HockeyNews
PLUS

"Fått otroligt stort förtroende av Björn"

Jacob Olofsson
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 11:54

FacebookXWhatsApp

Ny tränare och en ny chans för Jacob Olofsson. 24-åringen har fått en fin start på säsongen som center mellan Marcus Nilsson och Fredrik Forsberg, efter att ha placerats i den kedjan av tränaren Björn Hellkvist.
– Det är ett otroligt stort förtroende jag fått av Björn, säger Jacob Olofsson till Hockeynews.

ANNONS

Björklöven har börjat säsongen starkt, två segrar och tio mål är facit inför fredagens tungviktsmöte borta mot Södertälje, som sedan följs av match på söndag kväll borta mot AIK.
– Södertälje är ett tungt lag, det blev jämna matcher ifjol mot dem. Det är en viktig match för oss, att mot ett annat toppat lag visa vilka vi är, vad vi ska vara och vad vi ska stå för, säger Jacob Olofsson när Hockeynews ringer upp.

Inför säsongen har många pratat om Björklövens superkedja med de tre stjärnförvärven Marcus ”Lilliz” Nilsson, Axel Ottosson och Fredrik Forsberg. Men några veckor in på säsongen skrotades den kedjan och tränaren Björn Hellkvist satte istället in Jacob Olofsson som center där.
– Skitkul. Det är bara för mig att försöka fördela pucken lite mer, vinna tekningar och sånt. Se till så att vi får offensiv tid, säger han.

ANNONS

Fria tyglar i anfallet

Han berättar att Björklöven har ett tydligt system defensivt som alla ska följa, men offensivt är det mer fritt.
– I anfallszon blir det lite vad man vill i kedjan. I grunden ska alla spela enligt systemet, men med puck i anfallszon handlar det bara om att skapa och ta sig in på mål, säger Olofsson.

För hans del har det blivit tre assist hittills under de första två matcherna i hans tredje säsong i Björklöven. Ifjol blev det 15 poäng på 49 matcher och inga poäng i slutspelet.
Då var också speltiden skral och han nyttjades inte särskilt mycket av dåvarande tränaren Viktor Stråhle, bara i snitt elva minuters istid per match. Statistiken gav tränaren rätt – Olofsson hade svaga underliggande siffror, där laget fick betydligt fler skottförsök mot sig än framåt när han var på isen.

Efter de första två matcherna har Björn Hellkvist gett honom i snitt 18.55 istid per match.
– Det är ett otroligt stort förtroende jag fått av Björn. Det är nåt jag vill ta vara på och fortsätta på samma sätt, säger Olofsson.

"Gick in i dvala"

Men han vill inte skylla förra säsongens svaga statistik på någon annan än sig själv.
– Jag gick in i dvala några månader i fjol, efter jul och nyår började jag hitta tillbaka. Då började det släppa.

Varför hamnade du i den ”dvalan”?
– Det är mycket som kan slå till, när allt går bra går allt ganska lätt, men när det är tungt är det mycket som går fel i alla riktningar. Det blir mycket hjärnspöken, att man grubblar och så.

Men nu försöker han ta vara på nystarten och den positiva känslan från segrarna mot Västerås och Almtuna. Den underliggande statistiken visade dock på att Västerås var det bättre laget i premiären, och Olofssons siffror i den aspekten har inte förbättrats särskilt mycket, men mot Almtuna var Björklöven klart mycket bättre och känslan är annorlunda, tycker han.
– Vi har varit effektiva. Andra matchen var mycket bättre än den första, vi hade mer fart och attack då. Jag tror att ju mer som börjar sitta så kommer det bara bli bättre.

Och vis av erfarenhet av tidigare motgångar vill han inte sätta upp några mål eller förväntningar på sig själv efter den här starten.
– Nej, jag försöker att inte sikta alltför långt fram, bara ta match för match. Fokuset är en match i taget, säger han.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln