HockeyNews
PLUS

LÖNTAS LISTA: Fem svenska kontraktslösa gnuggare – var kan de hamna?

(15212) Löntas lista
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 6 september 2020

FacebookXWhatsApp
Slutspelet rasar vidare, men Pittsburghs trade för Kasperi Kapanen och Montreals för Jake Allen visar att silly season också är i full gång.
Så låt oss titta på några svenskar gnuggare som kan få flytta i sommar.
LÄS MER: Lindquist: Lindblom är tillbaka – och fyra andra anledningar till att Flyers vinner 

Silly season 2020 har kallats målvakternas silly season och så är det sannerligen. Jake Allens flytt till Montreal kommer när allt är sagt och gjort knappt vara topp tio när det gäller mest spektakulära målvaktsflyttar.

Vare sig det är via trejd, utköp eller utgående kontrakt så cirkulerar flyttrykten kring namn som Brayden Holtby, Robin Lehner, Corey Crawford, Henrik Lundqvist och Matt Murray, för att bara nämna några av mest meriterade i denna stora skara målvakter som finns på marknaden.

Lehner, Jacob Markström och då eventuellt Henrik Lundqvist (om det blir ett utköp) kommer vara de mest namnkunniga svenskarna som står utan kontrakt i sommar, men det finns många fler intressanta namn.

Vi har bland annat ett gäng duktiga breddforwards som når UFA-status, och jag tänkte kika närmare på fem av dem.

Vi sammanfattar deras situation och kollar närmare på vilka klubbar som kan tänkas vara intresserade, även om de så klart i mångt och mycket kommer överlappa.


Foto: Bildbyrån


5 – Jesper Fast


Jesper Fast kommer högst sannolikt att bli kvar på Manhattan. Jag tror inte Rangers hade behållit honom över trade deadline (innan någon av oss visste vad som väntade) om de inte hade någon ambition att sajna en förlängning med honom.

Med det sagt så har Rangers en inte helt lätt lönetakssituation och det kommer bli tuffare åren som kommer. Kan Fast få ett erbjudande han inte kan säga nej till från en annan klubb?

Han är en gedigen grovjobbare men också någon som visat sig tillräckligt hockeysmart för att fungera som komplement till Artemi Panarin i princip hela säsongen.

Så, några andra lag då.

Fråga mig inte varför, men jag tänker att Fast skulle passa bra med Leon Draisaitl. Edmonton har stora breddproblem framåt och är dessutom tunna på rightare. Där har vi en kandidat.


Foto: Bildbyrån


4 – Joakim Nordström


I min värld så har Joakim Nordström etablerat sig som en av de bättre fjärdekedjesspelarna i ligan under sin tid i Boston. Han är tillräckligt smart och fysiskt kapabel för att spela mot toppkedjor, har arbetsmoralen som krävs och dessutom en nypa offensiv touch som gör att han kan straffa motståndare om de sjabblar till det mot honom.

GM:s älskar sådana spelare och jag tror det kommer finns en efterfrågan på Nordströms tjänster. Det börjar med hans egen klubb Bruins, och jag tror Nordström blir kvar.

Ska vi spekulera lite så tror jag att svensk-klubben Buffalo skulle kunna ge honom ett bra erbjudande. De har utgående kontrakt på flera av sina botten sex-spelare och utrymme att göra något.

Ser de i Nordström någon som kan ta med sig lite vinnande attityd vid sidan av isen och på densamma göra Sabres lite jobbigare att spela mot? Jag skulle tänka tanken om jag var dem.


Foto: Bildbyrån


3 – Mattias Janmark


Den offensiva produktion har inte riktigt varit där, men jag gillar ändå hur Janmark har spelat i det här slutspelet. Han har gjort ett strålande jobb i boxplay mot Colorados ruggigt potenta förstaformation. Han har bra fart och jag tycker också det känns som att han spelar rakt, att han tar pucken på mål om det inte finns några andra alternativ.

Det är inte omöjligt att Janmark blir kvar i Dallas, men jag tror samtidigt att han är sugen på att testa den öppna marknaden och se vilka alternativ som finns därute. Jag gissar att det blir en ny klubb för Janmark inför nästa säsong.

Skulle det kunna vara Nashville?

Predators har en stor övervikt av högerfattade forwards och skulle må bra av ett breddalternativ som kan flytta mellan kedjorna. Ovanpå det så har Predators en historia av stor framgång med svenska spelare de senaste åren och David Poile har god koll på Janmark eftersom att han spelar för en divisionsrival.


Foto: Bildbyrån


2 – Melker Karlsson


Melker Karlsson har hunnit bli 30 år gammal och för en spelare som i så hög grad lever på intensitet och hårt jobb så är det tämligen gammalt.

Hans produktion och resultat i 5 mot 5 är kanske inte något häpnadsväckande, men han kan döda utvisningar och är pålitlig – oavsett var i din laguppställning du slänger in honom så får du en spelare som tar raka vägen till mål och försöker hitta öppna ytor och lösa puckar, och som i egen zon offrar sig handlöst för att freda sitt eget mål.

Det är en tacksam spelare för en coach att ha, inte minst i slutspelstider, och därför tror jag att ett lag med ambitioner att gå långt kan satsa på honom.

Jag blir inte förvånad om Vegas plockar upp honom, då Pete DeBoer verkar ha varit ett stort fan av Karlsson under deras tid tillsammans i San Jose.

Montreal, med deras leftartunga forwardsuppsättning, känns också som en kandidat. Både GM Marc Bergevin och coach Claude Julien gillar spelare som krigar.


Foto: Bildbyrån


1 – Carl Söderberg


Carl Söderberg är den enda renodlade centern på listan och det gör att intresset för honom kanske är av en annan sort. Han har erfarenhet av att spela mot toppkedjor, ta stort defensivt ansvar och visade sig dessutom inte alls oäven i en roll runt i kassen i powerplay den här säsongen.

Söderberg kommer vara 35 när säsongen börjar och det är en ålder då det kan gå fort utför, men hans spel i vintras och faktumet att han kom in i NHL senare i karriären tror jag får någon GM att hoppas att han är en spelare som åldras bättre än de flesta.

Winnipeg är ett lag med dåligt centerdjup där Söderberg skulle kännas som en logisk värvning.

***

Eftersom att den här listan ska innehålla fem namn så blev det inget spekulerande kring Johan Larsson, som också UFA i sommar. Jag vill dock framhålla vilket fint jobb han gjort i Sabres fjärdekedja, ett av få glädjeämnen för klubben den gångna vintern.

***

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!