HockeyNews
PLUS

Bjurman: "Ingen Award-gala i Las Vegas – här är mina vinnare"

(13423) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 29 mars 2020

FacebookXWhatsApp

NEW YORK. Som väntat blir det ingen Award-gala i Las Vegas i sommar.
Synd för Tyskland.
De hade förmodligen fått fira sin första Hart Trophy i historien…

Bjurmans krönika presenteras av Watch It Live

Fast pandemin växlat upp i Nordamerika och gjort livet till en regelrätt skräckfilm i flera städer i USA – till exempel New York – fortsätter NHL hoppas att det någon gång i sommar ska gå att spela färdigt säsongen som avbröts för tre veckor sedan och dessutom genomföra någon form av playoff.

Tillåt mig uttrycka mina tvivel. Chansen att vi får se mer hockey innan hösten – om ens då – är nog inte större än att Milan Lucic vinner Hart Trophy.

Och apropå det: I veckan kom beskedet att draften skjuts fram – och att NHL Awards i praktiken ställs in. Det betyder att inga individuella priser kommer delas ut den här säsongen.

Tämligen ovidkommande i ett större perspektiv – för att inte säga fullständigt betydelselöst.

Men något ska man skriva om i en NHL-krönika och eftersom de ändå hann spela uppemot 71 matcher tänkte jag vi skulle ta och göra bokslut och dela ut de där pokalerna i alla fall.

Here goes...

Hart Trophy (Mest värdefulle spelaren)


Nominerade (enligt min enväldiga syn på saken): 
Leon Draisaitl (Edmonton Oilers), Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche), David Pastrnak (Boston Bruins).

Vinnare: Draisaitl.

– Här böjer jag mig lite för yttre press. Jag tyckte länge att MacKinnons uppvisning under vintern, när halva Avs-truppen var uppsatt på skadelistan och han praktiskt taget på egen hand såg till att de förblev ett av de allra främsta topplagen, bevisade att han är mer värdefull än någon annan. Och några gånger när jag såg honom spelade han så otroligt bra att jag tappade andan (inte den bästa liknelsen just nu kanske…förlåt). Men Draisaitls monstersäsong, och det faktum att han fortsatte producera som en hel Gretzky även när Connor McDavid satt på läktaren, går inte att bortse från. Han har varit bäst, och leder nu i ”pausen” poängligan med tretton poängs marginal. Grattis Tyskland, ni har er förste Hart-vinnare.

Frågar du vår krönikör Per Bjurman är tyske storstjärnan i Edmonton, Leon Draisaitl, NHL:s mest värdefulla spelare. Foto: Bildbyrån


Vezina Trophy (bäste målvakten)

Nominerade: Jacob Markström (Vancouver Canucks), Tuukka Rask (Boston Bruins), Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets).

Vinnare: Rask.

– Det finns för första gången på länge ingen given vinnare i den här kategorin, i alla fall inte sedan Darcy Kuemper blev skadad och berövades möjligheten att fullfölja det han höll på med under de inledande grundseriemånaderna. Men Big Tuukka har varit ett under av stabilitet från start till mål och får den fina pokalen av mig.

Rutinerade räven Tuukka Rask har haft en magnifik säsong. Foto: Bildbyrån


Norris Trophy (bäste backen)


Nominerade:
John Carlson (Washington Capitals), Victor Hedman (Tampa Bay Lightning), Roman Josi (Nashville Predators).

Vinnare: Carlson.

– Han kom av sig en smula sista månaden, men dessförinnan hade ju Carlson i DC rena rama Paul Coffey-säsongen på lut. Självklar vinnare, även om Josi varit ett rungande utropstecken i den allmänna röran i Nashville och Hedman varit… ja, Hedman.

John Carlson (till höger) har öst in poäng från sin backposition den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Calder Trophy (bäste rookien)


Nominerade
: Quinn Hughes (Vancouver Canucks) Cale Makar (Colorado Avalanche), Victor Olofsson (Buffalo Sabres).

Vinnare: Makar.

– Här finns det inget att debattera. Makar spelar redan som en fullfjädrad femplus-back. Vi har inte sett en rookie av den kalibern på blålinjen sedan Brian Leetch 1989. Olofsson? Ja, jag är kanske överdrivet patriotisk som nominerar honom, han ramlade väl egentligen ur diskussionen när han blev långtidsskadad, men det får ni helt enkelt ta. Det var så exalterande att för en gångs skull se en svensk etablera sig som tvättäkta målskytt, och det på momangen, att jag inte kan låta bli.

"Här finns det inget att debattera. Makar spelar redan som en fullfjädrad femplus-back". Per Bjurman tokhyllar Colorados nye storback Cale Makar. Foto: Bildbyrån



Selke Trophy (bäste defensiven forwarden)

Nominerade: Patrice Bergeron (Boston Bruins), Sean Couturier (Philadelphia Flyers), Aleksander Barkov (Florida Panthers).

Vinnare: Bergeron.

– Tråkigt, jo. Men korrekt. Så länge Bruins förstecenter är aktiv, och inte chockar världen genom att plötsligt tappa klippet i skridskoåkningen, kommer han vinna det här priset varje år. ”Bergie” är helt enkelt guldstandarden i  denna special-genre. 

Patrice Bergeron är som vanligt bäst. Foto: Bildbyrån


Lady Byng (mest sportslige spelaren)

Nominerade: Ryan O’Reilly (St Louis Blues).

Vinnare: Ryan O’Reilly.

– Äh, jag orkar inte sitta och kolla utvisningsminuter och nöjer mig med att nominera den givne vinnaren. Det finns ingen som spelar större hockey och samtidigt är så schysst och artig och snäll.

 Ryan O’Reilly – en sportslig spelare. Foto: Bildbyrån


Jack Adams (bäste coachen)


Nominerade
: Bruce Cassidy (Boston Bruins), Mike Sullivan (Pittsburgh Penguins), John Tortorella (Columbus Blue Jackets).


Vinnare: Tortorella.

– 2019-2020 kommer inte gå till historien som coachernas säsong, nej. De har, på goda grunder, tvingats gå genom sin egen miniversion av MeToo-rörelsen och fler än någonsin fått sparken. Men samtidigt har några gjort ett  lysande jobb och ”Tårtan” måste framhållas särskilt. Han fick sin trupp sönderslagen förra sommaren, allt han hade av stjärnglans försvann i ett slag – och under långa sekvenser under vintern var de NHL-värdiga pjäser som fanns att tillgå skadade. Ändå har han ännu en gång gjort Blue Jackets till playoff-kandidat. Det är en oerhörd prestation.

John Tortorella är minst sagt en kontroversiell tränare. Fotbo: Bildbyrån

General Manager of The Year


Nominerade:
Joe Sakic (Colorado Avalanche), Don Sweeney (Boston Bruins), Jeff Gorton (NY Rangers).

Vinnare: Sakic.

– Det var många som föll bort i den här kategorin i samband med trade deadline, men Sakic säkrade sin status som klassens ess redan med alla briljanta ”moves” i somras.

Joe Sakic har gjort ett gediget jobb med Colorado Avalanche. Foto: Bildbyrån

•••

Ja, det var allt för den här veckan.

Ta hand om er, stanna hemma och låt oss hoppas på ett under.

•••

Per Bjurmans blogg på Sportbladet 

Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast på Sportbladet 

•••

Riktigt bra! Värd en kall öl  – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!