Ek: Tre Kronor blev uppläxat av två SM-guldvinnande kanadensiska backar

Publicerad: 17 december 2021

Efter fyra riktigt bra Tre Kronor-matcher den här säsongen blev de där återkommande bristerna i effektiviteten knäckande mot Kanada.

Det svenska laget blev uppläxat av två SM-guldvinnande kanadensiska backar i fråga om målskytte.

Kanske var det Tre Kronors tur idag att känna av det här med att spela match två dagar efter varandra.

Ryssland gjorde det mot Tre Kronor, men lyckades kämpa till sig en 1–0-vinst efter starkt försvars- och målvaktsspel.

Och visst hade Sverige sina klara målchanser även mot Kanada. Vid 0–0 i början av matchen hade Spartak Moskva-forwarden Emil Pettersson en glimrande chans att spräcka nollan på ett friläge, men den kanadensiske KHL-keepern Ed Pasquale stängde igen mellan benskydden och den fräcka isaren blev inte så lyckad.

Tre Kronor hade också ett antal möjligheter i numerära överlägen inklusive en halv minut i spel fem mot tre utan att få hål på Kanada. Den förre Skellefteåbacken Morgan Ellis, nu i Eisbären Berlin, täckte skott med hela kroppen och stoppade åtminstone tre puckar innan de träffade Pasquales kasse.

Istället var det Kanada som visade prov på en bättre effektivitet. Den SM-guldvinnande före detta Frölundabacken Brandon Gormley hade lite flax när han direktsköt på Röglestjärnan Adam Tambellinis passning till 1–0 förbi CSKA Moskva-målvakten Adam Reideborn i powerplay.

Gormleys halvträff gjorde att pucken hamnade i krysset utan chans för Reideborn.

Tre Kronor lade sedan massor av energi på att spräcka nollan i turneringen och i slutet av den andra perioden, efter nästan fem mållösa perioder i Moskva, lyckades den kraftfulle Färjestadscentern Gustav Rydahl hitta rätt när han lyfte in en backhand till 1–1.

##Det är med modet att stångas framför motståndarmålen som man gör mål i den internationella hockeyn 2021.

##Det finns tyvärr extremt få lirare som är så skickliga att de kan såga sig igenom tunga, täta samlade försvar.

Brandon Gormley, målskytt för Kanada. Foto: Bildbyrån

Sedan var det som om Tre Kronor pustade ut och slappande av. Det gick att göra mål i Channel One Cup i Moskva.

Därefter fick Eric O’Dell kontra in 2–1 och när Brynäsbacken Chay Genoway klippte in 3–1 var det kört. Gormley och Genoway vann SM-guld med Frölunda 2019.

Närmare än en puck i ribban av Tre Kronors lagkapten Linus Johansson vid friläge att reducera till 2–3 kom inte det svenska laget.

Ett mål på två matcher är ett svagt svenskt facit. Defensiven var bra mot Ryssland, men inte tillräckligt bra mot Kanada.

Så när förbundskapten Johan Garpenlöv ska utvärdera det här lagets insats efter den sista svenska matchen på söndag mot Tjeckien behöver offensiven i Tre Kronor spetsas till.

Här finns ju målskyttar som Malte Strömwall och Emil Pettersson. Det finns också väldigt skickliga offensiva högerskjutande backar som Lukas Bengtsson, Tim Heed och Jonathan Pudas.

##Mer pang på. Mer jävlar anamma.

##Mindre letande efter det perfekta skottläget, då kommer förmodligen också mer än ett mål.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!