HockeyNews
PLUS

Frölundastjärnan ifrågasätts: ”skaver lite”

Betsson
ANNONS

Publicerad: Igår 18:45

FacebookXWhatsApp

När Frölunda går in SHL-säsongen 2024/25 gör man det med vetskapen om att en era är på väg att ta slut då huvudtränare Roger Rönnberg gör sin sista säsong vid rodret.
För att få det där perfekta sagoslutet med ett SM-guld tror dock panelen i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson, att det krävs en bättre förstacenter än Mikael Ruohomaa.
– En 35-årig förstecenter som heter Mikael Ruohomaa. Då vinner de nog inget SM-guld, tror jag, säger den tidigare SHL-backen Mattias ”Kolan” Karlsson.

ANNONS

Det var mitt under förra säsongen som Frölunda förstärkte laget med den nu 35-årige finländaren Mikael Ruohomaa från MoDo och den rutinerade centern levererade direkt. 15 poäng på 19 matcher i grundserien följdes upp med åtta poäng på tolv slutspelsmatcher, men när det nu är dags för hans första hela säsong i Göteborgsklubben för han en hel del frågetecken med sig.

Det menar i alla fall panelen i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson, som menar att det blir oerhört svårt att nå hela vägen till ett SM-guld om man har en spelare som Ruohomaa som uttalad förstecenter. – Om det var fem plus på målvakterna och närmare fyra på backarna så är väl det här den sämsta lagdelen, tycker jag. Den är absolut inte dålig på det sättet, men jag tycker att det saknas de här spelarna som Frölunda egentligen har haft i alla år. De här som spottar in poäng så som Ryan Lasch gjorde. Jag tycker att Malte Strömwall var otroligt bra för dem förra året, så här har jag lite frågetecken. Det finns många gedigna och bra hockeyspelare, men ingen som riktigt bryter mönster. Det är väl (Mikael reds. anm.) Ruohomaa som möjligtvis kan göra det, säger den tidigare Luleå-forwarden Niklas Olausson i podden.

ANNONS

Poddkollegan, tillika den tidigare SHL-backen, Mattias ”Kolan” Karlsson är dock skeptisk till den sistnämnde och hans förmodade stora roll i Göteborgslaget i vinter. – En 35-årig förstecenter som heter Mikael Ruohomaa. Då vinner de nog inget SM-guld, tror jag. Han är bra på det han gör, men…, säger han och får medhåll av Olausson. – Nej, men det är väl lite så. Jag spelade med honom i Kärpät för många herrans år sedan och det är en otroligt skicklig hockeyspelare, men det vill nog till att (Arttu) Ruotsalainen, (Filip) Cederqvist och de här nyförvärven kliver upp och faktiskt axlar en större roll än vad man kanske hade hoppats på. Ruotsalainen kommer ändå från en halvtung säsong förra året i schweiziska ligan och att då bara komma och börja spotta in poäng i SHL är otroligt svårt.

Podden gästas senare av supporterprofilen Niklas Norlindh och han blir då bland annat just tillfrågad om han tror att ett lag som har Mikael Ruohomaa som förstacenter verkligen är en kandidat till SM-guldet. – Nu tror ju inte jag att Frölunda kommer att vinna SM-guld (skratt), men det hänger väl egentligen inte bara på Mikael Ruohomaa. Jag tycker att Frölundas centersida är ganska bra. Jag tror att David Edstrom kommer att vara jättefin den här säsongen och Mikael Ruohomaa har väl, sedan han kom, varit en av Frölundas bästa spelare, skulle jag säga, konstaterar Norlindh.

– Det är väl klart… Ska ett lag som Frölunda ha Mikael Ruohomaa som sin toppcenter? Njae, det skaver litegrann. Det gör det ju, men personligen är jag ganska svag för honom. Jag tycker att han gjorde ett så pass starkt avtryck när han kom, men han är ju ingen Oscar Lindberg. Det kan vi ju bara konstatera. Lite som Olausson var inne på. Det finns frågetecken på Frölundas forwardssida och det skriver jag verkligen under på.

Lyssna på Femtefemmans lagavsnitt om Frölunda här

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln