HockeyNews
PLUS

Fyra spelare ska in: "Inte en chans på svenska etablerade spelare"

(6224) Västervik
Bildbyrån

Publicerad: 26 juni 2019

FacebookXWhatsApp

Back- och målvaktssidan är klar.

Nu ska det in två forwards och två centrar för Västervik.

Här berättar sportchefen Emil Georgsson om sin syn på backbesättningen, hur diskussionen går med Emil Alba och hur de ekonomiska problemen påverkar spelarbudgeten.

Presenteras av Coolhet – odds från SHL till Hockeytvåan

Västervik tog i helgen in backen Adam Plant och med den 24-årige kanadensaren har Västervik nu åtta backar på kontrakt och därmed är sportchef Emil Georgsson klar med backsidan.

– Jag tycker att vi efter förutsättningarna har en intressant backbesättning. Ganska ung såklart. Medelåldern är kring 22,5 år, men många som vi behöll tog ett jäkla kliv förra året. Vi har förhoppningar på att de ska göra det även i år, säger Georgsson, som vill att de här backarna även kan utvecklas till mer än bara bra spelare på isen.

– Jag hoppas att de kan ta kliv även i ledarkostymen. Det måste någon göra. Vi tappar Emil Wahlberg, som var en ledartyp. (Andreas) Frisk var i omklädningsrummet en del även om han var skadad. Såklart att man skulle vilja ha någon med några år på nacken, med det kostar. Vi tycker det finns stor utvecklingspotential i våra backar, säger Georgsson.

Blev du förvånad över tappet av Wahlberg?

– Jag hade förhoppningar på att behålla honom. Jag vet att Stolt (Oskarshamns sportchef) och Wahlberg känner varandra. Men jättekul för Emil. Han har kämpat länge. Klart han ska ta den chansen. Jag ska åka och heja på honom, inte Oskarshamn, säger Georgsson och skrattar.

Emil Georgsson under tiden han spelade. Numera är han sportchef i Västervik. FOTO: Bildbyrån.

Även målvaktssidan är klar, men det är på de offensiva platserna det behöver komma in några spelare. Västervik har tio centrar/forwards. Där vill de ha in fyra spelare till, varav två centrar.

–  Vi har någon på gång, men vi får hur det blir där. Sedan har vi några som kan vikariera som centrar, men som vi ser som forwards. Bland annat Nowick och Ken Jäger. Vi står inte med skägget i brevlådan om vi inte hittar centrar. Det är fler än jag som jagar centrar, säger Georgsson.

Är det centrar för platser högre upp i hierarkin ni jagar?

– Vi är ett ganska jämnt lag. Vi kan peka på att Öhman är en offensiv kraft, men annars är det rätt jämnt. Man får slåss om platserna i laget. Det kommer vara konkurrens. Vi ska känna att en spelare vi ska ta in måste också kunna spela defensivt om han inte tar plats i de två första kedjorna, säger han.

En viktig pusselbit på forwardsidan blir förstås Darren Nowick. Amerikanen slutade delad etta i den interna poängligan på 30 poäng förra säsongen.

– Det är svinkul att han stannar. Jag vet ett att det var ett gäng SHL-klubbar som drog i honom innan transferfönster 15 februari. Det är en annan sak i slutet av säsongen, men vi trodde nog att det var nästan kört, men sedan hörde agenten av sig och sa att han var ledig. Då gick det snabbt, säger Georgsson.

En som fortfarande är aktuell för en fortsättning är Emil Alba, 21.

– Alba är inte avskriven än. Vi måste komma till skott där snart, säger han.

Hur ser du på chanserna att han blir kvar?

– De är ganska goda ändå. Bollen ligger hos honom. Sedan kollar vi på lite lån. Det finns också med i bilden. Om det kan bli något som kan bli ledigt från SHL exempelvis, säger Georgsson.

Kan det bli aktuellt med någon fler nordamerikan?

– Det kan säkert bli någon till. Vi får se. Det handlar om hur vi kan få ner de kontrakten, säger Georgsson.

Darren Nowick stannar i Västervik. FOTO: Bildbyrån.

Förra veckan kom beskedet att Västervik gjorde ett minusresultat på drygt 800 000 kronor, vilket gör att de saknar ungefär 1,4 miljoner kronor. Klubben har lämnat in en dispensansökan till förbundet för ett så kallat kontrollår. Men det negativa resultatet ska inte påverka spelarbudgeten Georgsson har att jobba med.

– Vi hade en budget på 500 000 kronor mindre i fjol än året dessförinnan. Och den budgeten behölls i år. Det är inget där vi har felat. Vi är begränsade i vår ishall. Många säger att vi bara har 1 500 åskådare i snitt, men har man varit i ishallen vet man att det bara är 1500 som kan kolla. Resten får stå bakom någon och ser bara delar av matchen. Där är vi begränsade. Ska den här klubben spela i allsvenskan kan man inte göra så mycket mer på kostnaderna, säger Georgsson.

– Jag ska se till att det finns ett lag. Jag har en budget som jag ska följa. Det är det jag kan koncentrera mig på. Nu läser jag inte så mycket, men jag läste någon kommentar om hur kan man värva spelare från AHL när man har så dålig ekonomi. Den har inte koll på läget. Att en svensk spelare inte är speciellt billig. 

– Det är på två fronter vi kan vara med och jävlas lite. Det är unga spelare och utländska. När det kommer till svenska etablerade har vi inte en chans. Vi är inte i närheten. Agenterna ger de knappt till mig eftersom de vet att vi inte kan konkurrera, säger Georgsson.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)