Spelet bakom – när Löven vann dragkampen

Björklöven var inblandat i en dragkamp för att få eftertraktade centern Albin Lundin.
Sportchefen Per Kenttä berättar för Hockeynews om draget som kan ha varit avgörande för att få stjärnspelarens underskrift.
– Jag ringde hans agent och sa att nu åker jag och träffar honom, säger Kenttä.
Den här artikeln är exklusiv för dig med PLUS
Med sin rutin och erfarenhet, både på och utanför isen, var centern Albin Lundin hett eftertraktad när det stod klart att han inte skulle bli kvar i Luleå.
Björklöven minns alltför väl hur Lundin var nyckelspelaren som kunde frigöra Jonathan Dahlén och Jens Lööke hos Timrå i den hockeyallsvenska finalen 2021 – men samtidigt gjorde han gott om poäng själv också. Hans 19 poäng på 15 matcher överträffades endast av Dahlén i det slutspelet.
När nu Lundin blev tillgänglig ville Per Kenttä knyta honom till sig. Men konkurrensen kom bland annat från utlandet och från seriekonkurrenten Södertälje, vars sportchef Emil Georgsson bekräftat i efterhand att man till slut fick ge sig i budgivningen.
Per Kenttä märkte av konkurrensen.
– Jo, jag märkte väl av det, jag fick ju åka och träffa honom, säger Kenttä.
Han utvecklar:
– Jag tyckte att det var väldigt segt (i förhandlingarna) så då ringde jag till hans agent och så sa jag att nu åker jag till Luleå och träffar honom (Lundin) och berättar våran syn på det. Så förhoppningsvis var det en del till att vi fick honom.
Ett annorlunda drag?
– Ja, men jag kände att vi var tvungna att göra något mer än att bara sitta och vänta att det skulle ske. Att han skulle hitta något i SHL eller något högre upp. Jag sa att nu behöver vi också ett besked. Så berättade jag vad vi ville använda honom till och så vidare. Dels för att berätta om vår verksamhet men också för att bekanta mig själv med honom och höra vad han behövde för att känna sig trygg med att välja oss. Så förhoppningsvis så var det en del i att han valde oss.
Skönt sen när det gick i lås?
– Ja, men framförallt var det ju att vi letat en förstacenter i två säsonger. Men sen det här med förstacenter, folk har ropat efter det ju ganska länge men det har vi ändå haft, som Fredric Weigel och Gerry Fitzgerald i samma lag. Axel Ottosson nu. Så jag är mer nöjd att vi har fått in ett komplement till vad vi saknade i fjol. Att vi kan få en tvåvägsspelare som är bra över hela banan.
Tanken är att Lundin ska spela mellan Fredrik Forsberg och Marcus ”Lilliz” Nilsson. En kedja som har potentialen att bli Lövens motsvarighet till Dahlén–Lundin–Lööke från 2020/21.
– Jag förväntar mig inte några 60 poäng, sen får han gärna göra det. Vi är nöjda med att han visar upp ett stabilt spel mellan Forsberg och Nilsson, att han börjar där.

Lundin-värvningen är också en del i den långsiktiga satsningen mot SHL som Löven gör. Lilliz, 34, och Forsberg, 28, blev etta och trea i poängligan den gångna säsongen och har kontrakt även för säsongen 2026/27.
Lundin, 29, skrev på till 2027/28.
– Det är ju så vi har byggt med att vi tog in Forsberg och Lilliz över längre kontraktsperioder. Det är svårt och tufft att ta sig upp, men kan man bygga det över tid så är vi en utmanare varje år, och förhoppningsvis kommer det ett år då allt stämmer, då man har flyt med skador och lite medstuds i matcherna också.
Per Kenttä vill också gärna slippa leta toppspelare mitt i säsongen.
– Nu blir det allt svårare att värva under säsongen. Det finns ju så få spelare som kommer lös under en säsong och ofta så är de så sargade så det tar så lång tid innan man får valuta för pengarna. Så det är inte så lätt att man hittar någon som kan gå in och göra jätteskillnad. Sen är det jättetuff konkurrens också. Då gäller det att du är etta eller tvåa i tabellen också för att kunna få den spelartypen. Och sen om det ska vara en svensk också, det är väldigt svårt att hitta.
Södertälje å sin sida valde istället att ta in Brett Stapley, 26, som visserligen har fina siffror från collegehockeyn, ECHL och senast Slovakien, men inte har spelat i Sverige tidigare.
– Jo, sen kan ju han också slå igenom. Det vet man ju inte men det är inte samma säkerhet. Och dels att värva från de ligorna är ju tufft. Man vet inte exakt var man har dem och få in dem i Hockeyallsvenskan som är ett helt annat tempo än den slovakiska ligan, säger Per Kenttä.