HockeyNews
PLUS

Allt avgörs i sista matchen efter kontrollerat drama

(18476) Kiruna IF
Skärmdump Stay-Live Kiruna IF

Publicerad: 13 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Det blir en ren final om play-in-platsen från den norra vårserien. Efter att Kiruna IF besegrat Vännäs med 2-1 i ett kontrollerat drama mellan två bra lag står det klart att morgondagens möte lagen emellan kommer avgöra allt.

Här är lördagens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Förutsättningarna på förhand var ganska enkla. Kiruna IF tar emot Vännäs i två raka matcher den här helgen. Hemmalaget behöver vinna båda för att säsongen ska få en fortsättning. Vännäs behöver en seger för att fortsätta in i play-in.

När lagen möttes en bit söderut för en vecka sedan var det Vännäs som kontrollerade händelserna. Man stängde ner Kiruna och kunde vinna en synnerligen tillknäppt match med 3-0 i sin hemmahall.

Sett till säsongen som helhet är Vännäs ett av de lag som imponerat mest i hela ligan. Man ställde ett oerhört ungt lag på isen och har fått en ordentlig utveckling på många händer under säsongens gång. Att laget är med och slåss om en play-in-plats in i de sista omgångarna är en stor framgång.

Men den här helgen i Kiruna är första gången Vännäs egentligen har något att förlora. De klev in till dubbelmötet med Kiruna IF i pole position och skulle försvara serieledningen.

Kanske var det just det som syntes i matchinledningen. Stundens allvar för de unga gossarna.

Vännäs har ett spel som går ut på att vara kompakta i egen zon och göra det svårt för motståndarna, men påfallande ofta lyckades Kiruna få igenom sina skott och det betydligt mer rutinerade hemmalaget höll kraftfullt i taktpinnen.

Följaktligen kom också en 1-0-puck ganska logiskt efter släpphänt puckhantering framför egen kasse av Vännäs.

Samtidigt ska sägas att Kiruna IF tog sig an utmaningen på ett oerhört imponerande sätt. Att i en vinna eller försvinna-match kliva ut med sådan beslutsamhet och kontroll kräver stor trygghet och det var ett målmedvetet KIF-lag som kom förberedda till match.

Men lustigt nog var det Vännäs som fick lite mer offensiv energi av att hamna i underläge och bit för bit började det rigida försvarsspelet falla på plats. Man tog mer och mer initiativ och matchen jämnade ut sig.

Kvitteringen skulle också komma i den andra perioden, genom härföraren Johan Warg i powerplay efter en onödig hemmautvisning och det stod 1-1 på tavlan inför slutperioden.

Ett gastkramande drama.

Ett drama som Vännäs såg ut att vilja avgöra redan ikväll, för man klev ut och manglade Kiruna IF i öppningen av den sista perioden. Dock utan att få utdelning och som ett brev på posten kom matchavgörande 2-1 till hemmalaget via backen Samuel Ivanic istället.

Och även om Vännäs gjorde allt som stod i dess makt för att vända tillställningen och säkra play-in-platsen kunde KIF hålla undan. Man spelade uppoffrande i egen zon och behöll lugnet trots den pressade situationen.

Det var en hockeymatch där båda lagen ska ha heder av sin insats och som fullt logiskt slutade med ett måls marginal. 2-1.

Att det nu blev Kiruna IF som drog det längsta strået gör att söndagen blir oerhört spännande.

Det blir Kiruna IF mot Vännäs. Vinnaren tar allt.

* * *

Den södra Allettan gick i mål på lördagen och det blev en hel del tighta matcher, men när serien spelats klart står det klart att...

HC Dalen säkrade andraplatsen via 2-1 borta mot Huddinge. Man höll undan för Vimmerby som också gjorde sitt jobb och slog Troja/Ljungby på hemmaplan med 5-3.

I botten gjorde Karlskrona en stark insats och slog Mariestad på bortaplan med 5-1 vilket i kombination med att Mörrum vann med 4-0 på Gotland skickar laxarna till åttondelsfinal medan Mariestad och Visby/Roma kommer tvingas att spela play-in.

* * *

Hudiksvall säkrade andraplatsen i den norra Allettan via seger 6-1 borta mot Östersund den här eftermiddagen. Gästerna rivstartade och hade en 3-0-ledning redan efter den första perioden, bland annat via två mål av Christoffer Jansson och kunde sedan ganska behagligt segla ifrån till segern.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!