FÖLJ OSS
.
KRÖNIKA
Hjältarna i Västerbotten

Mattias Ek:

Hjältarna i Västerbotten


25 oktober
Hur länge kommer det att dröja innan vi får se ett SHL-derby i Västerbotten? Kommer det ens att hända? Ja, inte så länge det finns spelare som Jonathan Dahlén som får Löven att falla.

Det måste svida i många hockeyhjärtan i Umeå att se att samma kväll som Björklöven torskar hemma mot Timrå så vinner Skellefteå i SHL mot Mora. Med 10-4. Skellefteåstjärnan Joakim Lindström var inte ens svettig.

Det fullständigt haglade in puckar bakom Christian Engstrand i Moramålet. Efter det sjätte, vid 6-3, fick han nog och lämnade över till reserven Mattias Pettersson. Eller om det var coachen Mattias Karlin som drog det kortet mest för att göra något.

Det var inte det att Mora inte försökte mot Skellefteå. Mathias Bromé slog till med sitt första mål för säsongen. Tre gånger om. Ändå vann Skellefteå med förkrossande 10-4. Enligt Domarna.se var det den första tvåsiffriga SHL-matchen sedan den 27 februari 2010 då Modo spöade Färjestad med 10-3.

Skellefteå fick snabbt, enkelt och lite turligt 3-0 att gå på. Adam Petterssons 1-0 var påpassligt efter att ha fiskat upp en sargretur och sedan skickat in pucken framför mål på vinst eller förlust. Det blev vinst eftersom pucken styrdes på Christian Engstrands nedlagda klubba och klättrade sedan som en spindel in i nätet. Mora-Bromé var överallt på offensiv planhalva. Men inga Moraspelare hjälpte sina målvakter så det störde. Den debuterande NHL-värvade backen Brandon Gormley var beställd av C More till intervjumikrofonen i en periodpaus, men kanske hittade han inte dit, eller så ville den vilsne nordamerikanen ha hjälp att hitta till omklädningsrummet för att få så många minuters vila som möjligt innan det var dags att släppa in fler Skellefteåmål bakåt. Gormley gjorde en okej debut i SHL, spelade 2-2, hade en assist, var på isen i drygt 20 minuter i en match där hans lag föll med tvåsiffrigt. Det fanns andra syndabockar i Mora.

Och det fanns andra hjältar i Skellefteå än Joakim Lindström, Pär Lindholm och Oscar Möller. Eller för den delen Bud Holloway och Matt Anderson. Det var en kväll där övriga Skellefteå bidrog. Som backen Jonathan Pudas. Han blev tvåmålsskytt och recenserade sitt första mål (2-0) i en intervju med Björn Oldeen och kallade den lågt flygande pucken för "sorkdödare".

Det såg länge ut som att mål- och poängkungen Joakim Lindström skulle gå mål- och poänglös från en krossvinst. Men Mora drog på sig några utvisningar och gav Lindström chanser i powerplay. Till slut kom läget. En laserstråle i Pettersson högerkryss och så var det 9-4. Mission accomplished.

Skellefteå sköt 42 skott på mål. 24 skott utanför. Det skulle inte förvåna mig om några av dessa projektiler landade söderut längs E4:an. För medan Skellefteå öste på med tio mål i SHL kammade Björklöven noll hemma mot Timrå. Jag trodde kanske att Joakim Fagervall var coachen som skulle få Björklöven att vara med och nosa på topplatserna i hockeyallsvenskan. Och möjligen kommer han att lyckas, men det kan dröja.

Då är det roligare att se Timrås glöd. Nye TIK-coachen Fredrik Andersson bossade över hockeyallsvenskans fyndigast lirande lag redan innan Jonathan Dahlén bestämde sig i samråd med Vancouver Canucks att resan mot NHL fortsätter i Medelpad den här hösten. Dahlén är suverän. Redan i första matchen, den 13 oktober hemma mot Västervik, virvlade han runt och serverade Jakob Olofsson till matchens enda mål. Vadå körtelfeber för Dahlén? Vadå gått ner fem kilo? Vadå spela sig i toppform?

Mot Björklöven satte den snart 20-årige forwarden 1-0 på straff. Sedan dukade Dahlén för Filip Hållander till 2-0, för att sedan, i powerplay, göra likadant för Lukas Zetterberg till 3-0. De tre målen kom på mindre än tio minuter. Björklöven var förstummat. Precis som publiken i T3 Center i Umeå.

Det spekuleras i vilken SHL-klubb Jonathan Dahlén ska spela i längre fram under denna säsong. Eller om han ska till Schweiz!? Det borde snackas mer om hur bra Timrå är – och kan bli med Dahlén i laget. Det är långt kvar till kvaltider, men tänk vilken evighetssaga om Dahlén skulle göra en Henrik Zetterberg och spela upp Timrå i SHL innan han drar vidare till NHL! Jonathan Dahlén har redan gjort tre mål och fyra assist på fem matcher. Hyfsat av en tonåring som letar efter formen.

Den enda "segern" Björklöven tog mot Skellefteå denna onsdagskväll i slutet av oktober var publiksiffran. Björklöven hade 4 295 åskådare i 3-0-förlusten hemma mot Timrå. Skellefteå lockade 3 567 till Skellefteå Kraft arena i 10-4 segern över Mora.

Med spelare som Tim Söderlund, Jonathan Pudas och stjärnorna borde det komma fler framöver.


Källor.


Dela artikel
.
.
.
.
Ansvarig utgivare: John Falck
© HockeyNews.se


Till toppen av sidan
expand_less
.
.
.
.