HockeyNews
PLUS

Skyttekungen sugen på ny klubb

(8073) Richard Gynge-redigerad
Bildbyrån

Publicerad: 21 april 2019

FacebookXWhatsApp

Richard Gynges säsong i KHL tog slut redan den 29 september.
Nu är den förre skyttekungen i SHL återställd och på jakt efter ett jobb.
– Jag är väldigt sugen på att spela hockey, mer sugen än på många år, säger Gynge till HockeyNews.se.

Säsongen i KHL hade knappt hunnit börja innan olyckan var framme för den före detta AIK- och Växjöforwarden Richard Gynge.

I en hemmamatch för Traktor Tjeljabinsk fick han en motståndare över sig och det slutade illa.

– Jag sträckte ut benet. Det var lite bök framför målet. Sedan ramlade deras spelare över mitt ben. Det var inget fult, det var ren otur. Jag fick 90 kilo över ett utsträckt ben och det vek sig inåt, berättar Gynge, som sedan i mitten av mars är hemma i Sverige.

– Som jag har förstått det hade jag tur ändå för det blev en väldigt ”clean” skada. Det var inget runt omkring som gick sönder. Det var korsbandet.

Richard Gynge är återställd efter en knäskada och på jakt efter ett nytt hockeyjobb. Foto: Bildbyrån.

Han undersöktes och opererades i Tyskland och är nu helt återställd.

– Det var lite speciellt med en vinter utan hockey. Det var den första på, jag vet inte, för alltid känns det som.

– Man saknade hockeyn. Jag var ganska mycket med grabbarna i laget. Jag rehabbade där och var ganska tätt inpå laget. Jag försökte ge dem energi och på det sättet själv få lite energi och motivation.

När han ringer upp HockeyNews.se har han precis avslutat ett träningspass.

– Jag kör lite rehab tillsammans med uppbyggnadsfasen, men jag kan köra egentligen den försäsong jag vill och som jag alltid har kört. Om det hade varit matcher nu med laget så hade jag kunnat spela. Det var på gränsen att jag skulle komma in i laget igen, men när vi åkte ut i fyra raka matcher i åttondelsfinalen fanns det ingen tid helt enkelt. Det var inga matcher kvar.

Richard Gynge är mest känd i svensk hockey för att han vann SHL:s skytteliga genom att ösa in 28 mål för AIK på 55 matcher samtidigt som hans kedjekamrat och center Robert Rosén vann poängligan 2011/2012.

Gynge och Rosén återförenades i Växjö 2015/2016 och då gjorde Richard Gynge 44 poäng (21 mål, 23 assist) på 46 SHL-matcher och blev lagets poängkung.

Richard Gynge var Växjö Lakers poängkung i SHL 2015/2016. Redan 2011/2012 blev han skyttekung i SHL och AIK genom att göra 28 mål. Foto: Bildbyrån.

Efter det har han fortsatt att producera gott om mål och poäng i KHL fram till skadan i höstas.

Nu är den kontraktslöse forwarden nyfiken på att se vilken klubb som kan tänkas vilja ha honom kommande säsong.

– Jag är väldigt öppen. Jag är väldigt sugen på att spela hockey, mer sugen än på många år. Det är väl det positiva med en sådan här grej, med en vinter vid sidan om.

Gynge fortsätter lite försiktigt:

– Vi får se vad det finns för alternativ för en 31-åring som är nyopererad… Jag hoppas väl att att det ska dyka upp lite bra möjligheter. Men vi får se.

I KHL har han gjort 148 poäng (79 mål, 69 assist) på 254 matcher för fem klubbar från Vladivostok till Prag.

– Jag får ha mina dörrar väldigt väldigt öppna och se vad det finns för intresse. Jag skulle väl gärna spela något år till i KHL. Utöver det är det väl SHL och Schweiz som är alternativ och det är ingen rangordning på dem direkt. Båda alternativen är intressanta.

Gynge har spelat och bott i Vladivostok, Moskva, Nizjnekamsk och Tjeljabinsk i Ryssland och har fått se städer som till och med är svåra att stava till.

– Det har jag verkligen fått göra. Jag har fått uppleva många olika ställen och kulturer. Det är roligt.

Och tidigare i sin karriär spelade han för IK Oskarshamn som har tagit klivit till SHL.

– Ja, det är fantastiskt. Vilken grej, alltså, säger Gynge.

Även om det var lite grann på AIK:s bekostnad?

– Mm. Jag var i AIK i tre år och AIK som klubb har lite den effekten på många som är där, även om det är under en kort period man är där, men det är kul med Oskarshamn.

När hoppas du ha gjort klart med en ny klubb?

– Jag vill inte sätta någon tidsram. När rätt erbjudande och rätt chans dyker upp kommer jag att haka på den. Förhoppningsvis är det nästa vecka, men det kan också vara om två månader. Tiden är inte det viktiga, utan att det blir rätt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)