HockeyNews
PLUS

Ek: Barnsliga HV får inte visa sitt fula tryne igen

(29476) Ek HV-krönika
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 22 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Ingen som har sett HV71 den här hösten kan vara det minsta förvånad att Tomas Montén får sparken.
Det har allt som oftast varit bottenlöst uselt. Och för att det inte skulle råda några som helst tvivel på vad som måste göras förlorade HV hemma mot Malmö med ÅTTA-noll.
ANNONS

HV71 har vunnit fem SM-guld varav fyra stycken på 2000-talet. Därmed snackar vi om en av de bästa klubbarna i landet i modern tid.

Men från 2010-talet och framåt, SM-guldet 2017 som det stora och egentligen enda undantaget, har Jönköpings hockeystolthet inte gått att känna igen.

HV är inne i en ond spiral där tränare efter tränare får kicken. Tomas Montén är den senaste i raden. Det funkade inte med honom. Relativt snabbt kunde man höra frustration hos spelare som beklagade sig över röran på isen. Det spretade. Det fanns ingen struktur. HV71 spelade inte som ett lag. HV kan bevisligen inte försvara sig och det regnar in mål bakåt.

ANNONS

Bara när målvakten Joni Ortio prickat in en kanonkväll i kassen och när HV fått lite hjälp av ett ännu mer för aftonen förvirrat motståndarlag har det blivit segrar. Tre på tolv försök.

HV71 har klappat igenom gång på gång. Vid 3–1-ledning hemma mot Färjestad inför sista perioden för en månad sedan såg allt bra ut. Sedan gjorde Färjestad 5–0 i den tredje perioden och allt som behövdes var en liten backmiss vid 2–3-målet. Resten var kattens lek med råttan.

HV71:s kollaps mot Frölunda i Scandinavium där 4–0 efter en period blev förlust med 6–4 är en klassiker i SHL.

ANNONS

HV:s bortaturné i Norrland mot Modo (1–6), Luleå (2–5) och Skellefteå (1–3) var en mörk veckan där Modomatchen var den riktigt pinsamma insatsen av de tre.

HV71 ligger sist efter tolv omgångar och 8–0-förlusten mot Malmö under lördagen var ett vrål från spelarna att styrelsen måste göra nånting angående ledarbiten. Det var inte bara ett ras eller kollaps. Det var långt mer än så.

Svaret blev – igen – att Johan Lindbom får ta av sig sin kavaj och kliva ner i spelarbåset och reda ut härvan av misslyckanden. Hitta ett grundspel. Bygga ihop spelare till backpar och kedjor.

ANNONS

##Att klubbdirektören för andra säsongen i rad blir en nödlösning för att HV ska slippa kval och undvika åka ur är naturligtvis en skamfläck för en klubb som har gjort sig känd för att kunna så mycket bättre.

De senaste åren är dyster HV-läsning.

2023 Tomas Montén blir ny huvudcoach och får sparken efter tolv matcher.

ANNONS

2022 Tommy Samuelsson, kvalhjälten när HV71 tog steget tillbaka till SHL, får kicken efter halva säsongen.

2021 Nicklas Rahm, en gång en HV71-back, får kicken efter 32 omgångar.

Johan Lindbom har både lett HV till SM-guld som huvudcoach och fått sparken. Nu är han alltså åter tillbaka med skridskorna på sig.

ANNONS

Fler tränare än så här har fått sparken i HV71 från 2010 och framåt och långsiktigheten är som bortblåst.

Sportchefen Kent Norberg får ta en stor del av skulden för att det har blivit som det har blivit i höst. Tomas Montén blev en felsatsning. Han gjorde så klart så gott han kunde och det räckte inte.

0–8 hemma mot Malmö och det var så in i helv… uselt att det helt enkelt var omöjligt att inte göra nånting från styrelsehåll.

ANNONS

##Blir det bättre nu då? Säg så här. Det kan inte bli sämre.

##Men den där barnsliga uppgivenheten på isen var pinsam att se och måste omedelbart städas undan för att aldrig mer visa sitt fula tryne på en SHL-is.

HV71 måste först av allt få ordning på försvarsspelet. Det fick Johan Lindbom förra säsongen. Nu får han mer tid på sig och Kent Norberg har garanterat inte värvat den sista backen den här rent ut sagt sanslösa säsongen.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln