Presenteras i samarbete med Hajper.com – En spelsajt i hajper-fart
I början på veckan publicerade TSN:s Travis Yost en väldigt intressant artikel om Aleksander Barkov. Jag länkar den därnere och jag tycker ni ska läsa den när ni är klara med denna spalt, men kortfattat så sammanfattar den en av de kanske lite mer subtila saker som Barkov gör så bra – fixar utvisningar utan att dra på sig dem.
I början på veckan publicerade TSN:s Travis Yost en väldigt intressant artikel om Aleksander Barkov. Jag länkar den därnere och jag tycker ni ska läsa den när ni är klara med denna spalt, men kortfattat så sammanfattar den en av de kanske lite mer subtila saker som Barkov gör så bra – fixar utvisningar utan att dra på sig dem.
Det är också det den här artikeln ska handla om, +/- för utvisningar.
Den här säsongen är Barkov helt galet dominant. Nedan är statistiken inför nattens omgång.
1 – Alexander Barkov – +23 (23/0)
t2 – Johnny Gaudreau – +15 (17/2)
t2 – Nico Hischier – +15 (16/1)
t4 – Nikolaj Ehlers – +11 (15/4)
t4 – Tyler Motte - +11 (11/0)
t4 – Warren Foegele – +11 (14/3)
t7 – Connor McDavid – +10 (16/6)
t7 – Elias Pettersson – +10 (13/3)
Siffrorna inom parantes är utvisningar dragna och tagna, och det är det som är så löjligt med Barkov – trots att han är en av spelarna som brukar ligga i topp i ligan i klubbbrytningar så har han inte dragit på sig en enda utvisning.
Det, i kombination med att han fixat fler powerplay än både Johnny Gaudreau och Connor McDavid är bara sanslöst.
En av säsongens mest imponerande bedrifter så här långt.
Och givetvis är den här statistiken väldigt viktig. Väldigt förenklat så kan man ju göra matten på att om ett powerplaytillfälle är värt ett mål ungefär var femte gång och väldigt sällan leder till insläppta mål så har Barkov redan gett Florida 4–5 gjorda mål extra den här säsongen.
Alexander Barkov. Foto: Bildbyrån
Världens bästa powerplay-fixare?
När man pratar statistik som analytiskt verktyg inom hockeyn är en av de mest grundläggande frågorna: ”Är det här något som går att upprepa?”. Historiskt sett har vi sett att saker som peakad skottprocent nästan alltid dyker tillbaka ner till det normala (undantaget för de riktiga stjärnorna) och på samma sätt verkar det vara svårt för en försvarande utespelare att påverka en målvakts räddningsprocent.
Så när spelare har enorma toppar i dessa kolumner skvallrar det om att resultaten de får just då kanske inte är något man ska tro att de kan replikera i framtiden.
När det gäller att dra på sig utvisningar verkar det dock synnerligen vara något man kan konsekvent vara bra på – i alla fall om man är en av de bästa i världen.
Connor McDavid är föga förvånande excellent på detta och en annan som verkligen har fina siffror är Johnny Gaudreau. Han är tvåa i NHL så här långt och det är i toppen han hör hemma.
Gaudreau var med sina mått mätt blygsamma +10 sin första säsong i ligan, men har därefter varit fyra (+20) ), tvåa (+32) och ifjol etta (+30) i hela NHL.
Sedan Gaudreus intåg i NHL har han med marginal den bästa totalen.
Johnny Gaudreau +107
Connor McDavid +87
Aleksander Barkov +65
Nikolaj Ehlers +62
Jeff Skinner/Matt Duchene +58
Vän av ordning noterar så klart att McDavid spelat en säsong mindre än Gaudreau i NHL men även om man drar gränsen vid säsongen 15/16, som är säsongen Connor McDavid gjorde sitt intåg i ligan, så är Gaudreau alltjämnt bäst med +97.
Det ska sägas att McDavid totalt sett spelat 13 färre matcher under detta tidsspann och per spelad match är det bara decimaler som skiljer till Gaudreaus favör, men han är likväl före och att bara nämnas i samma mening som McDavid är alltid en synnerligen imponerande bedrift.
Och så den absolut värsta
Givetvis är ens fördelning mellan tagna och dragna utvisningar till stor del beroende på roll. Som ni märker är det väldigt många forwards med uttalat offensiva roller som ligger i topp här.
Omvänt så är det backar, inte sällan med tydliga defensiva arbetsuppgifter, som toppar den negativa statistiken. Med det sagt finns det så klart väldigt många forwards som har väldigt snarlika roller som till exempel Gaudreau som inte är i närheten av hans positiva inverkan på powerplay- och boxplaytillfällen.
På samma sätt finns det många spelare som har en snarlik roll som den som är sämst – men det finns ingen som är i närheten av honom när det gäller negativ inverkan.
Den spelaren är Dustin Byfuglien.
Han är sämst i ligan i år med –13, han var värst ifjol med –28, delat värst med Dougie Hamilton på –26 året innan och innan det ånyo värst på –30.
Ni fattar grejen.
Den här statistiken finns tillgänglig sedan säsongen 07/08 och kollar man totaler sedan dess så är Byfuglien sämst i ligan med en våldsam marginal. Han är –210. Närmast bakom är Braydon Coburn på –157.
Trea är faktiskt en svensk, nämligen Alexander Edler på –149.
Jag brukar ge Byfuglien mycket kärlek i den här spalten och en del av det är nog Shaq-effekten (helt enkelt för stor och stark), men det är så klart inte bra.
På det hela taget är det här statistik som det väldigt sällan talas om och när den finns tillgänglig så är det märkligt, för det är ju uppenbart vilken stor positiv eller negativ inverkan det kan ha på sitt lag.
Som jag nämnde ovan är roll extremt väsentligt i sammanhanget och för en mer uttömmande analys skulle man behöva djupare i det, men det får bli vid senare tillfälle. Nu vet ni i alla fall vilka som varit bäst och sämst på att ordna powerplay åt sina respektive lag de senaste åren.
Dustin Byfuglien. Foto: Bildbyrån.
***
All data kommer från corsica.hockey:s enastående kassavalv av kunskap. Stort tack till dem för det.
***
Den som med överlägset dominerar den här statistiken totalt sett under tidsspannet som statistiken förts är aningen förvånande Dustin Brown.
Han är sanslösa +282, långt före tvåan Martin St Louis som har +151 (Följt av Anze Kopitar på +149, Jeff Skinner på +145, Zach Paris på +138 och Pavel Datsyuk +137).
Brown är en spelare som drar på sig en del utvisningar med sin riviga spelstil men han har också fixat löjligt många powerplay åt Kings – totalt sett har han fått med sig 493 utvisningar. Ingen annan spelare är över 400.
***
Att trollgubben Elias Pettersson skulle vara bäst svensk i den här kategorin den här säsongen förvånar inte direkt. Näst bästa blågula lirare är Rickard Rakell och Marcus Sörensen (t15 med elva andra spelare på +7).
***
Sämst i ligan i år efter Byfuglien? Eric Fehr och Joel Edmundson är båda –11, Zack Kassian är –10 och därefter följer fem olika spelare på –9 (i den gruppen ingår bland annat Alex Edler). Bland de totalt nio spelarna som är –8 så finns faktiskt tre svenskar, en inte jättehomogen grupp bestående av Adrian Kempe, Adam Larsson och Mika Zibanejad.
***
Powerplayfixarkungen Johnny Gaudreau ser ni på lördag i Viasat Hockey. Totalt sett har vi tre matcher på fina tider i helgen, enligt nedan:
Lördag 19.00 Calgary-Minnesota
Söndag 19.00 Rangers-Vegas
Söndag 19.00 Carolina-Arizona
Rangers–Vegas går på Viasat Hockey, så för Carolina–Arizona är det Viaplay i veckan.
***
***
Dallas var här i veckan och jag inser vilken total anonymitet det här laget fallit i. Det är svårt att tänka att det bara är ett par år sedan (2015-16) som Dallas vann Central Division och var hela NHL:s sexigaste lag med sin högoktaniga offensiv.
Nu är de fast i det mest beiga som finns i NHL: mellanlandet. De är bra nog för att kunna fajtas om en slutspelsplats (vilket är ganska bra, i och med att de spelar i Central) men i ärlighetens namn är de nog inte bra nog att orsaka någon verklig skada om de tar sig dit.
***
Ur svensk synvinkel förklaras så klart en del av skuggan med att John Klingberg, som inledde säsongen som en Norris-kandidat, varit långtidsskadad och att Mattias Janmark inte alls lyckats producera på en nivå man förväntat sig under säsongsinledningen.
***
Har nog aldrig sett en spelare som så konsekvent håller i klubban med båda händerna som Daniel Sprong gör.
***
Samma position, fattning, storlek, snarlika frisyrer och tröjnummer – det är inte alltid helt lätt att hålla isär Kasperi Kapanen och William Nylander på isen.
***
I måndagens avsnitt av Hockeyklubben så kommer Hampus Lindholm att visa tre kroppsviktsövningar som gör till en bättre hockeyspelare. När det kommer från en av de spelarna i ligan som bäst kombinerar styrka och rörlighet så kan det onekligen vara värt att lyssna.
Så missa inte det.
***
Andrei Vasilevskiys bakom ryggen-plockning på Anze Kopitar var fjolårets coolaste räddning och jag har svårt att se att någon denna säsong kommer att överträffa den han gjorde mot Toronto härom natten.
Ligans mest artistiska målvakt.
***
I den här spalten så liknade jag Barkov vid Pavel Datsyuk för några veckor sedan. Att Datsyuk är den bästa tvåvägscentern i +/– för utvisningar under den här eran, på samma sätt som Barkov är det nu, är väl bara ytterligare vatten på den kvarnen.
Den texten hittar ni här, om ni missade den:
https://hockeynews.se/columns/4825/
***
Artikeln hos TSN om Barkov: https://www.tsn.ca/aleksander-barkov-master-of-penalty-differential-1.1223885
***
19.30 Minnesota – Calgary
***
Artikeln hos TSN om Barkov: https://www.tsn.ca/aleksander-barkov-master-of-penalty-differential-1.1223885
***
19.30 Minnesota – Calgary
Odds från Hajper Hemmaseger 2,25. Kryss 3,90. Bortaseger 2,85.
01.00 Columbus – Anaheim
Odds från Hajper Hemmaseger 1,90. Kryss 4,15. Bortaseger 3,45.
01.00 Florida – Toronto
Odds från Hajper Hemmaseger 3,05. Kryss 4,20. Bortaseger 2,05.
01.00 Pittsburgh – Los Angeles
Odds från Hajper Hemmaseger 1,74. Kryss 4,30. Bortaseger 4,00.
01.00 Montréal – Ottawa
Odds från Hajper Hemmaseger 1,33. Kryss ?. Bortaseger 3,35.
01.00 New York Islanders – Detroit
Odds från Hajper Hemmaseger 1.50, Kryss ?. Bortaseger 2,65.
01.00 Washington – Buffalo
Odds från Hajper Hemmaseger 1,51. Kryss ?. Bortaseger 2,60.
02.00 Nashville – New Jersey
Odds från Hajper Hemmaseger 1,45. Kryss ?. Bortaseger 2,80.
02.00 Colorado – Dallas
Odds från Hajper Hemmaseger 2,00. Kryss 4,15. Bortaseger 3,20.
04.00 Vancouver – Philadelphia
Odds från Hajper Hemmaseger 1,83. Kryss ?. Bortaseger 2,00.
Här kan du läsa mer om NHL
Lista: De 15 bästa – och fem sämsta i SHL
Veckans bästa spelare i HA
Fem utropstecken från grundserien
Här kan du läsa mer om NHL
Lista: De 15 bästa – och fem sämsta i SHL
Veckans bästa spelare i HA
Fem utropstecken från grundserien
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.