HockeyNews
PLUS

Ek: Efter den sega hösten – nu är Djurgårdens hemvändare som allra bäst

(27455) John Norman krönika
Johan Löf/Bildbyrån

Publicerad: 10 april 2023

FacebookXWhatsApp
Hemvändarna i Djurgården har kommit upp till en nivå som Björklöven har svårt att matcha.
Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman drar laget mot den allsvenska finalen. Om Löven och Viktor Stråhle har något sparat knep är det hög tid att plocka fram det.

Det är inte alls så att Djurgården spelmässigt är märkbart bättre än Björklöven. Umeås hopplock med nordamerikanska toppspelare har många högklassiga lirare på allsvensk nivå och de kan verkligen det här med att få puckar på mål, skapa chanser och även göra mål.

Men för varje match som går, man såg det inte minst i Djurgårdens vändning i den svängiga matchen på påskafton där det blev hemmaseger (5–4) på Hovet, så är det Djurgårdens hemvändare som gör skillnaden mellan de här semifinallagen.

Lagkaptenen i Djurgården, Marcus Krüger, har varit konsekvent bra hela säsongen utan undantag. I inledningen lade han mycket kraft på att bygga en hållbar grund som skulle hålla hela vägen till april. Krüger är ligans överlägset bästa tekare och defensiva forward. Det var det han tog fasta på i september och oktober. Krüger har därefter jobbat sig upp till ett snitt på en poäng per match. En klasspelare rakt igenom.

Med Marcus Krüger som den röda tråden för Djurgårdens säsong är Stockholmsklubben nu framme vid matchboll mot den kanske ruggigaste motståndare i det allsvenska slutspelet. Åtminstone sett till tjuv- och rackarspelet.

##Björklöven tappar en hel del av sin grisighet när Alex Hutchings saknas.

##Som nu när han är avstängd i två matcher för att ha sänkt ä-n-n-u en målvakt i det allsvenska slutspelet.

Förra säsongen fick han både Modos Tex Williamsson och HV71:s Jonas Gunnarsson ur spel och på påskafton sänkte han Djurgårdens andremålvakt Matthew Galajda. Det är inte så att Hutchings spelar skitfult, men han spelar med såna marginaler att risken för en målvaktsskada är stor. Så det är ingen slump att det ser ut som det gör runt honom.

##Med Alex Hutchings borta även i nästa match behöver nog någon i Björklöven axla hans svarta Darth Vader-mantel.

Tillbaka till Djurgården. Efter en stundtals skakig höst och rätt kämpig vinter är Djurgården bara en match ifrån final i jakten på SHL-platsen.

##Och nu spelar Daniel Brodin och John Norman, som precis som Krüger vänt tillbaka till Stockholmsklubben för att hjälpa laget tillbaka till SHL, på sin bästa nivå för säsongen.

Brodin vinner närkamp på närkamp. Forecheckar, brunkar och finlirar i en virvlande mix. Som de två målen i powerplay på Hovet i lördags. Som när John Norman och Brodin jobbade fram pucken till Emil Berglunds snygga 1–0-mål i en fullsatt Winpos Arena.

Brodin var sänkt i feber i sex dagar i kvartsfinalen mot BIK Karlskoga och missade matcher. När han var frisk hade det medicinska teamet fingertoppskänslan att låta Brodin träna ikapp innan han kastades tillbaka in i hettan i slutspelet. Och nu spelar han på säsongsbästa.

Samma sak med John Norman, som har kämpat mot en ögonsjukdom under säsongen och genomgått dubbla operationer. Nu ser alla – och även han själv (!) vilken nytta han gör med sina snabba ben och sin kvicka uppfattningsförmåga.

Linus Klasen har gått en egen kamp mot ljumskarna, men är nu så bra som den 37-åriga kroppen låter honom vara. Hans 2–0-mål mot Björklöven höll på att knäcka ljumskarna på Löven-målvakten Joona Voutilainen…

Och kanske var det precis vad Klasen gjorde när han åkte in med 2–0:an. För efter Marcus Krügers 3–0 bytte Viktor Stråhle ut Voutilainen mot slutspelsdebuterande målvakten Alex D’Orio.

Efter det blev Björklöven faktiskt lite bättre. Men Djurgården hade kontroll på händelserna och höll motståndet ifrån sig.

Viktor Stråhle började möblera om i kedjorna och Björklöven kröp i den tredje perioden så nära som till 3–4 tack vare det. Men det blev ingen oro i Djurgården.

Inhoppande tredjemålvakten Jesper Myrenberg spelar med ett förvånansvärt lugn och gjorde ett bra jobb ihop med Djurgårdsbackarna, så Björklöven var inte riktigt nära en kvittering.

Djurgården har skaffat sig matchboll hemma på Hovet på onsdag. Och om Johan Garpenlövs lag får en liknande match kommer Djurgården att ta sig till final.

Björklöven behöver vara effektivare. Det brukar vara lättare sagt än gjort.

IF Björklöven-Djurgårdens IF 3–5 (0–2, 2–2, 1–1)

Mål, Björklöven: Jacob Olofsson, Scott Pooley, Alexander Wiklund.

Mål, DIF: Emil Berglund, Linus Klasen, Marcus Krüger, John Norman, Linus Arnesson.

Skott: 37–28 (11–10, 12–12, 14–6)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!