HockeyNews
PLUS

Bäst i ligan – detaljen bakom lyftet

Viktor Liljegren puff
Foto: Andreas Hanson / Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 09:18

FacebookXWhatsApp

Förra säsongen inledde Viktor Liljegren med två mål och tre assist på de första 26 matcherna.
Nu har han gjort lika många poäng på bara två matcher och ligger etta i Hockeyallsvenskans poängliga.
– Hela förra året var det mycket ramträffar, studs ut och missade frilägen, säger 30-åringen till Hockeynews.

ANNONS

Viktor Liljegren har fått en flygande start på säsongen.
– Alla tycker ju att det är kul att göra mål och poäng. Det är klart att det blir en liten boost också. Men så här är det, ibland studsar det med, ibland inte. Det är klart att man får försöka rida på vågen lite sådär, men man vet ju att det brukar gå upp och ner under en säsong, säger han till Hockeynews.

Förra säsongen hade han bland annat en period med 19 raka matcher utan att göra mål. Då var han dock lugn över situationen.
– Hela förra året var det mycket ramträffar, studs ut och missade frilägen. Och sen har man haft år där det kanske studsar mer på andra hållet också. Men ja, förra året fick man ju pröva tålamodet ganska ordentligt. Men det är en lärdom det också.

Feber i slutspelet

Liljegren avslutade dock säsongen bättre – tolv poäng på de sista 24 matcherna. Sedan var han en av de många spelarna i SSK som var sjuk när slutspelet skulle börja.
– Det var väl den absolut sämsta tajmingen som man kan ha. Det hade varit en grej om man bara varit förkyld men nu var det hög feber, säger han. Vi har pratat lite om det nu i år, att försöka vara mer noga med att ta hand om kroppen. Hygien, mat och allting. Man får göra sitt bästa men ibland blir man sjuk.

SSK:s forwardstränare Mattias Zackrisson tror att självförtroendet är den stora skillnaden för Liljegren, och att SSK skruvat på taktiska detaljer som gynnar forwardens spelstil. Med sin storlek, förmåga att täcka pucken och samtidigt kan hålla farten uppe har han egenskaper som SSK gärna vill att deras forwards ska ha.
– Han passar jättebra in i det här spelsättet. Det är en jäkligt underskattad hockeyspelare. Han tävlar varje dag, han är jäkligt tjurig på isen, är ettrig och ger inte upp, och kan hålla i pucken under långa sekvenser själv. Han ställer höga krav på både sig själv och sin omgivning, och när han nu får lite luft under vingarna så kan han bli superviktigt för vårt lag. Han är en spelare som kan göra en poäng per match i den här ligan, säger Zackrisson.

Fler vågor av press

Liljegren kommer också in på att taktiska förändringar har gynnat honom den här säsongen. Som att SSK nu ligger kvar i sina höga press på ett annat sätt än tidigare.
– Istället för att ha en första våg och sen kanske backa hem, så fortsätter vi med våg två och tre. När vi kuggar i allihopa så känns det som att det är tungt att möta, säger han.

Hans backhandmål i onsdags mot Nybro kom just efter en sån sekvens, där SSK-spelarna fortsatt pressa och till slut kunde utnyttja en felpassning. – Det är en del av lite småändringar vi gjort. Det känns som att vi spelar med kanske ännu mer fart än vad vi gjorde förra året. Det är en rätt kul hockey att spela med.

Nu väntar ett intressant toppmöte med Björklöven.
– Det blir jättekul. Fredagsmatch här i Scaniarinken, vi hoppas på mycket folk. Vi har ju mött AIK som också räknas till toppen, men Björklöven är lite extra kanske. Det blir spännande att se hur vi kan stå där, säger Liljegren.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln