HockeyNews
PLUS

Förstaspåret att bli keeperns ersättare: "Känt flåset hela tiden"

(19129) Tomas Rydén Vimmerby
Daniel Nestor/Bildbyrån

Publicerad: 17 april 2021

FacebookXWhatsApp

De senaste årens huvudtränare och förstemålvakt, två vitala pusselbitar i Vimmerbys framgång, lämnar föreningen inför nästa säsong. Men sportchefen Morgan Persson har flera krokar ute och vet precis hur han vill fylla målvaktspositionen.
– Vi kommer, om han själv vill, satsa på Gustav Bågenvik, säger Persson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Säsongen tog ännu en gång slut i det sista slutspelssteget innan kvalserien för Vimmerby och det dröjde inte många dagar efter uttåget förrän så väl huvudtränaren Phil Horsky som förstekeepern Tomas Rydén aviserade att de kommer lämna föreningen.

Sportchefen Morgan Persson var beredd på att det skulle kunna hända.

– Att Phil lämnade kommer inte som en jättestor överraskning så där har jag legat steget före en tid och sonderat terrängen på ny tränare. Man har den vetskapen med sig, med vad han har presterat och gjort i tre år nu för Vimmerby så lever man med den tanken. Där ligger vi ganska långt fram i sonderingen av tränare tycker jag. Det är att avvakta och se vem som nappar.

Är det en tränare med liknande profil ni söker eller blir det någon förändring?
– Profilen är att vi vill prioritera sättet vi spelar försvarsspel på, det sitter ju i vårt dna nu att vi har en solid defensiv, det är viktigt, otroligt viktigt att vi bygger vidare på det och utvecklar det. Sen kanske vi vill spela en lite mer offensiv kreativ hockey framåt. Profilen är ganska snarlik den vi har haft, det är viktigt att behålla kravbilden. Hur vi tränar och hur vi förbereder oss inför träning och match, det är jätteviktiga bitar vi inte kommer tulla på.

Huvudspår som förstekeeper
Att Tomas Rydén efter tre säsonger som en av Hockeyettans främsta burväktare mellan Vimmerbys stolpar får chansen att röra sig uppåt är knappast heller särskilt överraskande.

– Jag vet att han var intressant för klubbar inför den här säsongen och jag vet hur besviken han var när han inte fick någonting då, men han tog det på ett jäkligt bra sätt och har varit bättre än någonsin den här säsongen. Jag kunde inte vara gladare för hans skull, han är väl värd att gå vidare uppåt, det är ettans bästa målvakt. Klubben kommer väl presentera honom när de känner sig redo.

På den fronten finns dock en tydlig huvudkandidat för att ta över sysslan som förstekeeper.

– Vi kommer, om han själv vill, satsa på Gustav Bågenvik, säger Morgan Persson.

Den 22-årige keepern kom till Vimmerby efter ett starkt år i Grums inför den här säsongen, men fick totalt inte stå fler än sju matcher under seriespelets gång.

– Jag håller på med mina exitsamtal den här veckan så jag hoppas att vi kan hitta en lösning nästa vecka med Bågen. Det känns som att han när han hoppat in i år har gjort det fantastiskt bra. Det är inte många matcher han har fått stå, det är inga lätta fighter han får och han gör det otroligt bra. Det tyder på mental styrka från hans sida och jag känner mig jättetrygg med att han kommer axla den så kallade förstarollen på ett jättebra sätt. Jag hoppas vi kan hitta en lösning.

– Det är mycket tack vare Bågenvik som Rydén hållit en så hög nivå i år, för han har känt flåset hela tiden på träningar att han måste spela på topp för att få stå kvar i kassen.

Har Bågenvik uttryckt intresse att vara kvar?
– Ja det har han. Jag hoppas att vi kan hitta en lösning inom en snar framtid.

Söker en powerplay-back
Utöver de två nyckelpositionerna som måste fyllas kommer Mattias Wigley att lämna för större uppgifter, men sportchefen har förhoppningar om att kunna behålla en ganska stor del av laget.

– Jag hoppas få behålla de andra stomspelarna som är kvar och som har varit här några säsonger och som vi kan bygga vidare på. Framförallt våra egna Vimmerby-killar.

Vad är det som krävs för att ni ska lyckas ta er förbi den där sista playoff 3-steget?
– Någonstans tror jag att vi har saknat en back i powerplay som får igenom skotten. Många mål, de flesta mål vi har gjort har kommit nerifrån. Vi har inte fått igenom skotten uppifrån och kunnat variera vårt powerplay som vi velat. Det ser jag som en nyckel, att vi kan få in en solid powerplay-back med ett bra skott. Sen en rejäl förstacenter, det är ingenting att sticka under stolen med att vi har saknat Kristoff Kontos, det är inget snack om det. Den typen av spelare.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!