HockeyNews
PLUS

Luleåbacken redo för comeback

(7138) Pontus Själin-redigerad
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 6 mars 2019

FacebookXWhatsApp

Luleå är på väg mot sin tredje serieseger i SHL:s historia och är redan klart för spel i Champions Hockey League nästa säsong.
Och i morgon mot Linköping gör backen Pontus Själin comeback efter att ha missat 18 matcher.
– Skadeläget just nu är väldigt positivt, säger Luleå assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Under stora delar av säsongen har Luleå Hockey toppat SHL-tabellen. Fyra omgångar före slutet av grundserien är norrbottningarna fortfarande i ledning och kan vinna serien för tredje gången i historien.

Inför mötet med Linköping är backen Pontus Själin tillbaka i laget. Själin har inte kunnat spela för Luleå efter den 5 januari då han blev skadad mot Växjö.

Pontus Själin hade kunnat spela mot HV71 på tisdagen, men valde att avstå.

– Han gjorde sin första träning helt hundraprocentig i måndags. Han hade fått vara med igår, men kände att han vill ha en hel träning till i kroppen. Han körde med juniorerna igår, vi har träning idag och matchvärmning imorgon och imorgon kommer han att vara med, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

Backen Pontus Själin är tillbaka i Luleå på torsdagen mot Linköping efter två månaders frånvaro. Foto: Bildbyrån.

Pontus Själin har spelat 26 av 48 matcher och gjort fem assist den här säsongen.

– Han matchas väl in så det blir kanske inte 20 minuter direkt, men han är hel och frisk. Det är en månad sedan han tog av gipset och allt har gått bra. Det ska inte vara några konstigheter, säger Engman.

Luleå fick JVM-backen Nils Lundkvist fotskadad mot Timrå, men prognosen är god.

– Vi hoppas att han är tillbaka i slutspelet. Det var ändå tur i oturen. Det såg riktigt otäckt ut med smällen, men det verkar ha gått ganska bra, säger Ulf Engman.

Luleås SM-kvartsfinal börjar sannolikt antingen den 22 eller 23 mars beroende på om laget blir etta eller tvåa i grundserien.

Kommer Nils Lundkvist att kunna vara med från start i slutspelet?

– Man vet inte ännu. De ska göra mer undersökningar framåt helgen så vi får se. Första rapporterna så hoppas de han ska kunna träna när det blir en vecka ledigt för oss under play-in. Då ska han kunna köra för fullt igen. Skadeläget just nu är väldigt positivt. De som har varit borta är på väg tillbaka och i övrigt är det friskt, säger Engman och konstaterar:

– Vi har ett jätteavbräck i (Patrick) Cehlin, men det har vi haft hela säsongen.

Luleå är alltså på väg mot sin tredje serieseger i SHL. 1996 blev Luleå etta och vann SM-guld. 2012 blev Luleå etta och åkte ut direkt i kvartsfinalen mot åttan AIK med 4-1 i matcher.

– Viktor Fasth spikade väl igen har jag för mig. Men generellt hittar du oftast vinnaren i topp fyra. HV vann väl en gång när de hade blivit åtta, säger Ulf Engman.

Luleå blev seriesegrare 2012 med spelare som Simon Hjalmarsson, Niclas Wallin, Chris Abbott och Topi Jaakola i laget. Foto: Bildbyrån.

Det skulle betyda mycket för Luleå att bli seriesegrare.

– Jag tycker det är ett jäkligt bra kvitto på att man gör någonting bra. För att vinna slutspelet tror jag inte det spelar så stor roll att komma ett eller tvåa, men det definitivt en fjäder i hatten för laget och föreningen att vinna serien. Det är jätteviktigt och visar att man över tid gjort något riktigt bra.

Luleå har redan kvalat in till höstens Champions Hockey League.

– Det är kul. För oss är det en rätt stor grej och vi vill naturligtvis alltid vara med. Vi har satsat hårt på Champions Hockey League och har vunnit en gång. Och vi vann föregångaren innan det. Vi ser fram emot det. Det är bara positivt.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)