HockeyNews
PLUS

Lindquist: Lindblom är tillbaka – och fyra andra anledningar till att Flyers vinner

(15203) Löntas lista
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 5 september 2020

FacebookXWhatsApp

Det är omöjligt att inte hålla på Flyers i natt, av den enkla anledningen att man vill se ännu mer av Oskar Lindblom.
Så låt oss rada upp några anledningar till att Philadelphia slår ut New York Islanders.

När man jobbar med att bevaka den här sporten trubbas eventuell förkärlek för vissa lag ofta ut tämligen fort. Däremot så håller man på människor, personer man unnar framgång. 

Jag, och väldigt många med mig, unnar sannerligen Oskar Lindblom mycket av den varan. Det var fantastiskt att se honom tillbaka och jag ser honom gärna en serie till, så låt oss för en dag ta på oss Flyers-attiraljerna och stapla upp anledningar till att Flyers tar hem det här.

Man kan tycka att det inte borde vara svårt eftersom att Philadelphia är det högre seedade laget, men i min värld så är Islanders favoriter.

Till att börja med så saknade Flyers sin bästa (ute)spelare Sean Couturier i match sex. Det är samme Couturier som spelade ett par matcher med en MCL-skada som normalt sett tar en månad att läka i slutspelet 2018, så låt oss gissa att det inte är något lindrigt han råkat ut för.

Även om han kommer till spel så lär han vara påverkad.

Bara det kan vara anledning nog till att favorisera Islanders, men det finns mer. De var det spelmässigt bättre laget i match sex och har varit det bättre laget i den här serien.

Flyers har behövt sudden för samtliga tre segrar i den här serien och även om det går att skriva fina, högtravande texter om karaktär och bäst när det gäller så är en sudden-seger alltid också en match man varit väldigt nära att förlora.

Så ja, Islanders är favoriter. Men det är små marginaler i hockey och vad som helst kan hända, och en Flyers-seger är definitivt en sådan sak.

Inte minst på grund av de här anledningarna. 


Foto: Bildbyrån

5 – Kevin Hayes


I en era då fler och fler spelare känns stöpta i samma form så är Kevin Hayes något helt annat. Ibland ser det ut som att han spelar med en egen puck. Hans 196 centimeter långa kropp vajar fram i slow motion och gör några mysiga uppvärmningsdribblingar, men ändå är det ingen som tycks kunna ta pucken ifrån honom och vips så har han stått för en formidabel framspelning eller hängt ännu ett mål.

Med Couturier borta så faller än mer ansvar på Hayes, och han tog det sannerligen i den sjätte matchen då han visade vägen med att med kirurgisk precision sätta 1–0 och sedan knyta ihop säcken med sin fina framspelning till Ivan Provorov i sudden.

Hayes är en underhållande spelare, och framför allt en formstark sådan.


Foto: Bildbyrån

4 – Ivan Provorov 


Det känns som en illa dold hemlighet att Flyers backar haft det struligt med Islanders forechecking den här serien, men Provorov och partner Matt Niskanen gjorde ett bra jobb med att förlägga spelet i rätt ände av rinken senast.

I en match sju som denna finns inget att spara på, och jag förordar att spela skiten ur Provorov. Hans karriärbana har inte varit vad vi väntat oss sedan han slog igenom, men han är enormt talangfull och visade det i match sex – och dessutom kan ett avgörande som det han fick stå för ge vem som helst en boost.

Vi förutspår en monstermatch från honom i natt.


Foto: Bildbyrån

3 – Målvaktsmatchen


Carter Hart och Semyon Varlamov gick in i match sex med en identisk 92,9-räddningsprocent i det här slutspelet men man får säga att Hart med råge vann målvaktsduellen, då han räddade 49 av 53 skott han fick emot sig med Varlamov bara räddade 26 av 31. 

Då handlar det inte heller bara om kvalitet – naturalstattricks modell för förväntade mål bedömde (baserad på kvalité och antal avslut) att Islanders borde ha gjort fem kassar i den här matchen medan Flyers bara borde ha gjort tre.

Så blev som bekant inte slutresultatet.

Varlamov hade fram till match fem inte släppt över tre mål i någon match i slutspelet men har nu fått kröka ryggen fyra och fem gånger sina senaste två framträdanden.

Islanders-optimisten säger att det är sparkapital, Flyers-anhängaren säger att det är en målvakt som börjat tappa formen.


Foto: Bildbyrån

2 – Powerplay


I den här oerhört orättvisa övningen får Islanders inte räkna Varlamov som sparkapital, men Flyers får däremot göra det med sitt powerplay. Här är ju visserligen ribban för att ta ett kliv framåt betydligt lägre – trots i runda slängar 20 minuter powerplaytid i den här serien så väntar Flyers fortfarande på sitt första powerplaymål mot Long Island-gänget.

Flyers PP var verkligen inte dynamit tidigare i slutspelet heller, men det kan som sagt inte bli sämre (om vi bortser från möjligheten att de börjar släppa in en massa mål).

Claude Giroux verkar trenda åt rätt håll och han är och förblir nyckeln till det här powerplay-spelet. Kan han hitta rätt där så är mycket vunnet.

Eller kanske kliver andraformationen, där Lindblom fick chansen framför mål, fram och spräcker nollan?

Och på tal om Lindblom….


Foto: Bildbyrån

1 – Oskar Lindbloms inverkan på isen

Det är inget snack om att Oskars comeback haft en enorm effekt på Flyers som grupp, fört dem samman som lag och skjutit till energi i en monoton miljö. Hans tillfrisknande fyller alla människor med glädje, och så klart gäller det i högsta grad dem som träffar honom på daglig basis.

Vi ska dock inte förglömma att Oskar är en väldigt talangfull spelare som var på väg mot sitt definitiva genombrott innan det tragiska sjukdomsbeskedet kom. Givetvis vet vi inte hur långt ifrån han är den nivån, givet den tuffa behandlingen och den långa frånvaron från hockeyn, men det tål ändå att påminnas om vilken spelare han är.

När Lindblom klev åt sidan den sjunde december så var han i delad topp i Flyers interna målliga med 11 mål på 30 matcher och riktigt starka underliggande siffror.

Häromdagen pratade jag med en person med klart bättre hockeyöga än jag och han jämförde Lindblom med Mark Stone, vilket är en lämplig liknelse.

Det är kanske inte alltid så flashigt, men ack så effektivt, när Lindblom spelar hockey. Hans spelsinne har tagit honom dit han är idag och förhoppningsvis får vi se stora smakprov på det i natt.

Heja Oskar (och Flyers).

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!