HockeyNews
PLUS

Landeskog: "Jag hade den affischen hemma på barnrummet i Älvsjö"

(23930) Gabriel Landeskog
Bildbyrån / Henrik Sjöberg

Publicerad: 6 juni 2022

FacebookXWhatsApp

EDMONTON. I tre raka slutspel har det tagit stopp i andra rundan – nu är Colorado Avalanche en seger från att ta sig till Stanley Cup-finalen.

HockeyNews.se har träffat lagkaptenen Gabriel Landeskog och pratat om Connor McDavid, Mika Zibanejads succé på östkusten och klubbens titlar från 1996 och 2001 med Peter Forsberg i laget.

– Jag hade en affisch på det laget hemma i barnrummet i Älvsjö. Det är en stor del av vår historia men vi vill skapa vår egen historia, säger 29-åringen.


Sakta men säkert har klubben blivit ett av ligans bästa lag med svensken i den tydliga ledarrollen – nu har man dessutom hittat dom sista pusselbitarna i lagbygget.

I tre raka säsonger har det tagit stopp i andra rundan men nu är man bara en seger från att sätta stopp för Edmonton och lägga beslag på finalplatsen och det kan ske redan i natt svensk tid när match fyra avgörs.

– För varje år får man lite mer blodad tand och vi är väldigt hungriga i år. Vi har ett annorlunda lag också och har fått in några fina spelare. Killar som Artturi Lehkonen, Josh Manson, Cogliano (Andrew) och Nico Sturm. Det är killar som kanske inte är dom sexigaste värvningarna men det är väldigt nyttiga spelare att ha i laget och dom har varit grymma för oss i slutspelet och det har gjort skillnad, säger Landeskog.

Joe Sakic har hyllats för att han plockade in dem innan deadline.
– Ja, det ska han ha också. Det är lätt att gå efter det där tunga stora namnet men jag tycker verkligen att han haft känsla och hittat spelare som kommer hjälpa oss i slutspelet. Sen har vi haft en del skador också om man behöver det där djupet.

Artturi Lehkonen var med och förde Montreal till Stanley Cup-final och har två säsonger bakom sig i Frölunda innan han tog steget över till NHL.

– Jag hade faktiskt inte jättebra koll på honom, senaste säsongerna har vi på västra sidan varit här och samma sak för lagen på östra sidan. Som spelare kände jag inte till honom särskilt mycket överhuvudtaget men han har imponerat på mig och särskilt på sättet han bidrar i alla situationer.

Connor McDavid har varit i sanslös form under slutspelet och gjort 30 poäng på 15 matcher – men mot Colorado i konferensfinalen har han "bara" gjort fyra poäng (2+2) på tre matcher.

– Det är klart att han är en stor del av deras lag och speciellt deras offensiva spel. Vi försöker ta bort tid och utrymme och ligga tajt på honom utan att komma ur vårt spelsätt. Man får se till att inte tappa för många puckar i mittzonen när han är ute på isen för då kan det vända fort. Det handlar om den där balansgången att skapa när man är där ute och tvinga honom att spela i egen zon men också att hålla koll på vart han är när spelet vänder. Och det är det som är tufft, han är en topp två-spelare i ligan om inte den bästa. Man får försöka minska chanserna för honom, han får se till att förtjäna det, säger Landeskog.

Mika Zibanejad är glödhet för sitt Rangers just nu. Foto: Bildbyrån

Hur ser du på vad Mika Zibanejad uträttar på västkusten just nu?

– Han har varit grym. Det är inget snack om den saken. Han har burit laget stundtals och han och Kreider (Chris) har varit deras bästa spelare. Mika har haft en formkurva som gått spikrakt uppåt senaste åren och all framgång är välförtjänt. Han har jobbat och slitit hårt. Sen har han också Victor Hedman på andra sidan nu och "Vigge" kommer nog inte bara ge bort det där heller, det kommer bli tufft...

Colorado har varit i Stanley Cup-final två gånger, både 1996 och 2001 blev laget mästare.

Första gången var Landeskog bara fyra år gammal och han har inga direkta minnen från 2001.

– Näe, egentligen inte. Förutom att jag hade en affisch på det laget hemma i barnrummet i Älvsjö. Och en Detroit-affisch också. Det var ett rätt bra lag då också med Sakic, Forsberg, Foote, Bourque och Blake. Listan är lång. Patrick Roy i målet också, säger Landeskog och fortsätter:

– Det är en stor del av vår historia. Men vi vill försöka skapa vår egen historia och se till att vi tar det ett steg i taget och det har vi gjort hittills och tänker fortsätta så.

När man bara är en seger från att säkra en finalplats är den jobbigast tiden utanför rinken, enligt Coloradokaptenen som inte hymlar om betydelsen av att få spela om bucklan.

– Det hade ju varit det största man varit med om, inget snack om den saken. Sen vill man inte gå händelserna i förväg. Vi sitter här nu med en 3–0-ledning men det är fjärde matchen som är tuffast att vinna och det finns en anledning till att man spelar bäst av sju matcher. Vi håller oss ödmjuka och slutspelet är tufft av den anledningen, säger Landeskog och fortsätter:

– Det kanske inte är matcherna eller schemat som är det tuffa utan tiden i mellan när man har tid att tänka. Vad kommer hända och hur kan det se ut om en vecka...vi måste tvinga oss själva att leva i nuet. Det är en klyscha men just nu är det en klyscha som väger rätt tungt för oss. Alla håller varandra lite lugna men det är klart att det hade varit stort.

•••

SE OCKSÅ: HockeyNews.se träffar Jacob Markström i Calgary

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)