HockeyNews
PLUS

Förbundet hoppas på folkfest i hemma-VM 2025: "Måste hitta en prisnivå"

Publicerad: 29 maj 2023

FacebookXWhatsApp

TAMMERFORS. VM i Finland och Lettland är över. Om två år, 2025, är det Sveriges tur. VM-generalen Tony Wiréhn berättar om en väntande ombyggnad av Avicii Arena och förbundets förhoppningar.

ANNONS

Finland har haft VM två år i rad. 2022 som planerat och 2023 istället för Ryssland som blev ifråntaget mästerskapet på grund av det pågående anfallskriget mot Ukraina.

Genom att ha VM två år i rad i Tammerfors sjunker publiksnittet något från fina 275 000 åskådare till omkring 270 000, enligt Finlands VM-general Heikki Hietanen.

ANNONS

Finland har lyckats sälja biljetter på långsidan i Nokia Arena för 350 Euro, cirka 4 000 kronor.

– Det är inte alla biljetter, men vissa biljetter kostar på den nivån om man går in och tittar på det, säger Svenska ishockeyförbundets VM-general Tony Wiréhn till HockeyNews.se.

– De har hittat en prisnivå här som funkar i Finland, tycker jag.

ANNONS

I maj 2025 är det Sveriges tur att för första gången på tolv år stå som värd för hockey-VM för herrar. Tre Kronors grupp spelar i Stockholm medan Danmark tar hand om den andra gruppen. Och för Sverige blir det att tänka annorlunda än Finland vad gäller priserna.

LÄS MERAbols och Gudlevskis jubel efter Lettlands VM-skräll: "En galen säsong"

– Jag tror inte att vi kommer att kunna kopiera den prisnivån till Sverige, för det kommer inte att funka i Sverige. Vi måste hitta en prisnivå som gör att vi kan attrahera den målgrupp som vi vill ha och skapa den fest vi vill ha, för vi vill bygga en folkfest, men vi vet också att det är en ganska stor kostnadsmassa som vi måste täcka upp.

ANNONS

Internationella ishockeyförbundet och Infront, som har medierättigheterna för VM, tar i praktiken alla intäkter förutom biljettförsäljningen.

Svenska ishockeyförbundet behöver inte ta kostnaderna för den VM-grupp som är flyttad till Herning för det sköts av det danska förbundet.

Stockholm stad ska ha lagt in 30 miljoner kronor till VM 2025.

ANNONS

Finland tjänade 13 miljoner Euro, på VM i Tammerfors 2022, vilket var det första VM:et med fulla hus efter två år av pandemi.

Frågan är vad kostnaden och budgeten blir för VM i Stockholm 2025.

– Jag vill inte gå in på några budgetsiffror just nu, men vi kan väl säga så här, att det är antal miljoner som man måste ha på plats innan man ens har släppt pucken, säger Tony Wiréhn.

ANNONS

På VM gäller det också att ha en engagerad och högljudd publik som skapar äkta drag och stämning. Det går inte att ha alltför många sponsorer och loger som har VM-matcher som ett event. Men de behövs naturligtvis också för en balanserad ekonomisk mix.

– I den bästa av världar skulle man ha biljetter som det är väldigt låga priser på, så att alla kan gå. Vi kommer att öppna för att man kan gå, men vi måste också kunna ta ut ett pris som gör att verksamheten går ihop. Det som vi har sagt är att det viktiga är inte att tjäna sista kronan, utan vi ska skapa folkfest, men vi måste få det att gå ihop och då gäller det att hitta de prispunkten och den håller vi på att leta efter just nu.

LÄS MERNicklas Lidströms råd till Sam Hallam: "Måste resa över och vara i NHL"

ANNONS

Hur går ni tillväga?

– Marknadsanalyser, vi tittar på olika evenemang i Sverige inte minst. Det finns metoder att mäta och gå ut och testa av så vi kommer att göra en rigorös undersökning innan vi slår fast att här landar vi rätt.

Hur är förutsättningarna med Avicii Arena?

ANNONS

– Nu som ombyggd och nyrenoverad Aviici Arena 2.0 2025 kommer att skapa världens möjligheter tror jag. Sedan är byggnaden från 1989, så du kan inte ändra på allt. Men mycket kommer att bli nytt därinne och det kommer att bli en upplevelse. Det är jag övertygad om.

Kommer hockeyn att ha nytta av den renoveringen efteråt?

– Det är jag övertygad om. Även för framtiden. Jag tycker att det ser mycket intressant ut.

ANNONS

Stockholm har ju svårt med tillräckligt många isytor?

– Ja, det är en annan utmaning. En av anledningarna till att Stockholm vill ha det här visar på vikten av hockey i Stockholm. Det finns ett behov och därför är VM en viktig bärare också. Sedan är det en annan process naturligtivs för att få till arenor utöver det VM kan göra.

Stockholm stad har än så länge varit kallsinnigt ifråga om att bygga en ny hemvist för hockeyn i Stockholm. Globen (Avicii Arena) är som sagt från 1989. Och den ännu äldre grannen, Hovet, må vara älskad, men är utdömd.

ANNONS

– Hovet ska rivas efteråt. Men ispisten kommer att vara kvar. Själva isen och träningsanläggningen kommer att vara kvar, för den är viktig för framtida stora mästerskap där vi måste ha en ispist till. Som jag har förstått det läggs det ett lock på utmed marknivån.

Vad blir publikkapaciteten under VM?

– Vi räknar med att när man tittar på hur många stolar som kommer att finnas till försäljning så någonstans runt 11 500 och 12 000 stolar beroende på hur ombyggnaden blir. Men ”seat kills” gör att det är utifrån det vi planerar.

ANNONS

Hur kommer publiktrycket att upplevas?

– Med den nya ombyggda Globen och det är fullt där inne kommer vi att få ett grymt tryck. Det är garanterat. Det är det vi vill skapa, så att folkfesten flyttar med in i arenan. Man ska få den känslan hela vägen.

– Som Anders (Larsson, förbundsordföranden) har uttryckt så vill vi använda hockey-VM för att öka intresset för hockeyn i Sverige. Det är jätteviktigt att kunna göra det.

50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)

Ämnen i artikeln

ANNONS