SDHL:s slutspel drog igång under måndagen.
Då fick vi se bland annat två hållna nollor, en kross och ett förlängningsdrama.

AIK–Luleå Hockey 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)
Mål, LHF: Viivi Vainikka 2, Petra Nieminen
Skott: 14–34 (4–9, 4–12, 6–13)

Grundserievinnarna Luleå, som tog 67 poäng fler än kvartsfinalmotståndarna AIK, inledde på bortaplan och fick en tuff resa. När man för andra gången fick chansen i numerärt överläge i den andra perioden slog Petra Nieminen till för 1–0, men sedan dröjde det innan det blev mål igen. Först när AIK tagit ut målvakten och 1.28 återstod av tredje perioden kom 2–0 genom Viivi Vainikka i tom bur, kort efter att AIK:s Erica Udén Johansson prickat stolpen. Samma Vainikka ökade sedan på till 3–0 minuten senare, även det i tom bur, med ett skott från egen zon. För Vainikka var det hennes tredje poäng för kvällen då hon även spelade fram till 1–0.

Linköping HC–Djurgårdens IF 3–7 (0–1, 1–5, 2–1)
Mål, LHC: Marthe Brunvold, Jennifer Wakefield, Carly Bullock
Mål, DIF: Nicole Hall 2, Andrea Dalen 2, Alexis Mauermann 2, Sofia Lundin
Skott: 17–45 (7–9, 5–17, 5–9)

Djurgården kom till Linköping och tryckte plattan i mattan direkt från start. Man vann skotten med 19–7 i den första perioden och ledde också med 1–0 efter mål från Alexis Mauermann innan man inom loppet av sex och en halv minut i inledningen av den andra perioden gick ifrån till 5–0 efter två mål vardera från Nicole Hall och Andrea Dalen. Hemmalaget reducerade kort senare, men Sofia Lundin återställde femmålsledningen till gästerna kort innan perioden tog slut. LHC kröp närmare under de fem sista minuterna av matchen när man reducerade två gånger om, men man kom inte närmare gästerna än så.

SDE HF–Brynäs IF 0–6 (0–1, 0–1, 0–4)
Mål, BIF: Josefin Bouveng 3, Denisa Krizova, Katerina Mrazova, Anna Meixner
Skott: 18–33 (3–11, 10–9, 5–13)

Mål i slutet av perioderna var melodin under de två första perioderna mellan SDE och Brynäs. I den första gav Josefin Bouveng gästerna ledningen med bara 32 sekunder kvar och i den andra ökade hon på till 2–0 när 53 sekunder återstod. Sedan bröt Brynäs mönstret när Denisa Krizova gjorde mål bara 40 sekunder in i den tredje perioden. Under slutperiodens andra halva kunde tabelltvåan i grundserien springa ifrån till 6–0, där ett av målen kom från Katerina Mrazova som gjorde comeback efter en och en halv månads skadefrånvaro.

Modo Hockey–HV71 3–4 (1–1, 1–0, 1–2, 0–1) efter förlängning
Mål, Modo: Jaycee Magwood, Lina Ljungblom, Amanda Ahlm
Mål, HV: Michelle Löwenhielm 2, Kennedy Marchment, Elin Svensson,
Skott: 38–42 (12–14, 14–9, 9–14, 3–5)

Den sena kvartsfinalen, nedsläpp en halvtimme senare än övriga matcher, blev också den längsta. Efter ordinarie tid var det nämligen lika på tre vilket tvingade fram en förlängning i Fjällräven center. Dessförinnan hade Modo hunnit med att tappa en 2–1-ledning till underläge 2–3 i den tredje perioden innan Amanda Ahlm med två och en halv minut kvar att spela kunde kvittera när hon rakade in en puck från en position framför mål. Sju och en halv minut in i förlängningen hade Modo en puck på mållinjen men forwarden Sanni Hakala lyckades rensa pucken innan Alba Gonzlao la beslag på pucken. Det kom också att bli gästerna som drog det längsta strået då Michelle Löwenhielm som forcerade in en retur efter lång HV-press, 10.41 in i förlängningen.

Nästa runda med kvartsfinaler spelas på onsdag.