HockeyNews
PLUS

Detaljen i nya NHL-avtalet – då ska spelaren skickas tillbaka till SHL

(24481) Själin Roos Andreasson
Bildbyrån

Publicerad: 25 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
Skellefteå har genom det nya NHL-avtalet möjlighet att få tillbaka backen Filip Roos. Däremot går Luleå miste om forwarden Pontus Andreasson och Leksand om backen Calle Själin.

Svenska ishockeyförbundet och SHL har förhandlat fram ett nytt NHL-avtal som kan få positiva konsekvenser för SHL-klubbarna om inte NHL-sugna unga spelare tar plats i NHL.

Men för att en spelare ska ha rätten att skickas tillbaka till sin SHL-klubb och inte hamnar i farmarligan AHL per automatik behöver en del kriterier uppfyllas.

– Det som skiljer är åldern på spelarna. En förstarunda kan NHL-klubben placera var de vill om den spelaren inte tar plats i NHL-laget. Om du inte är en förstarunda och har ett avtal med en SHL-klubb och inte har fyllt 24 år när NHL-säsongen startar då ska du i första hand tillbaka till SHL-klubben och inte hamna i AHL, säger Johan Hemlin, vice vd och sportchef på SHL, till HockeyNews.se.

LÄS MERUppgifter: Rögle hoppas ha gjort ett nytt fynd i Österrike – talang klar

SHL-klubbarna och förbundet vill behålla spelarna längre för att de ska hinna bli färdiga som spelare och mogna för NHL när de väl tar klivet över Atlanten. Istället för att riskera bli fast i farmarligan och långt senare återvända till SHL med stukat självförtroende och sämre framtidsutsikter.

– Vi har visat NHL siffror tillbaka i tiden. Det här handlar om spelarnas utveckling. Där kan vi se på en rad olika fall att för flertalet av spelarna är det bra att vara kvar i Sverige i en utvecklande och ansvarsfull roll innan man tar steget över, säger Johan Hemlin.

Han fortsätter:

– Den texten är godkänd av både NHL, deras general managers och av spelarfacket. Det är just att man ser att göra spelarna mer NHL-redo i de här fallen. Sedan ska man komma ihåg att det här är individuella grejer bland spelarna, men så är regelverket skrivet.

I Skellefteå slog backen Filip Roos igenom i SHL efter att ha värvats från allsvenska BIK Karlskoga. I maj skrev den 23-årige spelaren på för Chicago Blackhawks. Roos var odraftad och om han inte tar plats i Chicago blir det SHL.

– Han ska erbjudas tillbaka till SHL-klubben, säger Johan Hemlin.

Skellefteås huvudtränare Robert Ohlsson hoppas att få tillbaka Filip Roos även om han naturligtivs önskar backen lycka till på NHL-campen. Ohlsson låter lite skeptisk till om avtalet efterlevs.

– Det ska bli intressant att se hur det fungerar i verkligheten. Hur mycket det är värt från alla parter. Det får man se, säger Ohlsson till HockeyNews.se.

Skellefteåforwarden Linus Karlsson, 22, skrev på ett NHL-avtal tre dagar efter Filip Roos, men blev draftad 2018 av San Jose, vilket gör att Skellefteå inte har samma rätt till honom trots att han precis som Roos har ett kontrakt med Skellefteå.

LÄS MERBeskedet från Oskarshamn – slopar klapporna: "Helt onödig produktion"

– Om du är draftad tidigare går du på det gamla avtalet och då har du en annan ålderskoppling. De som går på nya avtalet är de som är draftade i år och så gäller det här regelverket bara spelarnas första år, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Luleå fick se sin odraftade succéforward Pontus Andreasson snappas upp av Detroit. Om han inte tar en plats i Red Wings kan han bli skickad till AHL och Grand Rapids. Andreasson fyllde nämligen 24 år den 24 augusti.

Leksand fick se sin succéback Calle Själin skriva på för NHL-klubben Florida och eftersom han tidigare har varit draftad av New York Rangers sorterar även han in under det gamla NHL-avtalet som gör att han kan bli skickad till AHL i höst istället för till Leksand där han också har kontrakt.

För SHL-klubbarna blir det i vissa fall lite bekymmer.

– Vi har sju backar plus Filip Roos. Det gör oss lite färre i antal än vad man kanske normalt sett har, säger Skellefteåcoachen Robert Ohlsson.

I NHL-avtalet innehållit en så kallad ”return policy” i åtta år, men nu med skillnaden i nivån på spelarnas ålder. NHL-klubbarna kan teoretiskt sett även skicka en spelare till AHL om denne funnits med i NHL-lagets spelartrupp tillräckligt många dagar.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!