HockeyNews
PLUS

HV71 stormar mot SM-kvartsfinal – Växjö är mest en blåsning

(12342) HV71-Växjö
Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Publicerad: 1 februari 2020

FacebookXWhatsApp

JÖNKÖPING. Det här var ett derby med en tydlig skiljelinje mellan två Smålandslag som är på väg mot två helt olika avslutningar på den här säsongen.

HV71 stormar mot SM-kvartsfinal och Lias Andersson är tillbaka.

Växjö däremot är en besvikelse och frågan är om det ens räcker till åttondelsfinal.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På lite mer än en vecka har HV71 gått från att vara ett lag som hade en fem matcher lång förlustsvit till att vara segermaskin som har gjort 4-1 borta mot Rögle, 8–4 hemma mot Färjestad, 3–1 borta mot Oskarshamn och 5-0 hemma mot Växjö.


Det powerplay som förut var en rynka i pannan på HV71-tränaren Stephan ”Lillis” Lundh är numera två starka enheter som turas om att producera mål och poäng.


När Växjö tog den ena slarviga utvisningen efter den andra small det bakom Växjömålvakten Viktor Andrén. HV71 gjorde tre mål i powerplay utspridda över de tre perioderna.


Smålandsderbyt var aldrig spännande. HV71 kunde ta sin tredje raka trepoängare mot Växjö den här säsongen och nu flyter det mesta på.


Hemvändande Lias Andersson fick ett bejublat mottagande av hemmapubliken i Kinnarps arena när han tio dagar tidigare än planerat dök upp i laguppställningen inför det utsålda hemmamötet med Växjö. PR-mässigt skickligt fick nummer 23 vara med i lineupen och den laddningen som redan fanns bland de 7 000 åskådarna gav HV ytterligare energi.


När Växjö tog den första av de där många knepiga utvisningarna – efter 24 sekunder – small det och Juuso Ikonen, som har levererat alldeles för lite i förhållande till sin HV-lön fick se sin passning styra på skridskorna på båda Växjöbackarna Oliver Bohm och Daniel Rahimi innan den gick in till 1–0.


Det tog lite drygt 14 minuter innan Växjö hittade på något som kunde liknas vid ett anfall och då var det Daniel Rahimi som bröt in på HV-målet.


Det var därmed backbjässen Rahimi som tog Växjös första av få initiativ till att göra det här till ett Smålandsderby med lite nerv.


##Det är beklämmande att se vad lite Växjö åstadkommer under en SHL-match och om det blev storpisk borta mot Luleå i torsdags så var det här om möjligt ännu sämre sett till prestationen.


Var har Växjö sin ledande kedja?


##Finns det någon i laget som vill till slutspel?


Har jag missat att säsongen redan är inställd?


##Jag har förstått att Richard Gynge hämmas av en skada och inte alls är sig lik. Men vad ska de andra skylla på?


Det var nog många med mig som rankade Växjö Lakers högre än HV71 inför den här säsongen. Lakers har gjort ett antal justeringar i truppen och det är klart att de skadade centrarna Erik Josefsson, Jakob Forsbacka Karlsson och Marcus Davidsson saknas.


Men av dem är det egentligen bara Josefson som har varit bra. Växjö kan möjligen krångla sig till en åttondelsfinal även om det ser oerhört mörkt ut spelmässigt, men vad Lakers ska göra där har man ju inte en susning om.


HV71 å sin sida har något bra på gång. Lias Andersson behöver säkerligen de sista 14 matcherna i grundserien på sig för att hitta tajming, självförtroende och en kedja med lite kemi i. Allting finns i alla fall på plats.


HV71 har tagit sig igenom sin svacka och har spelat utan Nils Andersson, Didrik Strömberg och Anthony Camara när den nya segersviten har byggts. Camara har nu avtjänat sin fem matcher långa avstängning och Christoffer Törngren har en match kvar av sin. Sedan är de tillbaka.


##HV:s styrka, men också dess svaghet, är att få spetsspelare sticker ut. Målen och poängen är förhållandevis jämnt fördelade.

##OM det är en svaghet tror jag att ”Lillis” Lundh kan leva med den.


I 5–0-segern mot Växjö utsågs backen Emil Andrae, född 2002, till matchens lirare.


Och det var han. Vilken lirare. Jisses. Här har HV71 en ny stjärnback på gång.


– Ibland kunde han spela lite säkrare för sitt eget bästa, men som sagt, han löser det mesta, säger HV71:s assisterande sportchef Johan Davidsson om Andrae.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)