HockeyNews
PLUS

ANALYS: Passar Dick Axelsson in i Djurgårdspusslet?

(11069) Axelsson/DIF
Bildbyrån

Publicerad: 21 november 2019

FacebookXWhatsApp

Guldkandidat inför säsongen, men Djurgården har inte motsvarat de högt ställda förväntningarna från journalistkåren.
Kan stockholmarna, med nya pusselbiten Dick Axelsson i truppen, lyfta i tabellen?
Statistikexperten Erik Wilderoth har grävt bland siffrorna för att syna lagets kräftgång i SHL.

SHL presenteras av ATG Sport 

Inför säsongen pratades det om Djurgården som en guldkandidat. Under SHL:s upptaktsmöte hade hela 24 procent av journalisterna DIF som tips på svenska mästare. Om detta säger mer om Djurgårdens spel eller journalistkåren på plats låter jag vara osagt men dagen till ära är jag övertygad om att den siffran sjunkit drastiskt. Djurgården placerar sig för dagen in på en play-in-plats.

Tom Nilsson firar sitt 1–0-mål mot Luleå. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån. 

Istället för att gnälla om skador och så vidare så tar vi en titt på hur laget Djurgården sett ut hittills och varför Dick Axelsson är en logisk pusselbit till detta lag.


Mätetal 

Värde 

Rank SHL 

CF%

54,4%

2:a

PDO

99,6

7:a

xGF%

49,2%

11:a


Tittar vi på de stora penseldragen så ser Corsin bra ut och PDO:dens n (räddningsprocent +  skottprocent) ser även den bra ut (ligga mellan 102 och 98 är bra). Hade vi inte haft fler, mer avancerade måttstockar, skulle jag säga “detta ser riktigt bra ut, poängen kommer att komma”. Men det tredje mätetalet xGF% (andel av förväntade mål) hintar om något annat. Hade alla lag skjutit på samma sätt, så hade detta tal visat ett 1-till-1 förhållande med CF%. Så vad innebär detta? Vi bryter ner Djurgårdens spel för att komma fram till varför siffrorna inte är 1-till-1.


Mätetal

Rank SHL

Controlled Exists Antal Försök

1:a

Controlled Exists Antal Lyckade

1:a

Controlled Exists Success Rate%

3:a

Dump-outs Antal Försök

13:e


Från det att Djurgården når pucken i egen zon så tar de ut pucken med kontroll i mittzonen. Flest antal försök att ta sig ut med kontroll och gör det även framgångsrikt. Det visar även siffran Dump-outs där de är placerade 13:e i SHL. För en supporter som gillar skicklighet och kreativitet så borde det istället stå 2:a. Näst bäst på att undvika dumpningar ut ur zonen.

So far so good. Djurgården har därmed pucken under kontroll i mittzonen.


Mätetal

Rank SHL

Controlled Entries Antal Försök

10:a

Controlled Entries Antal Lyckade

6:a

Controlled Entries Success Rate%

1:a

Dump-ins Antal Försök

1:a


Tvärtom. Här är syftet att ta sig in i zonen. Punkt. Enklaste sättet att göra det är förstås att dumpa in pucken. Djurgården är 1:a i hela serien när det kommer till lyckade kontrollerade ingångar% och Dump-Ins. Dvs, de tar inga risker i mittzonen utan gör sina försök på kontrollerade ingångar när de har störst chans att ta sig in i zonen. Är sannolikheten låg, ner med den djupt.

Ingångar och utgångar summerat, Djurgården behandlar mittzonen som ett minfält. Riskminimering.

Rasmus Kahilainen är en av många juniorer som fått chansen i DIF. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån. 

Det är här det blir spännande, eller inte spännande. Väl i anfallszonen skjuter Djurgården mest “utsida” av alla lag i SHL. 69,6 procent av deras avslut har “slängts in” på kassen från det vi kallar utsida. Av dessa 674 “skott” har 7 lett till mål. Det är 1,03% (varav ett var i tom bur av dessa).

Visst jag förstår att det är för att “skapa situationer” men om vi jämför med Frölunda, det laget som ligger före i corsitabellen, så blir skillnaden brutalt tydlig. Frölunda har skjutit 451 skott från utsidan och dessutom gjort 9 mål.

Djurgården svart, Frölunda grön.


Pusselbiten Dick Axelsson

Så då kommer vi till Dick Axelsson som förstås är känd för sin spets som hockeyspelare.

Följande “spider” visar Dick Axelssons siffror 2018/2019 och snittet på Djurgårdens forwards 2019/2020. Ligger en punkt i ytterkanten är den bäst i ligan. 

Och här blir det tydligt vad Djurgården vill ha från Dick. Skapa målchanser är han topp i ligan på. Både för sin egen del men även sätta upp medspelare i bra lägen. Kontrollerade ingångar är inga extremt höga siffror men var i topp i DIF ifjol. Dumpningar ägnar inte Dick sig åt säger siffrorna.

Kan Dick Axelsson lyfta Djurgården? Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån. 

Så hur kommer detta att spela ut sig? Dick är en fin pusselbit sett till spetsegenskaper. Spetsegenskaper som dessutom DIF saknar för tillfället. Men för att göra en halvbra liknelse, en fin pusselbit, men är det rätt pussel den försöks tryckas in i? Det får tiden utvisa men en fin pusselbit helt klart. Kommer även de skadade spelarna tillbaka så har Djurgården potential att lyfta i tabellen. Når det till journalisternas förväntningar? 

***

Erik Wilderoth är skribent på HockeyNews.se och även expert på C More-produktionen Hockeylabbet. Statistiken som använts i analysen är hämtad från Sportlogiq.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!