HockeyNews
PLUS

Broberg går mot toppen inför draften

(8872) Philip Broberg
Bildbyrån

Publicerad: 2 juni 2019

FacebookXWhatsApp

VANCOUVER. Tolv av Sveriges mest lovande hockeyspelare befinner sig just nu i Buffalo för det årliga Combine-testlägret, där spelarna träffar NHL-lagen och utför diverse tester.

– Det har gått bra, mycket möten men en bra erfarenhet och riktigt roligt, säger Brynäs Victor Söderström till New York Devils Twitter.

Varje år samlas drygt 100 av de spelare, som rankas att gå högst i efterföljande draft, för att utföra tester och samtala med representater från NHL-lagen. För tredje året i rad tar lägret plats i Buffalo och under dagen genomförs de sista testerna, där spelaran testas i bland annat bänkpress, spänst, snabbhet, smidighet, uthållighet och så vidare.

– Det gick bra. Jag var inte riktigt redo för det när jag kom hit men det var bra en bra erfarenhet, säger Söderström.

“Pratat med 26 lag”

Victor Söderström, tillsammans med Philip Broberg, är de hetaste svenskarna, där den sistnämnde har klättrat ordentligt i experternas rankingar efter den senaste säsongen, och slåss nu om topplaceringarna bland backar.

Philip Broberg stod för ett genombrott med AIK i Hockeyallsvenskan under säsongen och har nu valt att fortsätta karriären i Skellefteå AIK i SHL. Broberg fick även chansen i JVM i vintras som 17-åring, efter att Timothy Liljegren tvingades kasta in handduken. Senare under våren blev 17-åringen utsedd till U18-VM:s bästa back och har klättrat rejält i de flesta draftlistorna.

Broberg han klättrat från de lägre placeringarna av förstarundan till att nu vara på mångas topp tio och han går en stenhård kamp med Victor Söderström om vem som ska bli vald som första svensk. Under veckan i Buffalo har han haft chansen att prata med lagen i NHL.

– Jag har pratat med 26 lag och det gick ganska bra. Det gäller att gå in där och vara ärlig och vara den person man är, säger Broberg till Edmonton Oilers Twitter.

– Alla lag har ungefär samma frågor, de vill lära känna dig, din bakgrund, din familj och vad du gillar att göra på fritiden, berättar Victor Söderström.

Jämförs med Hedman

Broberg jämförs med Victor Hedman och faktum är att han själv nämner honom som en spelare han studerat extra under sin uppväxt. Det skiljer sju centimeter och ett antal kilon mellan dem och i sommar kommer han fokusera lite extra på just fysiken. 

– Jag skulle säga att jag måste jobba på mitt fysiska spel i sarghörnen och framför mål. Jag måste bli starkare men även jobba på mitt förstapass, säger Broberg i en intervju med Thehockeynews.com .

Kanadensiska Bowen Byram är favorit till att gå som första back och spås gå som trea totalt och väljas av Chicago. Frågan är om Philip Broberg till och med kan klättra så långt att han utmanar Byram? 

Utöver Broberg och Söderström är följande svenskar på plats i Buffalo: 

Hugo Alnefelt, HV71

Tobias Björnfot, Djurgården

Samuel Fagemo, Frölunda

Albin Grewe, Djurgården

Karl Henriksson, Frölunda

Nils Höglander, Rögle

Simon Holmström, HV71

Albert Johanson, Färjestad

Simon Lundmark, Linköping

Mattias Norlinder, Modo

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!