södertälje och Tingsryd är mina spikar denna fredag medan jag inte vågar hålla ett överstreckat Djurgården i hand. En toppfight i Ettan knyter ihop säcken. Let’s go!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

1. Almtuna - Djurgården X

3-1 hemma mot Tingsryd innebär att Almtuna dubblade sitt poängsaldo och tog sig upp på rätt sida om det negativa kvalstrecket. En bra kväll med andra ord för de 473 (om ens) tappra som bevittnade tillställningen i Gränby ishall. Vid underläge 0-1 i den sista akten klev Anton Klint fram och sköt AIS till en 2-1-ledning innan Elliot Ekmark fastställde slutresultatet i tom bur. Den tidigare LHC-centern fortsätter att imponera på mig, i synnerhet i egen zon där han sällan hamnar snett. En annan LHC-produkt, Hugo Hävelid, hade ett tungt derby när hans Djurgården föll med 2-4 och målvaktssidan är ett stort problem för “Järnkaminerna” som dessutom saknar Dick Axelsson. När tvåan sticker iväg i procent välkomnas alla tecken.

2. Björklöven - Nybro 1

Björklöven gjorde 11-0 i toppmötet mot Mora och satte därmed ett nytt hockeyallsvenskt rekord. Noterbart är att samtliga fyra enheter låg bakom minst en kasse och att hela 17(!) spelare fanns med i poängprotokollet. Då SSK parallellt inkasserade säsongens första nolla borta mot Kalmar tog Löven ett rejält skutt i tabelltoppen. Efter en sådan urladdning blir jag inte förvånad om det kommer en liten reaktion härnäst. Mot ett duktigt trubbigt Nybro lär inte Umeålaget behöva slå på alla cylindrar för att vinna, men när ettan är uppe och nosar på 90 procent bör krysset likväl övervägas som komplement.

ANNONS

3. BIK Karlskoga - AIK 1

De riktigt heta känslorna uteblev när säsongens första Stockholmsderby gick av stapeln i onsdags. Mycket beroende på att endast AIK-anhängare var välkomna på Hovet, men också för att matchen spelades i ett lågt tempo mellan två lag som satte defensiven i första rummet. Om AIK lyckades bäst med planen låter jag vara osagt, men när matchen stod och vägde steppade Stålberg upp i buren medan stjärnspelare som Åkerström och Pooley klev fram i andra änden. Jag kan däremot konstatera att 4-2 till Gnaget inte speglade matchbilden och mot Karlskoga slår de vitsvarta ur underläge. BIK besegrade Västerås efter Theodor Pisteks dubbel där man äntligen levererade i powerplay. En spelform som har varit riktigt bra även om pappret kanske visar något annat. Vänsterfattning anammas i Nobelhallen.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

4. Mora - Kalmar  1

Mora fick smaka på hur vassa Björklöven kan vara när deras toppspelare är på lekhumör. Den inhoppande junis-keepern Noel Massot fick ta den värsta smällen när backarna lämnade honom vind för våg. Med 0-11 färskt i minnet tror jag att tipparna kommer att ge masarna för lite kärlek när formstarka Kalmar kommer på besök. Värt att poängtera är att MIK endast har tappat två pinnar av 15 möjliga på egen is och har tredje bäst xGF framför hemmafansen. Vanderbeck och hans KHC är å sin sida bara femtioprocentiga på resande tass. Jag drar från väst och snålar inte med garderingar.

ANNONS

5. Södertälje - Östersund 1

Jag valde att ta rygg på Kalmar i onsdagens toppmöte med Södertälje och de formstarka smålänningarna segrade rättvist med 4-2. Även om SSK radat upp vinster dessförinnan har prestationerna stagnerat efter den pigga inledningen. SSK:s viktoria mot Djurgården var inte rättvis och mot Karlskoga stod målman Tuohimaa på huvudet. "Kringlorna" har varit skickliga på att hitta vägar att vinna och jag ser faktiskt inte hur Bogrens boys ska kunna torska mot ett Östersund som står på noll inspelade poäng och 5-24 i målskillnad på sex bortamatcher. Videll är alltjämt en skugga av sig själv och får lämna Scaniarinken som förlorare i återkomsten. Etta!

6. Oskarshamn - Västerås 1

Ännu har inte Oskarshamn dansat färdigt. Det var dock nära att IKO lyckades tappa såväl 2-0 som 3-1 mot Vimmerby, men 3-2-segern i VBO Arena förkunnande Okets femte raka viktoria. Weinger och Bradford nätade i den första perioden och smålänningarnas transatlanter fortsätter att övertyga. Vinsten var säkerligen extra skön för den tidigare VH-keepern, Tomas Rydén, som haft en ganska knackig inledning på säsongen. Västerås går i sin tur mot ännu en dyster säsong. Gulsvart fick gurka i rivalmötet med Karlskoga häromsistens och har fortsatt enorma problem i försvarsspelet. Hayhurst var däremot riktigt pigg och med hänsyn till gästernas vassa spets på forwardssidan vill jag få med lågt streckade X2. Alla tecken.

ANNONS

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

7. Tingsryd - Vimmerby 1

Tingsryd var på god väg mot att få med sig poäng hem från bottenmötet med Almtuna, men två grodor i egen zon kostade laget dyrt och 1-3-torsken innebär att TAIF står kvar på futtiga tre pinnar. Defensiven har annars fungerat relativt bra, däremot är målfabrikationen usel. 13 baljor efter nio omgångar håller såklart inte. Åt det positiva hållet har Tingsryd radat upp homogena insatser i Dackehallen där man slog tillbaka Östersund senast och innan dess pressade Löven och AIK. Precis som mot Björklöven föll Vimmerby med flaggan i topp när Oskarshamn hälsade på (2-3). Med Claes Endre out har VH dock ingen matchvinnare i buren, därtill är statistiken på bortais undermålig. Upp till 50 procent tornar ettan upp som en bra spik.    

8. Troja/Ljungby - Halmstad 1

Medan Västervik varit en besvikelse har Troja och Halmstad överträffat förväntningarna en smula i Hockeyettan Södra, åtminstone de sistnämnda. Det ska sägas att Hammers alltid brukar knäppa alla “förståsigpåare” på näsan genom att vara kvicka ut ur startblocken. Utan Crespin (Kalmar) är målvaktsposten långt ifrån lika vass, även om Tengvall och Ahnberg kan kvittera ut godkända betyg så långt. Hallänningarna har istället höjt det offensiva spelet, som i vanlig ordning leds av Malmö-pågen Robin Dahse. Troja/Ljungby är lika vassa i bägge riktningarna, även om nio insläppta på sex matcher sticker ut. Fyra vinster i rad och 17-5 i målskillnad på hemmais är starka papper och med 1X ska den gröna bocken vara i tryggt förvar.        

Gehlins dunderspik: Södertälje

Östersunds bortaspel lämnar minst sagt mer att önska och då jämtarna dessutom har frågetecken för bägge ordinarie målisar får Linus Videll lämna Sörmland med svansen mellan benen i återkomsten. Ettan bankas in! 

Gehlins skrällbud: Almtuna

Djurgården fortsätter att ha stora problem med såväl målskytte som målvaktsspel och är ingen favorit att hålla i handen. I Gränby ishall talar inte heller historiken till stockholmarnas fördel.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

324 rader

1. Almtuna - Djurgården 1x2

2. Björklöven - Nybro 1x

3. BIK Karlskoga - AIK 1x2

4. Mora - Kalmar 1x2

5. Södertälje - Östersund 1

6. Oskarshamn - Västerås 1x2

7. Tingsryd - Vimmerby 1

8. Troja/Ljungby - Halmstad 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.