HockeyNews
PLUS

Ek: Att fynda i Hockeyallsvenskan – det kan vara ett guldrecept

(25081) Linus Johansson Theodor Lennström
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 22 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
Lyckade värvningar från Hockeyallsvenskan är vad varje sportchef i SHL drömmer om.
För vem vill inte framstå som ett geni med superkoll?

Patrik Karlkvist fick chansen i SHL förra säsongen av Oskarshamn. Rätt många var skeptiska eftersom Karlkvist inte hade spelat i SHL tidigare och hade en tämligen misslyckad, och väldigt kort, tid i den finska ligan. Han var dessutom 29 år och då har man i hockeyns värld inte alltför många år på toppen kvar. Eller?

Vi vet hur det gick. Patrik Karlkvist gjorde 26 mål och lika många assist under sin första säsong för Oskarshamn. I höst har han visat – på nytt – att det inte var någon engångsföreteelse och att han visst håller i SHL. Toppklass. Åtta mål och tre assist på tio matcher. Han har en förmåga att vinna sig tid och göra något vettigt med pucken i nästan varje byte.

IKO:s general manager Thomas Fröberg, och för all del även huvudcoachen Martin Filander, får välförtjänt beröm för att ha fyndat i Hockeyallsvenskan.

Tyvärr får inte de allsvenska klubbarna tillräckligt med cred, eller pengar, för att ha utvecklat spelarna i sin miljö och i sin liga, men i det stora hela är det NHL och hockeyns struktur med ett felande transfersystem som är rotan till det onda. I fotbollen tillhör Fifa, kontinenterna och nationsförbunden en och samma familj. I hockeyn är det NHL som styr.

Det gör det ännu viktigare för SHL-klubbarna att hitta prisvärda och utvecklingsbara spelare ett hack ner i näringskedjan.

Regerande svenska mästarna är en av de bästa i klassen när det kommer till lyckade allsvenska värvningar.

Henrik Björklund är det senaste fyndet i raden. 32-årige Björklund (han är ä-n-n-u äldre än Karlkvist) har Färjestad som moderklubb, men för de flesta är han en BIK Karlskoga-spelare. ”Björka” hade tills i år gjort ett 30-tal matcher i SHL. Fram till 2011.

Men som tung högerskytt har han under 13 säsonger i Hockeyallsvenskan smackat in över 200 mål och samlat in mer än 400 poäng.

##Att han har fått en SHL-chans av Färjestad måste man älska. Och Björklund får göra precis det som han har gjort så bra i BIK Karlskoga.

##Skjuta och göra mål.

Mot Brynäs dundrade han in 1–0 efter mindre än en och en halv minut sedan Linus Johansson kämpat fram pucken till honom efter en första Brynästavla i egen zon.

37 sekunder in i andra perioden drog han in en retur till 4–1 och var sedan på väg ut genom sargen och ned i Gavleån. Men Monitor ERP Arena står kvar.

Henrik Björklund håller gott och väl i SHL också. På tolv matcher har han gjort fem mål och sex assist och det är ett jättebra facit.

På tal om Linus Johansson. Hans resa till SHL har också varit krokig. När han som blivande 24-åring fick ett SHL-kontrakt av Djurgården hade Troja/Ljungby-liraren varit i Nittorp, Olofström och norska Storhamar innan hittades i allsvenska Mora. Resten vet vi.

Ett annat exempel är Theodor Lennström. Färjestads backstjärna har få övermän i SHL för närvarande. Mot Brynäs smekte han in sitt sjunde mål för säsongen förbi en skymd Anders Lindbäck.

Lennström var 23 år när Färjestad första gången värvade honom från BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan. År för år har han blivit bättre och nu står han kanske på sin topp.

Det är ju så klart inte alla allsvenska spelare som klarar av att ta klivet till SHL för att i landets bästa liga få fortsatt maximal utveckling. Men varje gång det händer är det som sagt väldigt roligt.

Ytterligare ett exempel på klipp som Färjestad har gjort i BIK Karlskoga är spelbegåvningen Marcus Nilsson, ”Lilliz”, kallad. Han hade ett första relativt misslyckad försök i SHL hos AIK då han som 25-åring flyttade till Karlstad och Färjestad 2016. Poänggörandet tog inte fart direkt, men efter att ha gjort 21 poäng följt av 30 och 28 kom det stora genombrottet 2019/2020 då han slog till med 54 poäng. ”Lilliz” blev poängkung i SHL, utsågs till bäste forward och fick KHL-kontrakt.

Året i KHL blev ingen hit och han fortsatte till Schweiz och inför förra säsongen var han en av de där återvändarna i Färjestad som banade vägen för klubbens tionde SM-guld.

31-årige Nilsson har gjort tolv poäng på tolv matcher i höst och han spelar med den där avslappnade självklarheten med pucken igen och det är en njutning att se.

Skellefteå har också varit bra på att hitta kanonspelare i Hockeyallsvenskan och förra säsongen gjorde Luleå ett kap när Pontus Andreasson hämtades in från Björklöven.

För SHL-klubbarna med gulddrömmar utgör lyckade värvningar från Hockeyallsvenskan en framgångsfaktor. Då har man råd att värva dyra och etablerade spelare och samtidigt lyfta upp juniorer från de egna leden.

Förra säsongen värvade HV71 från Västervik under pågående säsong i sin kamp för att ta sig tillbaka till SHL. Myles Powell gjorde stor nytta i HV efter en fin start i östra Småland.

LÄS MERVästerviks backstjärna lockas av SHL-spel: "Det korta svaret är ja"

Faktum är att det är lite förvånande att inte SHL-klubbar i större utsträckning köper loss spelare från allsvenska klubbar om man märker att de har kvaliteter som skulle kunna passa in. Istället för att chansa på spelare som är på väg nedåt i sina karriärer och som kostar massor av pengar när de kommer från NHL, AHL, Schweiz eller gud förbjude, KHL, kan det kanske vara värt att ge spelare som Daniel Brickley, Nick Schilkey eller Nikola Pasic en chans i SHL efter jul?

##Brickley spelar väldigt mycket i Västervik och måste därför hushålla med krafterna. Men ge honom 20 minuter per match i SHL och det kan bli succé. Schilkeys målskytte i Björklöven kan inte många ha missat – och Pasic spelar sitt livs hockey i Södertälje.

Brynäs hade en jobbig lördag i Gävle och de stora misstag man gjorde i egen zon utnyttjade Färjestad skoningslöst. 5–1 till Färjestad speglade inte spelet, men effektiviteten.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)