Djurgården vill se ett rejält omtag kring svensk hockey. Tillsammans med framförallt AIK, Almtuna och SDE lägger man fram flera skarpa förslag som motioner till förbundets årsmöte i juni.
Gemensamt lade de ut förslagen på sina hemsidor i veckan. Från DIF är det vd Matthias Sånemyr, sportsligt ansvarige Niklas Wikegård och ordförande Rikard Josefson som skrivit under motionerna.
– När Niklas kom in, och även jag, sade han att vi behöver se över en hel del inom svensk ishockey. Nu har vi ett antal av Stockholmsklubbarna med oss på det här som det får diskuteras och röstas om på årsmötet. Så får vi se hur många som är med oss, säger Matthias Sånemyr till Hockeynews.
Hur stödet för deras åsikter är runtom i landet vet han inte.
– Det finns andra föreningar som har samma tänk men jag vet inte exakt. När man pratar runt håller många med en i mångt och mycket. Men vi har inte genomfört någon lobbyverksamhet. Det här går ut som ett statement, hur vi ser på det, säger Sånemyr.
Förväntan är heller inte att få igenom förslagen omedelbart, en del av tanken bakom är att väcka frågorna och få till diskussioner.
– Vi är konkreta i våra förslag och vilka lösningar vi tror på, sen förstår vi att saker kan ta tid, det ska bearbetas och formaliseras. Men det här systemet vi har är inte hållbart i längden. Det bygger inte hockeyn framåt, säger Sånemyr.
Han fortsätter:
– Vi behöver förändringen i seriesystemet, vi behöver utlänningskvoter. Det här är förändringar vi vill se oavsett om spelar i SHL eller HA. Vi vet att vi varit med och tagit besluten som lett fram till detta, men det blev inte vad som var tänkt, och nu är vi gärna med och verkar för att rätta till det.
Ett väntat motargument kan vara att avtalen mellan ligorna och förbundet sträcker sig till 2030 – hur ser ni på det?
– Det är en viktig del i det men man måste börja någonstans. Nu tar vi det från årsmötet. Förhoppningsvis väcker det tankar i diskussionsforum. Hoppas många känner likadant, men det kan ta sin tid. Men i den här typen av forum hoppas vi kunna diskutera, vända på för- och nackdelar. Jag hoppas många inser att om hockeyn ska bli bättre långsiktigt behöver vi förändring, även om det inte är det bästa för just min förening här och nu.
En motion rör fördelningen av tv-pengar – har ni konkreta förslag i hur den kan göras om?
– Nej, var och en har säkert små tankar kring det. Men det är en så stor fråga, det finns så mycket att ta i beaktning. Nej, men vi behöver göra omtag och diskutera över ligagränserna. Hur man ger bäst förutsättningar och hur man bäst kommersialiserar hockeyn när avtalen går ut. Då står vi inför en annan verklighet och då behöver vi ha lösningar på plats.
Därför tror de också på att slå ihop ligaorganisationerna SHL och HA. Inspirerat av fotbollen, där Allsvenskan och Superettan ligger inom samma organisation.
– Vi behöver se till att klubbarna överlever, och kunna fortsätta utveckla ungdomar och talanger, säger Matthias Sånemyr.
– Men det kan inte vara så att när man åker ur blir det som att man drar undan mattan för föreningen och du måste slakta hela ditt lag. Och ofta har du gjort så stora investeringar för att inte åka ur, så det blir en otroligt hård smäll. Det håller inte för oss att ha fungerande elitverksamhet, ungdom, flick, dam, det är otroligt kostsamt.
Det är ändå en kostnad som många klubbar utanför SHL väljer att ha.
– För oss i Djurgården ligger det lite prestige i att visa att det är viktiga frågor. Men vi har också väldigt bra nätverk som ställer upp, och som vill att vi bedriver den typen av verksamhet, säger Sånemyr.