HockeyNews
PLUS

Experterna: Målvakterna håller inte för guld

Färjestad och experter
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 14:14

FacebookXWhatsApp

Färjestad är stora favoriter till SM-guldet och gick som tåget i säsongens första SHL-matcher. Men ett frågetecken har uppstått, har målvakterna Damian Clara och Maximé Lagacé vad som krävs för att Färjestad ska gå hela vägen? Tre experter ger sin syn på saken.

ANNONS

Jonas Andersson, SVT-expert

Hur summerar du Färjestads säsong såhär långt?

– En berg- och dalbana, framförallt nu på slutet. Det är framförallt två saker som inte är bra, det är målvaktsspelet, det är uppenbart att det inte funkar. Sedan är det utvisningarna som påverkar dem mycket negativt. De har otroligt dålig disciplin, de tar mest utvisningar i ligan och förlorar tydligt på det igår (torsdag). Det spelar ingen roll att de gör flest mål i ligan, när de tar så mycket utvisningar.

Har Färjestads målvaktspar med Lagacé och Clara vad som krävs för att Färjestad ska gå hela vägen?

– Nej, inte i dagsläget. Varför jag säger just i dagsläget är för att unga målvakter som Clara kan göra stora framsteg under en säsong. Man behöver ofta ha mer tålamod med en junior, Claras utveckling går åt rätt håll. Men mot Skellefteå syntes tydligt att det inte funkade. Skellefteå och Färjestad är de två bästa lagen i ligan och där vann Skellefteå målvaktsduellen utan tvekan, det var tydligt. Hade jag varit Rickard Wallin hade jag haft tålamod, men ändå börjat fundera på om jag ska agera eller inte.

Vem av dem har varit bäst hittills?

– Där är det ju egentligen Lagacé. Men jag gillar inte att säga så mot en ung målvakt. Men Lagace har varit bättre. Clara visade förra året att potentialen finns och han är inte att döma ut, men i dagsläget är han inte bäst.

ANNONS

Robin Figren, expert i Sportstudion

Hur summerar du Färjestads säsong såhär långt?

– Den har svajat lite, jag skulle ge dem betyget VG. Tycker att man gör det otroligt bra offensivt, där har man sina stjärnor, samtidigt som de håller defensiven. Frågan är väl målvakterna.

Har Färjestads målvaktspar med Lagacé och Clara vad som krävs för att Färjestad ska gå hela vägen?

– Svårt bevisligen, jag tror att folket i Färjestads målvaktsteamet drar sig mycket över detta, om man ska ge dem chansen och att det kommer bli bra. Men de håller inte nivån för Färjestad, de är inte på FBK-nivå.

Vem av dem har varit bäst hittills?

– Jag skulle säga att min favorit är Clara, men den som har sett bäst ut är Lagacé. Ett fegt svar, men Lagacé.

Almen Bibic, TV4-expert

Hur summerar du Färjestads säsong såhär långt?

– Färjestad hade en imponerande start med sex raka segrar och en enormt frejdig och effektiv offensiv. Det som har brustit är disciplinen – laget har dragit på sig för mång utvisningar och haft ett svagt boxplay som läckt för mycket bakåt. Målvaktsspelet har också varit ett problem för laget; det är Färjestads stora akilleshäl.

Har Färjestads målvaktspar med Lagacé och Clara vad som krävs för att Färjestad ska gå hela vägen?

– Jag är inte säker på det. Jag vet att Clara gjorde en imponerande resa med anrika Brynäs upp till SHL, men jag tror att det kommer ta tid att reparera hans självförtroende – det är för mycket upp och ner. Maximé är en stabil målvakt, men på andra sidan kan Linus Söderström stå, en målvakt som kan sno en match på egen hand. Skulle jag ställa dessa målvakter mot Linus, så är det Linus som går segrande – och där kan skillnaden vara i ett slutspel.

Vem av dem har varit bäst hittills?

– Maximé Lagacé. Jag tycker att Damian Clara släppt in för billiga mål.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln